Председник Нове Србије Велимир Илић изјавио  је данас да је последња рунда преговора у Бриселу показала да је председник Србије предао Косово и да о томе трeба да обавeсти јавност у Србији.

„После последње рунде разговора у Бриселу у којој је са Хашимом Тачијем учествовао председник Србије без сагласности Владе и парламент , Вучић је прихватио све што се од њега тражило и фактички признао незавиност Косова“, рекао је на конференцији за штампу председник Нове Србије.

Он је навео да има информације да је председник Србије прихватио да се  заједница српских општина укључи у неважећи систем самопроглашене државе Косово,

„Прихватио је и да да сва имовина која се налази на територији Косова припада Косову и да убудуће Косово може да располаже самостално рудним, природним и енергетеским ресурсима. Дао је сагласност да се у следећем петогодишњем плану  изврши припрема за формирање косовских оружаних снага за које се мора наћи друго име. Оружане снаге ће моћи да имају све родове војске укључујући авијацију, а у прво време ваздушним простором Kосова управљаће Сједињене америчке државе“, казао је Илић.

Он је додао да је српска страна прихватила и да телефонски саобраћај буде јединствен са позивним бројем 383 ,а мобилни  оператери из Србије моћи ће да раде само уз сагласност косовске телефоније.

„Гранични прелази ће бити под контролом косовских полицијских и царинских власти,а југ Србије остаје у надлежности Републике Србије и од међународне заједнице неће бити толерисана било каква промена граница између Косова и Србије“, рекао је Илић.

Он је додао да се  Србија  обавезала  да у сарадњи са САД изгради путну мрежу која ће повезивати Приштину са Нишем и Приштину са аутопутем Ниш –Скопље.

„Председник Вучић сагласио се са свим  овим тачкама које су инициране од Немачке. Да су даљи токови разговора завршени може се протумачити из одлуке Фредерике Могерини да ће реализацију договореног водити њена заменица , што указује да је практично све завршено и да је Србија фактички признала независно Косово, што се у сталним јавним иступима Вучића може и препознати „ оценио је председник Нове Србије.

Он је додао да је несхватљиво  лицемерје премијерке  Брнабић која подржава овакво стање и која није сазвала ни једну седницу Владе да се о томе расправља, што је по Уставу била дужна , већ она лично у кратком телефонском разговору даје подршку Вучићу.

„ Опет напомињемо да место предеседника владе по Уставу Србије обухвата вођење спољне политике и не може се преносити на треће лице. Овде констатујемо да овим кршењем Устава  практично и сви вођени и договорени облици предаје Косова су ништавни и у супротности са највишим државним правним актом“, истакао је Илић.


Извор: Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Веља Илић о томе шта је Вучић заправо радио у Бриселу

* Обавезна поља