cepurin-ambasadaРусија пуно очекује од посете премијера Србије Александра Вучића Москви, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Како је рекао, Русија жели да односе две земље подигне на виши квалитативни ниво, што укључује пробој у економској сарадњи и наставак подршке Србији у Унеско.

Предстојећа посета премијера Србије биће велика и у погледу бројности српске делегације и по садржају разговора, рекао је Чепурин Танјугу, додавши да ће Вучић највише времена током посете провести са руским премијером Дмитријем Медведевом.

Централна тема њихових разговора биће привредна и економска сарадња, од енергетике до индустрије и пољопривреде.

О сусрету српског премијера са руским председником Владимиром Путином још нема званичне најаве, рекао је Чепурин, јер се „састанци на таквом нивоу најављују свега дан или два унапред“.

Он је додао: „Сачекаћемо“.

Вучић је најавио да ће у понедељак отпутовати у Москву, а са њим и велика делегација министара и привредника.

Чепурин истиче да ће посета трајати три дана што се догађа веома ретко и да без темељних разлога до тако велике посете не би дошло.

„Још већи значај посети даће састанци на највишем нивоу. Желимо да наши односи пређу на квалитативно нови ниво, а посебно што се тиче привредне сарадње. Морам да истакнем да ће Медведев посветити веома пуно времена свом српском колеги. Првог дана посете они ће бити заједно четири часа. Сасвим је јасно да ће у Москву отпутовати моћна српска делегација, читав низ чланова владе. Имамо велика очекивања од ове посете“, навео је Чепурин.

Руски дипломата издвојио је економски део као најважнији аспект посете, и најавио састанке српске делегације највећим руским компанијама.

„То су ‘Лукоил’, ‘Гаспром’, ‘РЖД’ и ‘Гаспромњефт’. То ће бити састанци на којима ће се разматрати конкретна питања са кључним руским компанијама. Другог дана посете биће отворена изложба ‘Отворене иновације 2015’ и тамо ће поново бити Медведев и Вучић. Прошле године тамо је био кинески премијер заједно са Медведевом, а пре тога премијер Француске, дакле то је веома важно време које ће они провести заједно у формалном и неформалном разговору“, рекао је Чепурин.

Руски амбасадор је истакао да је потребно да се створи механизам који би односе две земље подигао на нови ниво, као и да за то постоје све могућности, јер се односи Србије и Русије темеље на стратешком партнерству и вековној пријатељској традицији. Поверење измедју Руса и Срба постоји на интуитивном нивоу.

Водиће се конкретни разговори о јачању сарадње у пољопривреди, финансијама и туризму, а како је оценио, посебну тежину имаће Бизнис форум, као спектакуларан догадјај за који се пријавило двоструко више учесника него што је планирано, што сведочи о броју бизнисмена из Србије који желе да учествују у проширењу сарадње.

Када је реч о политичким темама, руски амбасадор је истакао да Русија веома активно и тесно сарадјује са српском дипломатијом и труди се да уради све што је могуће да се на Генералној конференцији УНЕСКО не усвоји одлука о пријему Косова у ту организацију.

„Србији је потребно да придобије одредјени број гласова да не би прошла антисрпска одлука. Они већ активно раде, а знамо да се многе земље у Генералној конференцији УНЕСКО колебају. Сасвим је на месту поредјење евентуалног чланства Косова у УНЕСКО са чланством Исламске државе. Људи који то упоредјују стопроцентно су у праву“, казао је Чепурин.

Он је оценио да су резултати гласања у Извршном одбору УНЕСКО за многе били неочекивани и да је резултат бољи за Србију него што је прогнозирано, јер је 27 држава гласало „за“, 14 против, укључујући Русију, док је 14 било уздржано, а три нису биле присутне, што значи да 31 држава није подржала предлог о пријему Косова у УНЕСКО.

„Мислим да су на гласање утицала два фактора, прво што више држава не жели политизацију УНЕСКО и бављење темама које нису природне за ову организацију, а други разлог је што су се у последње време у свету десиле одредјене промене. У Генералној конференцији УНЕСКО неће бити само једно мишљење“, рекао је руски дипломата.

Чепурин је нагласио да за разлику од Савета безбедности УН где је Русија уложила вето да би одбацила резолуцију о Сребреници, због другачије процедуре није у могућности да то учини у УНЕСКО, али да ће наставити да пружа подршку Србији, јер је негативан став Москве о независности Косова принципијелан.

„Русија ће помоћи тамо где Србији буде потребна подршка. Неки називају себе партнерима и пријатељима Србије, али су ове тврдње у очигледној контрадикцији са њиховим гласањем о тако виталном питању за Србију као што је чланство Косова у УНЕСКО. Како се каже у Русији, са таквим „пријатељима“ довољно штете и без непријатеља“, рекао је он.

У вези са избегличком кризом која је погодила Србију и Европу, руски дипломата сматра да је то последица политике стварања „контролисаног хаоса“ која користи терористе против власти у неким државама, али да је хаос измакао контроли. Владимир Путин је питао на Генералној Скупштини УН-а: „Да ли сте барем схватили шта сте урадили?“

„Запад је растурао једну по једну државу, почевши од Југославије, покушавајући да наметну своје интересе. Нажалост ништа нису научили из историје. Због тога је пред нама први задатак да заједно зауставимо екстремизам и исламски тероризам – и Русија, и САД, и Француска и Сирија – и да онда поново успоставимо нормалну државу на демократски начин, према жељама већине становништва“, сматра Чепурин.

Према његовим речима, повратак кући терориста који тамо ратују представља претњу и за Србију и за Русију.

„Мислим да је боље ако се тамо боримо против њих, него да чекамо да се врате. Суштински проблем су избеглице“, казао је Чепурин.

Како је рекао,руске ваздушно-космичке снаге у Сирији делују стриктно у оквиру медјународног права и у складу са Повељом УН. „Љубазни смо људи и не долазимо без позива“.

Русија жели да у томе сарадјује и са САД и европским земљама, наглашавајући да без Русије и против Русије није могуће решавање било каквих проблема у данашњем свету. Потребан је обновљени дијалог измедју Истока и Запада.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин за Танјуг – Важна посета Вучића!

* Обавезна поља