putin 4МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин нашалио се поводом „вести“ о тајном разговору украјинског лидера Виктора Јануковича и председнице Литваније Даље Грибаускајте о прекиду придруживања Европској унији. Притом је нагласио да не зна детаље разговора, уз опаску да би о њему могао да пита „америчке колеге“ које имају искуства у прислушкивању, наводи агенција РИА Новости.

„Не знам о чему су причали председници Украјине и Литваније. Можда да питам америчке пријатеље? Они ће нам рећи, али нам засад ништа нису рекли. Јако је тешко коментарисати коментаре“ – рекао је Путин, одговарајући на молбу да прокоментарише „информације“ о разговору председника Украјине и Литваније.

Председник Русије је поновио да Европска унија уцењује и притиска Украјину, која је привремено зауставила преговоре о придруженом чланству. По речима шефа руске државе, одлука Кијева биће тест озбиљности намера европских партнера.

Претходно је Јовита Нелијупшене, саветница председнице Литваније, која председава Европском унијом, саопштила наводне детаље тајног разговора шефова држава Украјине и Литваније.

Она тврди да је председник Украјине Виктор Јанукович у телефонском лидером с литванском председницом Даљом Грибаускајте образложио одлуку Кијева да прекине с припремом споразума о придруживању економским притиском Русије.

„Украјина није издржала економски притисак Русије, претили су јој ограничењем увоза роба у Русију, нарочито увоза компанија из источне Украјине, што би довело до губитака који се мере милијардама и затварања предузећа у којима раде хиљаде људи – те разлоге за доношење своје одлуке навео је председник Јанукович у телефонском разговору с председницом“ – рекла је Нелијупшене.

Одговарајући на питање зашто није раније обелодањена информација о телефонском разговору шефова двеју држава, саветница председнице Литваније за спољнополитичка питања је одговорила да је то била одлука украјинске стране.

Подсетимо, украјинска Влада је 20. новембра ове године донела уредбу о прекиду припрема споразума о придруживању Украјине Европској унији. Влада је ту одлуку образложила потребом Украјине да развија економске односе с Русијом и Заједницом Независних Држава.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – А да питамо Американце, они прислушкују

* Обавезна поља