asanz-edward-snowden-glenn-greenwald-i-kim-dotcom-u-zajednickoj-akciji-protiv-masovne-spijunaze_8433_4490Најпознатији светски узбуњивачи, круг људи најомрженијих од Беле куће, одржали су заједничку конференцију за штампу названу „Тренутак истине“ у Новом Зеланду уочи предстојећих парламентарних избора.

Оснивач Викиликса, Жулијан Асанж, бивши службеник НСА, Едвард Сноуден и новинар веб странице Интерцепт, Глен Гринвалд, придружили су се Ким Доткому како би расправљали о пријетњама приватности која се новим технологијама тако лагано може нарушити.

Узбуњивачи су се појавили као део подршке кампањи Доткомове странке „Интернет против тајног надзора над грађанима Новог Зеланда“ који се наводно спроводи уз одобрење премијера Џона Кеја, а од стране америчка агенција НСА у склопу савеза „Пет Очију“. Кампања такође треба да укаже на дволичност садашњег премијера.

На великим екранима, путем шифрираног видео линка, појавила су двојица најтраженијих светских бегунаца, Жулијан Асанж из еквадорске амбасаде у Лондону и Едвард Сноуден из Москве.

Гринвалдов долазак у Нови Зеланд запалио је нови фитиљ у ионако експлозивној изборној кампањи. Џон Кеј, актуелни премијер Новог Зеланда, оптужио је Гринвалда да је десна рука Доткома и обичан губитник.

„Ако тај губитник мисли да ће доћи у град, одсести у Доткомовој вили крцатој његовим плаћеницима, и пет дана пре избора ми рећи да је ишта друго него особа на Доткомовом пларном списку, нека ме тиме не вређа“, рекао је Џон Кеј, премијер Новог Зеланда.

glenn-greenwald-says-none-of-the-revelations-even-remotely-jeopardizes-us-securityУправо осврћући се на те коментаре Гринвалд је започео заједничку конференцију за штампу.

„Није баш обично да неколико сати након доласка у неку земљу постанете мета јавног напада шефа државе, који се при томе користи речником једног адолесцента“, рекао је Гринвалд и назвао тврдње Џона Кеја „несмотреним оптужбама“, порекавши да је плаћен од стране Доткома.

Учесници конференције напали су такозвани „Клуб пет очију“ савез између Енглеске, САД-а, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда за кога је Асанж нагласио да то није „Савез земаља, већ савез надзорних агенција које делују унутар тих земаља.“

Дотком је рекао како активисти желе затворити „Једно од пет очију“, мислећи на Нови Зеланд у коме траје жестока јавна расправа по питању надзора грађана, чије постојање премијер Кеј оштро негира. „Влада јесте размишљала о увођењу програма за масовну заштиту грађана, али ја сам то одбио да прихватим“, објаснио је Кеј.

Неколико сати након што су Сноуденови и Гринвалдови текстови о НСА-иним плановима за остваривање програма названог Спирган (Speargun – подводна пушка) објављени на страници Интерцепт, Кеј је одговорио објавом докумената из којих се „Види како су њихове тврдње нетачне и засноване на непотпуним информацијама.“

Гринвалд је одговорио речима „Кејова влада је радикално преварила грађане Новог Зеланда. Такве тврдње се не износе олако и без доказа, а ја у овом случају могу категорички рећи да их поседујем“, рекао је.

Спирган је пројекат који се служи подводним прикључивањем директно на кабал којим се интернет Новог Зеланда спаја са остатком света и на тај начин остварује увид у информације које њиме пролазе.

snouden 1Сноуденов допринос конференцији започео је изношењем информација о постојању постројења америчке агенције НСА негде на подручју Окланда и још једног мало северније.

„Можда људи Новог Зеланда сматрају како је у реду одрећи се дела слободе на приватност како би се лакше заштитили од претњи, то и јесте суштина демократије, но доношење такве одлуке не припада Џону Кеју нити било коме другоме. Таква одлука не сме се доносити иза затворених врата“, рекао је Сноуден на опште задовољство свих окупљених.

Асанж је оптужио САД за покушај анексије целога света тиме што покушавају спроводити и успоставити своје законе у свим осталим земљама.

Доткомово откриће требало је бити садржај е-маила послатог 2010. године од стране управитеља Ворнер Брадерса (Warner Brothersa) извршном директору Motion Picture Association of America (МПАА) у коме пише: „Џон Кеј ми је рекао како ће одобрити боравак Доткому, а онда ће државни секретар учинити све могуће како би га изручио директно у Вирџинију где ће се подићи оптужница.“

Ипак садржај е-маила објављен је неколико сати пре почетка конференције у новозеландском часопису Хералд, а Wорнер Брадерс, МПАА и Џон Кеј одбацили су садржај тог е-маила рекавши да се такав разговор није никада догодио, а да такав маил никада није послат.

Дотком је инсистирао на истинитости садржаја тог е-маила. „Вјерујем 100 посто у истинитост е-маила, све што сам до сада рекао на крају се показало истином, сигуран сам како ће и ово“.


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова узбуна најпознатијих „узбуњивача“

* Обавезна поља