Међународни суд правде упутио је на засебне адресе тројице чланова Председништва Босне и Херцеговине ковертирана писма.

О садржају писама се за сада може само претпоставити, сазнаје „Вечерњи лист“, издање за БиХ, које ово писмо тумачи „својеврсним заказивањем седнице Председништва“.

Ако се, као наводи овај загребачки дневник, испостави да је у питању захтев за изјашњавање чланова Председништва – Младена Иванића, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића о захтеву за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, биће то, кажу, невиђен притисак на институцију „једне барем службено суверене и независне државе“.

Наводи се да је „овом неуобичајеном праксом засебног обраћања члановима Председништва, Међународни суд правде направио преседан који би, ваљда, требало да присили чланове Председништва да се изјасне, односно ‘гласају’ о питању које очигледно изазива унутрашње препирке“.

Лист пише да је „Председништво БиХ протеклих дана покушало да одржи седницу на којој би размотрили ово питање и изјаснили се о њему, али након консултација испоставило се да договора нема па је заказану седницу прво напустио Бакир Изетбеговић, а потом и Драган Човић“.

Према овом дневнику, „чак и у овако сложеној ситуацији очувано је начело доношења искључиво усуглашених одлука у Председништву БиХ које би могло да буду нарушено ако се покаже тачним да Међународни суд правде у својим писмима од тројице чланова Председништва БиХ тражи изјашњавање“.

„То је својеврсно заказивање седнице Председништва. Таква врста притиска на највишу институцију власти у БиХ до сада није виђена“, закључује „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Оставите коментар

Оставите коментар на Чланови председништва БиХ добили писма из Хага

* Обавезна поља