marko-djuric-KiM-sastanak-1Одлука о даљем учешћу представника Срба у косовским институцијама биће донета следеће недеље, после састанка у Бриселу, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Ђурић је новинарима, после састанка представника листе Српска са премијером Александром Вучићем, рекао да ће се сви будући кораци доносити јединствено и у интересу српског народа.

На следећем састанку, према његовим речима, учествоваће покрајински министри, градоначелници и представници Срба у косовским органима, као и премијер Александар Вучић.

Ђурић је рекао да је смена српског министра у косовској влади Александра Јаблановића била једнострани потез, који отежава наставак дијалога у Бриселу.

Он је истакао да Влада Србије, као и сви представници Срба у покрајинским институцијама, сматрају да Јаблановић није учинио ништа лоше и да не прихватају одговорност за повећање тензија у Покрајини.

Ђурић је нагласио да Српска листа није извор нестабилности већ доприноси изградњи односа и нормализацији у покрајини.

Смењени министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Александар Јаблановић изјавио је данас да ће Спрска листа наредних дана остати по страни и да неће бити заступљена у Скупштини Косова и другим институцијама.

– Даљи кораци биће предузети у договору с представницима Владе Србије и Срба на Косову и Метохији наредне недеље, а у циљу останка Срба на Косову – рекао је Јаблановић после састанка с Вучићем и Ђурићем.

Јаблановић је рекао да „зна да није ништа лоше урадио“.

У делегацији Срба са Косова и Метохије били су чланови косовске владе, заменик премијера Бранимир Стојановић и министар локалне самоуправе Љубомир Марић, као и доскорашњи министар за повратак и заједнице Александар Јаблановић.

 

Састанак је одржан након што је косовски премијер Иса Мустафа у уторак саопштио да Јаблановић, представник листе „Српска“, више није члан његовог кабинета.

Јаблановић је тада рекао да је одлука Мустафе и за њега лично и за Српску листу „дубоко разочаравајућа“ и најавио да ће став о даљем односу Српске листе према владајућој коалицији бити заузет након консултација са Вучићем.

Изјава Јаблановића, који је назвао дивљацима учеснике протеста који су на Бадњи дан онемогућили расељеним Србима да посете цркву у Ђаковици, послужила је као повод за више протестних скупова на Косову од којих су два последња у Приштини била и насилна.

Седници косовског парламента, која је у току у Приштини, не присуствују представници листе Српска.Косовски премијер Иса Мустафа саопштио је јуче да министар за повратак и заједнице Александар Јаблановић више није члан његовог кабинета.

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачијева коалициона Српска листа код Вучића

* Обавезна поља