ivan_mrkic_БЕОГРАД – Да српска дипломатија наставља путем који су прокрчиле политичке, рођачке и кумовске везе, показују и постављења која се спремају за изненада упражњена места.

Тако ће уместо Дамјана Јовића и Љубице Васић, који су пре неколико дана смењени због афере „Нобел”, на функције помоћника министра за билатералу и ЕУ у Министарству спољних послова, како сазнајемо, доћи Драгомир Раденковић, којем и ћерка и зет раде у овом ресору, и Јела Баћовић, кума контроверзног бизнисмена Војина Лазаревића.

Раденковић је раније био генерални конзул у Темишвару, а Баћовићева амбасадор у Шпанији.

„На места помоћника министра за билатералу долази Драгомир Раденковић, кадар МСП-а, пре свега министра Ивана Мркића. Раденковић до сада није био на шефовским местима, већ углавном на споредним, као што је место генералног конзула у Темишвару. Он је у МСП-у недавно запослио ћерку без конкурса, а и његов зет ради у овом министарству“, прича за „Ало!” извор из МСП-а.

Десна рука министра Мркића за ЕУ биће Јела Баћовић, пореклом Никшићанка, која је у време прве Владе Војислава Коштунице шефовала Канцеларијом СЦГ за придруживање ЕУ, и то после оставке Милице Делевић.

„Јела Баћовић је кума Војина Лазаревића. Радила је дуго у савезној управи и то увек као кадар Црне Горе. По раздвајању Србије и Црне Горе, преко кумовских веза послата је за амбасадора Србије у Шпанији, где је провела шест година. По повратку из Мадрида, Иван Мркић је враћа у МСП и даје јој високу функцију заменика помоћника министра за ЕУ“, открива наш саговорник.

„Ало!” је послао званичан захтев МСП-у да нам одговоре да ли су Раденковић и Баћовићева најозбиљнији кандидати за упражњене ресоре, али до закључења овог издања одговор нисмо добили.

Подсетимо, „Ало!” је пре недељу дана писао о њиховим претходницима на овим функцијама, који су одлетели из МСП-а због грубог кршења овлашћења. Дамјан Јовић и Љубица Васић су самоиницијативно одбили предлог да МСП изнесе мишљење о евентуалној кандидатури премијера Ивице Дачића за Нобелову награду. Поред тога, Васићева је нанизала и бројне дипломатске скандале, међу којима је и захтев да лично разговара са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.

Наш лист је такође писао да је Јовић у МСП улетео право из кабинета председника Србије где је провео 14 месеци, што је све од његовог радног искуства уопште. Међу искусним дипломатама његово именовање за помоћника за билатералу оцењено је као скандалозно.
Драшковић извукао Мркића из нафталина!

Иван Мркић је на чело МСП-а дошао захваљујући Вуку Драшковићу, који је за њега лобирао код Вука Јеремића, сазнаје „Ало!”.

„Мркића је из нафталина извукао Вук Драшковић, и то тако што је лобирао код тадашњег министра Вука Јеремића да га постави као помоћника. А како би му се одужио, Мркић сада не само да не дира раније кадрове СПО у дипломатији, већ их поставља за амбсадоре и конзуле широм света. Неке од њих и запошљава и одмах шаље у дипломатију. Пример је Снежана Миљанић, која је са чела Београдског сајма одмах улетела у МСП и експресно је предложена са генералног конзула у Минхену „, прича наш извор.

Јовићева мама аванзовала у Париз!

Занимљиво је да је и Славица Петровић, мајка смењеног Дамјана Јовића која иначе ради у МСП, недавно постављена за директора Културно-информативног центра Србије у Паризу.

„То јој је прва служба у иностранству, а запослила се у МСП-у пре десетак година без конкурса. Њени отац и деда такође су били у дипломатији“, открива извор „Ало!”.


Извор: А л о

Коментари

Један коментар на Како се кадрира у српској дипломатији

Оставите коментар

Оставите коментар на Како се кадрира у српској дипломатији

* Обавезна поља