cizovБРИСЕЛ – Русија очекује од ЕУ да измени сопствене прописе како би омогућила спровођење уговора о изградњи Јужног тока, рекао је амбасадор Русије при ЕУ Владимир Чижов.

„Реч је о прекограничном пројекту, који се спроводи и на територији Русије, па прелази Црно море и земље које нису чланице ЕУ, попут Србије. Због тога је потребан посебан третман“, рекао је Чижов на брифингу у Центру за европску политику.

Брисел треба да предложи измене и изузећа од прописа како би се омогућило спровођење Јужног тока, оценио је Чижов и додао да очекује да ће се о томе разговарати и током посете европског комесара за енергетику Гинтера Етингера Москви 17. јануара.

„Трећи енергетски пакет није најбољи изум ЕУ. Пажљиво посматрајући значајне енергетске пројекте у ЕУ видимо да су многи засновани на изузецима од тог пакета прописа. Није ни чудо. Специфичност прекограничних енергетских пројеката је да се не могу заснивати искључиво на домаћем законодавству ЕУ“, навео је Чижов.

Док Брисел указује да ће једна компанија, Гаспром, истовремено бити власник и производних капацитета и преносне мреже, што није у складу са европским прописима, Русија инсистира на томе да су билатерални уговори о Јужном току важећи по међународном праву које је изнад европског.

Шест земаља чланица које су део Јужног тока овластило је Комисију да с Москвом преговара о усаглашавању споразума, док је став Србије да прво ЕУ и Русија морају да се договоре о томе какви европски прописи ће важити за Јужни ток, а онда ће то учинити и мање учеснице тог пројекта.

„Имам пуно поштовање према шест чланица ЕУ које су потписале међувладине споразуме са Русијом, али биле су свесне могућих компликација. Уколико заиста овласте Европску комисију за преговоре, са њом ћемо разговарати, али не о споразумима већ о могућности прилагођавања Трећег енергетског пакета споразумима“, рекао је Чижов.

Како се наводи на бриселском порталу ЕурАктив, ове земље су у заиста тешком положају.

Уколико не испуне обавезе према Русији, може се очекивати да Русија ово питање изнесе пред међународни суд где би, према оцени аналитичара, добила.

Међутим, уколико шест земаља одлучи да настави са изградњом гасовода без договора Комисије и Москве, суочиће се са процедурама за кршење европских прописа и суђењима пред европским судовима, наводи се на том сајту.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Чижов – ЕУ да прилагоди прописе пројекту „Јужни ток“

* Обавезна поља