Нови сазив црногорске скупштине конституисан је верификовањем посланичких мандата освојених на парламентарним изборима 30. августа. Конститутивна седница новог сазива почела је интонирањем државне химне, када део посланика ДФ-а није био у сали и на њој су верификовани мандати 81 посланика. Седницом је   председавао најстарији посланик Миодраг Лекић, а помагао му је најмлађи Максим Вучинић. Лекић је рекао да ће време показати шта је донела победа опозиције 30. августа и навео да неће бити реваншизма.

У међувремену, сви посланици нове парламентарне већине („За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“) начелно су подржали предлог Демократског Фронта који је лидера коалиције “За будућност Црне Горе” Здравка Кривокапића предложио као мандатара за састав нове Владе Црне Горе, а Алексу Бечића за председника скупштине.

Изборне резултате у Скупштини представио је председник Државне изборне комисије (ДИК) Алекса Ивановић.

“Све изборне радње су спроведене у складу са законом, захваљујем свима који су у томе учествовали”, поручио је Ивановић.

Констатоване су и оставке посланика Зорана Пажина (ДПС) и Стевана Катића (Демократе). У Скупштини су и омбудсман Синиша Бјековић, председница Врховног суда Весна Мединца, председавајућа Уставног суда Десанка Лопичић и в. д. врховног државног тужиоца Ивица Станковић.

БЕЧИЋ НОВИ ПРЕДСЕДНИК ПАРЛАМЕНТА

Алекса Бечић из Демократа нови је председник Парламента Црне Горе, одлучили су посланици новог сазива. Од 71 убаченог листића, 46 је било важећих, од чега 45 гласова за и један против, саопштио је председавајући Миодраг Лекић. Поред победничке коалиције за њега су  гласали „Бошњачка странка“ и „Албанска листа Ник Ђељошај“, а уздржани су били посланици ДПС-а, СД-а и СДП-а, док је против била Либерална партија.

Након избора Бечић је положио заклетву, следећим речима:

„Заклињем се да ћу дужност вршити по Уставу и закону, честито, одговорнмо и савесно, тако ми Бог помогао“.

Алекса Бечић на конститутивној седници парламента Црне Горе, Подгорица 23.09.2020 – Фото: Небојша Поповић/Спутњик

Захваљујући се на избору колегама из коалиција, посебно колегама из мањинских партија на подршци и указаном поверењу, он је истакао:

„Они који ме нису гласали да знају да ћу се за њих још више борити, да су им моја врата широм отворена. Нећу их нападати, критиковати или проглашавати противницима државе. Хоћу да опозиција има бољи статус него што смо га ми имали“, поручио је Бечић.

Демократска култура и кохезија у друштву налажу да онај ко је на челу парламента мора да штити опозицију, јер без ње нема парламентаризма, нагласио је он.

„Парламент не сме никада више бити проточни бојлер, ни брана реформској и развојној политици Црне Горе. Парламент је темељ и кров Црне Горе, душа демократије и то нико не сме угрозити. Непоштовање, нетолеранцију и свађе треба да замени дијалог, толеранција“, навео је Бечић.

„Парламент је кров Црне Горе и то нико не смије угрозити. Свађу у парламенту замијениће толеранција и дијалог. Морамо се поштовати и када се не слажемо и гледати у будућност“.

„Сви смо пролазни, али Црна Гора је једина вјечна и непролазна. Живјела Црна Гора“, рекао је Бечић.

Он је додао да до „овог тренутка немамо формализоване предлоге за потпредсједнике Скупштине“.

Бечић је казао и да су клубове посланика до сада конституисала два клуба посланика – клуб посланика „СДП – Албанска коалиција једногласно“ који чине Рашко Коњевић, Драгиња Вуксановић Станковић и Фатмир Ђека, као и клуб посланика „Црно на бијело“ који чине Дритан Абазовић, Милош Конатар, Божена Јелушић и Срђан Павићевић.

Нови предсједник Скупштине позвао је да се конституишу клубови посланика који ће се верификовати на првој наредној сједници.

МИЛАЧИЋ: А ГДЕ ЈЕ ЂУКАНОВИЋ? ПОБЕГАО…

Марко Милачић – Фото: Права Црна Гора

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић обратио се посланицима у Парламенту Црне Горе, а своје излагање започео је речима – Нека нам је срећна слобода.

Потом се директно обратио посланицима пораженог ДПС-а.

„Поражена је ваша идеологија, идеологија криминала и идеологија стварања лажног Монтенегра. Где је ваш лидер? Где је Ђукановић? Побегао је и оставио вас на цедилу“, рекао је Милачић наглашивши да се председник Црне Горе није удостојио ни да дође на конститутивну седницу Скупштине Црне Горе.

Навео је и да су 30. августа, на дан парламентарних избора, добили велику лекцију.

„Добили смо велику лекцију – ко такне у Бога завршиће као Мило Ђукановић“, нагласио је он и захвалио стотинама хиљада грађана коју су, како каже, сачували „Његошев образ“.

Поносан сам што сам део ове огромне историје. Честитам Алекси Бечићу што ће бити први човек парламента, срећан сам што ће један такав човек бити ту. Честитам и Дритану Абазовићу на овој великој борби и честитам будућем премијеру Здравку Кривокапићу и свима нама“, рекао је он и замолио представнике мањина да заједно раде.

КРИВОКАПИЋ ПРЕДЛОЖЕН ЗА МАНДАТАРА

Демократе Црне Горе Алексе Бечића објавиле су потписани документ којим се од председника Мила Ђукановића тражи да мандат за састав нове владе додели Здравку Кривокапићу, носиоцу коалиционе листе За будућност Црне Горе.

Документ са потписима посланика који ће подржати предлог ДФ-а, коалиције Црно на бијело Дритана Абазовића и Бечићеве коалиције објављен је на твитер налогу Демократа Црне Горе, јавља Танјуг.

Тим предлогом, као и предлогом да Бечић буде изабран за председника парламента, три победничке коалиције су доказале да остају привржене договору да ће формирати нову власт у Црној Гори, након 30-годишње владавине ДПС-а Мила Ђукановића.

Здравко Кривокапић носилац листе коалиције За будућност Црне Горе“ у паузи скупштинског заседања честитао је грађанима Црне Горе слободу.

-Дижем чашу у знак захвалности Црној Гори. Победио је народ, први пут у историји Црне Горе победила је демократија. Ми нисмо могли добити већи добитак од слободе. У овој Црној Гори нема победника и поражених. Не рушимо државу!

Нећемо се светити, а довешћемо све кa познанију права. Циљ нам је да Црна Гора личи на Луксембург где је корупција сведена на нулу.

Радостан сам и уздржавам се да не пустим сузу радосницу –  казао је Кривокапић.

 

Фотографија у горњем левом углу – В.Кадић/Вечерње Новости


Извор: ИН4С, Вечерње Новости, Танјуг, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Црна Гора конституисала парламент и предложила мандатара

* Обавезна поља