fransoa-olandПАРИЗ –Председник Француске Франсоа Оланд, бранио је данас политику владе своје земље о присилном исељавању ромских миграната из привремених насеља, „Да ли би требало да нас буде срамота због тога што смо урадили? Не!”, рекао је Оланд на конференцији за новинаре, одговарајући на питање о политици Француске према Ромима и додао да су власти у свим овим случајевима поштовале закон.

Оланд се обратио јавности пошто су две организације за заштиту људских права у заједничком извештају навеле да је током 2013. 19.380 ромских миграната избачено из својих насеља, што је дупло више него претходне године.

„Поређења ради, власти су 2012. присилно иселиле 9.404 Рома, а 2011. њих 8.455”, саопштиле су организације Лига за заштиту људских права (ЛДХ) и Европски центар за заштиту права Рома (ЕРРЦ).

У извештају се наводи и да се присилна исељавања Рома настављају, без икаквих алтернатива које се тичу њиховог смештаја и социјалне помоћи.

Агенција АФП наводи да око 20.000 Рома живи у привременим, често нелегално подигнутим насељима на рубовима француских градова.

У међувремену, Оланд је изјавио да Француска неће толерисати било коју врсту говора мржње против Јевреја, муслимана или хришћана, само неколико дана пошто је комичар Диједоне, кога је влада оптужила за антисемитизам и ширење расне мржње, пристао је да одустане од извођења свог спорног шоу програма у више градова у Француској.

Оланд је назвао победом забрану Диједонеових представа, коју је покренуо министар унутрашњих послова Мануел Валс.

Председник Француске додао је да ће сваки облик исказивања религијске мржње бити третиран на исти начин, као и да „сви грађани морају бити заштићени”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оланд брани исељавање Рома

* Обавезна поља