satanizamВладимир Михајлович Чернишов, шеф Катедре за историју западних вероисповести, доцент кијевске Духовне академије, дао је интервју на тему деловања деструктивних секти у Украјини. Он говори о деловању секти и њиховим везама са појединим представницима власти у Кијеву.

Да ли стране државе користе у политичке сврхе секте које делују на територији Украјине?

Ако говоримо о тоталитарним сектама уопште, то је, свакако, глобални, геополитички пројекат. Зато чак не можемо ни да говоримо о некој појединој секти. Читав спектар тоталитарних, деструктивних секти, тзв. „нових религиозних покрета“ представља глобални пројекат за разарање словенског менталитета, наше културе. И оно што је на Западу у тој сфери десетинама година прикупљано и концентрисано, 90-их година је, када су срушене све политичке баријере, мутном бујицом испунило малтене читав простор, продрло у све сфере нашег социјума. И наравно, овде се не може говорити о некој посебној секти. Има их читаво мноштво, најразличитијих праваца.

Могу ли да се међу њима издвоје секте које најсистематскије и најразорније делују?

Ако говоримо о бројчаној надмоћи неких секти на територији Украјине, такве су свакако две – неохаризматични покрет и „Јеховини сведоци“. Што се тиче сајентологије, као што је познато, један од политичких лидера Украјине Арсениј Јацењук, у најмању руку његова породица, припада секти сајентолога. Други познати политичар, Александар Турчинов, представник је харизматичног покрета.

Већина секти – уз сву разноврсност, различитост спољашњих облика, доктринарна неслагања – има заједничко наследно обележје. Оне су изразито практичне и њихов најважнији задатак представља тражење нових средстава за менталне трансформације, промене психе, промену међусобног односа свесног и несвесног; тј. то је фактички ломљење нашег менталитета, наше културе, целовитог поимања света.

Сандеј Аделаџа је познати Нигеријац који је дошао у Украјину и ту створио огромну секту „Посланство Божије“. То је малтене држава у држави, енклава са сопственим службама за запошљавање, безбедност, инфраструктуром. Она се налази у недрима државе, али живи по сопственим законима. Последња њихова авантура је стварање банке „Кингс Кепитал“. То је чиста финансијска пирамида која је опељешила људе. Залагани су станови. А тај новац још увек не могу да пронађу. И многи људи избачени су на улицу, постали бескућници, а неки извршили самоубиство. Највише чуди то што је читав низ посланика Врховне раде фактички лобирао за интересе банке. Сам Аделаџа добро говори руски, али зарад егзотике опонаша некакав нагласак. То је једна од највећих секти – у Украјини је само филијала, док је сама секта раштркана по читавом свету.

И друга секта, готово исте бројности – то су „Јеховини сведоци“. То је позната псеудохришћанска организација, која се чак не може ни назвати хришћанском, зато што пориче све основне доктрине – Свету Тројицу, Богочовечанску природу Христа, пориче суверено постојање душе од тела и друго.

Осим њих, постоји мноштво других секти којих има и у Русији и у Украјини. То су, свакако, сајентологија, псеудонаучни, деструктивни култ, „Христова црква“ – бостонски покрет, Новоапостолска црква, Мунов покрет, мормони итд.

zrtvovanje-0017626378

Кажу да је та секташка колонизација врло снажно започела од активности Кетрин Чумаченко, жене бившег председника Јушћенка, која је била присталица секте „Рођена украјинска национална вера“ (РУН-вера). Да ли та секта и сада делује, какав је њен утицај и колико је повезана са САД?

РУН-вера заиста делује на територији Украјине. То је паганска секта. Њена бројност није нарочито велика, зато што је то ипак врло чудна егзотика. Али у њу заиста улази низ украјинских лидера.

Ипак је њена улога у поређењу са „Посланством Божијим“ мања. Као што је познато, ту секту су посећивали и Јулија Тимошенко, и готово сви познати украјински лидери. Чак су се тамо и заједно молили за победу на изборима. Бивши градоначелник Кијева Черновецки био је један од најпознатијих присталица те секте, улазио у њене структуре. Зато се ту заиста види срастање политичких интереса и секташтва.

Каква је улога секти у догађајима на Мајдану и потоњим збивањима у Украјини?

Малтене читав секташки ареал који постоји у Кијеву подржао је Евромајдан. Они су излазили са својом символиком, колико могу хранили људе, пружали им помоћ, изводили бучне акције како би привукли пажњу. Не само секташки свет – у тим процесима је врло активно учествовала расколничка Кијевска патријаршија. Такве маргиналне, деструктивне снаге својски су радиле како би подржале Евромајдан.

Слажете ли се са тврдњом како многе секте представљају оруђе у рукама америчких и других страних обавештајних служби?

Свакако да је тако. На пример, мормони које, наравно, не можемо у целини да убројимо у деструктивне секте. Не улазећи у доктринарне подробности, можемо да их назовемо полупаганском сектом. Представници те организације врло су уљудни, уче језик, сопственим новцем долазе, на пример, у Украјину на две године. Они се навикавају на нашу културу, менталитет, начин живота итд. И затим, пошто остваре своју мисију, враћају се у САД. Опште је позната чињеница да их затим узимају за сараднике ЦИА-е, пошто представљају непроцењиви извор информација. Они све то из прве руке преносе путем потребних канала.

Постоји још једна од највећих секти, која је првобитно настала као политички пројекат повезан са корејским обавештајним службама – Мунова црква уједињења.

Најважнији чинилац је то што те секте не морају увек да буду строго управљане са стране, али довољно је и то што некакво удружење, некаква религиозна авангарда обавија, упија, покушава да раствори, поцепа хришћанство. Довољно је што су секте присутне у нашој земљи, и већ самим својим присуством обављају свој разорни посао. И нису потребне никакве громогласне управљачке паралеле ни додатне полуге, зато што ће оне саме по себи обављати своју разорну делатност, попут некаквог вируса који живи на рачун социјума и разара „здрав организам“ друштва.


Извор: Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Чернишов о сектама у данашњој Украјини

* Обавезна поља