siromastvo_283464S1БЕОГРАД – У Србији је 24,6 одсто грађана изложено ризику да постане сиромашно, а најизложенији том ризику су млади до 18 година, док су најмање изложени старији од 65 година и пензионери, саопштио је данас Републички завод за статистику Србије (РЗС).

Највећу стопу ризика од сиромаштва у 2012. су имала домаћинства која чине две одрасле особе с троје или више издржаване деце (44,4 одсто), као и самохрани родитељи с једним дететом или више издржаване деце (36,2 одсто), казао је на годишњој конференцији за новинаре директор РЗС-а Драган Вукмировић.

Он је навео да је Србија по стопи ризика од сиромаштва на челу листе земаља ЕУ и земаља региона, не рачунајући Босну и Херцеговину, Албанију и Македонију за које није било података.

Према подацима РЗС, како је казао Вукумировић, стопа ризика од сиромаштва у Грчкој износи 23,1 одсто, Румунији 22,6 одсто, Шпанији 22,2 одсто, Бугарској 21,2 процената. У Хрватској је тај ризик процењен на 20,5 одсто, а у Словенији 13,5 одсто, додао је он.

Вукмировић је казао да праг ризика од сиромаштва за једночлано домаћинство у Србији износи 13.680 динара и да се сви који имају испод тог прихода сматрају сиромашнима.

За трочлано домаћинство праг сиромаштва износи 24.624 динара, а за четворочлано домаћинства је 28.728 динара, казао је он приликом представљања Анкете о приходима и условима живота (Тхе Сурвеy он Инцоме анд Ливинг Цондитионс – СИЛЦ), која је први пут спроведена на територији Србије, без Косово и Метохија, од 6. маја до 17. јуна 2013.

Анкетирано је 6.501 домаћинство, односно нешто висе од 17.000 лица старих 15 и више година.

Вукумировић је навео да је „стопа ризика од сиромаштва када се искључе социјални трансфери износи 31,4 одсто, а стопа ризика од сиромаштва када пензије и социјални трансфери нису укључени у доходак износи 50,1 одсто”.

Према подацима анкете, млади од 18 година највише су изложена ризику од сиромаштва (30 процената), док најнижу стопу ризика од сиромаштва имају лица старија од 65 година (19,5 процената).

У зависности од радног статуса, код лица старих 18 и више година, најизложенија ризику од сиромаштва су незапослена лица (48,7 одсто), док је најнижа стопа ризика од сиромаштва код запослених код послодавца (6,4 одсто).

Код самозапослених лица та стопа износи 38,3 одсто, док је стопа ризика од сиромаштва код пензионера износи 14,5 одсто.

„Циљ овог истраживања био је да се прикупе подаци ради израчунавања индикатора о сиромаштву, социјалној искључености и условима живота”, казао је он и додао да ће се анкета спроводити једном годишње.

Како је навео Вукмировић, истраживања је спроведено по стандардизованој методологији за све државе чланице Европске уније, чиме је обезеђена упоредивост података.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Четвртина Србије под сенком сиромаштва

* Обавезна поља