Утицај Русије расте због тога што Европска унија оклева са проширењем на Западни Балкан, закључили су учесници панела „Србија између истока и запада“.

Панел су организовали Центар за међународну сарадњу и одрживи развој и недељник Време, а говорило се о томе колики је утицај Русије на Србију.

Председник CIRSD-а Вук Јеремић оценио је да је руски утицај у Србији присутан, али “свакако секундаран у односу на утицај Запада, пре свега, ЕУ и САД у овом тренутку”.

Са оценом бившег шефа дипломатије није био сагласан некадашњи амбасадор Србије у САД Иван Вујачић који сматра да ниједна држава нема толики утицај у овој земљи као што има Руска Федерација.

“Сваки пут када се саставља влада, иде се на консултације у Москву. Према томе, убедљиво највећи спољни фактор са утицајем овде, тренутно, је Руска Федерација из разлога што је направљен наратив у коме су они наша вечита браћа са којима смо у блиским односима 600 година”, истакао је Вујачић.

Професор Факултета политичких знаности у Загребу Дејан Јовић “кривца” за раст руског утицаја види у Бриселу.

“Паметна ЕУ требало би да се води политиком ‘прошири се тамо где можеш и кад можеш’. Сад још увек можеш. Међутим, она ставља нове и нове баријере и услове које ове земље не могу више да испуне, и тиме отвара простор свим другима да се укључе у политику Западног Балкана. Снага Русије произлази из слабости и оклевања Запада да одмах сада прими ове земље, овакве какве јесу, у своје структуре”, сматра Јовић.

Бивши дипломата Владета Јанковић, међутим, сматра да Србија нема шансе да уђе у ЕУ, јер “нас Унија неће”.

“И то о чему сте ви говорили, професоре Јовићу, о томе како је грешка ЕУ што неће да прими ове земље Западног Балкана, то је просто зато што ЕУ више није оно што је била и што је могла бити”, истакао је Јанковић.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на ЦИРСД о руском утицају на Балкану

* Обавезна поља