Задаци специјалне војне операције Русије у Украјини су се променили и више није реч само о Луганској и Доњецкој Народној Републици. Један од разлога за то су испоруке Кијеву америчких вишецевних ракетних бацача „химарс“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Када је реч о специјалној војној операцији и њеним географским координатама, председник (Русије) је рекао врло јасно, како сте га и цитирали – денацификација, демилитаризација у том смислу да не буде никаквих претњи нашој безбедности, војних претњи с територије Украјине. Тај задатак остаје…

Када је у Истанбулу био састанак преговарача, тамо је била једна географија, и наша спремност да прихватимо украјински предлог се заснивала на тој географији, на географији с краја марта 2022. године“, рекао је Лавров у интервјуу за Спутњик и РТ.

„Сада је друга географија. То уопште више нису само ДНР и ЛНР, него и Херсонска област, Запорошка област и низ других територија, а тај процес се наставља, при чему се наставља доследно и упорно“, рекао је руски министар.

„Не можемо да допустимо да на том делу Украјине, коју ће контролисати Зеленски или неко ко га замени, буде оружје које ће представљати директну претњу нашој територији и територији оних република које су прогласиле независност, оних који желе своју будућност да одреде самостално“, рекао је Лавров.

Он је поновио да је специјална операција била неизбежна.

Лавров је још истакао да је, према његовом мишљењу, специјална операција била неизбежна и да је много година без одговора било остављено питање становништва Донбаса, као и докле ће трајати ругање Кијева здравом разуму.

„Што се тиче осећања које се јавило, оно што сам осетио кад је већ све било објављено је – неизбежност. Не радост“, истакао је он.

„Зато што дуги низ година нисмо могли да одговоримо на питања не само људи из Донбаса, него и многих наших грађана, докле се може дозволити ругање здравом разуму, народу, резолуцији Савета безбедности и свему што је било повезано са тим и што је дрско саботирано“, објаснио је Лавров.

Насловна фотографија – Министарство одбране Русије/ТАСС


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Циљеви Русије су се променили

* Обавезна поља