Економски рат који су западне земље покренуле против Русије дао је потпуно супротне резултате, а руски лидер Владимир Путин постао је јачи него икад, оценио је британски лист Гардијан.

Притом је био, нетипично за Британце, и јасан и директан:

„Антируске санкције су најнепромишљенија и најконтрапродуктивнија одлука (Запада) у новијој историји!”

Уз образложење: „Учиниле су Путина јачим него икад. Русија је повећала извоз у азијске земље, што је довело до невиђеног суфицита у њеном платном билансу. Рубља је ове године постала једна од најјачих светских валута, ојачавши за скоро 50 одсто од јануара”.

Гардијан такође указује да су западне земље ушле у рецесију:

„Економска ограничења против Москве ударила су по својим креаторима. Неизвесност се проширила на Велику Британију, Француску, Италију и САД. Немачка и Мађарска, жељне гаса, нису далеко од играња по тактовима Владимира Путина. Трошкови живота свуда расту. Могући нови британски лидери – Лиз Трас и Риши Сунак – надмећу се у јастребској реторици против Русије. Обећавају да ће пооштрити антируске санкције, али – без речи о сврси и ефектима”.

Лондонски лист истовремено признаје да је атмосфера у западним земљама и даље таква да бива жигосан свако ко посумња у исправност курса против Русије.


Извор: Гардијан/Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Санкције Русији најнепромишљенији потез Запада у историји

* Обавезна поља