Америка још не гори. Али пламен грађанских сукоба и те како тиња – од Кеноше у Висконсину где је присталица Доналда Трампа Кајл Ритенхаус убио двојицу демонстраната, до Портланда у Орегону у коме је убијен Арон „Џеј“ Данијелсон, присталица актуелног председника. А Американци, у сусрет новембарским изборима, оружје купују у рекордним количинама.

„Трамп се понаша као животиња сатерана у ступицу. Америци је потребно људско биће,“ оштро ће Вашингтон пост у једном коментару, уз тешку оптужбу: „Председник покушава да изазове расни рат на улицама Америке“.

МОЋНИ ЉУДИ У ТАМНИМ СЕНКАМА

Исту оптужбу на Трампов рачун – као да је реч о усаглашеној кампањи, а можда и јесте – износи и његов председнички противкандидат Џо Бајден. Доналд Трамп, каже Бајден, „на насиље гледа као на своју политичку сламку спаса… Зато он подржава и охрабрује хаос и насиље…“

Или је истина, као што често и јесте, сасвим супротна од онога што се тврди у усаглашеним пропагандним кампањама? Доналд Трамп, тако, открива ових дана да је један авион за Вашингтон био „пун насилника у тамним, црним униформама“, спремних да „начине велику штету“. А њих су, устврдио је актуелни амерички председник, организовали моћни „људи за које никада нисте чули, људи у тамним сенкама“ који, каже Трамп, контролишу и Џоа Бајдена.

„Избори ће вероватно распалити насиље и изазвати уставну кризу“, упозорава Вашингтон пост у тексту под насловом „Шта је најгоре што може да се догоди?“ у коме анализира могуће постизборне сценарије.

Уз предвидив закључак: „Само ће убедљива победа Џоа Бајдена резултирати релативно мирном предајом власти. Сваки други сценарио који смо размотрили укључује улично насиље и политичку кризу“.

НАМЕШТАЊЕ РЕЗУЛТАТА

На страну очигледна и прекомерна пристрасност Вашингтон поста према Џоу Бајдену, али, упозорења овог типа не треба одбацити олако. Јер, ако актуелни председник САД опомиње да би избори могли да буду намештени, јасно је да се ближимо изборима каквих у америчкој историји није било.

Повод за ову опомену Трампу је дала опозициона Демократска партија, чија главна фирма за анализу изборних података, „Хокфиш“, упозорава да би у изборној ноћи, упркос свим анкетама, Трамп могао да забележи убедљиву победу. Која ће потом бити преокренута у Бајденову корист када се преброје и гласови упућени путем поште.

Истоветно предвиђање – да ће Трампова победа на гласачким местима бити преокренута – доноси и оснивач „Фејсбука“ Марк Закерберг, напомињући како „Американце треба припремити“ и објаснити им да „нема ничег нелегалног у томе што ће можда бити потребни дани и недеље да би се пребројали сви гласови“ упућени путем поште.

Проблем се, међутим, састоји у томе што је овим гласовима лако манипулисати. Доказ стиже из Џорџије, где је управо откривено преко хиљаду људи који су на прелиминарним изборима у јуну гласали двапут – и путем поште и лично на бирачком месту. А сада Доналд Трамп вапи преко Твитера: „80 милиона листића шаље се људима који их нису ни тражили. Спрема се тотална превара. Гледајте шта се догађа управо сада!“

ЕФЕКТИ ОПАДАЊА ИМПЕРИЈЕ

И није потребно много маште да би се замислило како би, у овако запаљивој атмосфери, на накнадни преокрет изазван сумњивим гласовима реаговале Трампове присталице; тим пре што је Хилари Клинтон јавно посаветовала Бајдена да у изборној ноћи „не призна пораз ни под каквим околностима“.

Спрема ли се у Америци велика изборна крађа? Зашто ову земљу потреса политичко насиље уочи председничких избора? И шта је чека после 3. новембра? Ово су питања о којима су у „Новом Спутњик поретку“ разговарали професор међународних односа Срђан Перишић и новинар Синиша Љепојевић.

Предизборно стање у коме се сад налази Америка свакако да није нормално, али, истовремено, није и изненађујуће. Распад унутрашњег система у САД траје већ дуго, и могло се очекивати да ће у једном тренутку то довести и до насиља коме сада присуствујемо,“ објашњава Синиша Љепојевић.

„Исто се догодило и са Совјетским Савезом“, указује Срђан Перишић: „Унутрашње противречности и сукоби почели су да долазе до изражаја у моменту у коме су САД почеле да губе статус суперсиле“.

КО СТОЈИ ИЗА НАСИЉА?

Насилни протести на улицама америчких градова – као израз друштвених ломова који су у току – „нису спонтани. Неко је морао да их организује, да финансира њихову инфраструктуру и трошкове“, указује Синиша Љепојевић, коме за право даје писање Њујорк тајмса да је „Фондација за отворено друштво, филантропска група коју финансира пословни магнат Џорџ Сорош, објавила да ће инвестирати 220 милиона долара“ управо у организације које сад протестују због расне неједнакости и полицијског насиља.

„Циљ је дестабилизација друштва, којом ће се показати да тренутна власт нема капацитет да води земљу и да је њен поглед на свет неуспешан и штетан по Америку“, сматра Синиша Љепојевић. „Све се ради по уџбенику с каквим смо били суочени и ми у Србији“.
И ту негде лежи и одговор на питање ко су они људи из тамне сенке о којима говори актуелни председник САД. То је, каже Срђан Перишић, „управо она дубока држава, илити вашингтонска мочвара која обухвата и обавештајну заједницу, и војску, и медије, обе партије…, речју, онај естаблишмент кога повезује заједничка тежња да контролише и САД и читав свет, и са којим Трамп до сада није успео да се избори“.

Америка у пламену – Фото: Алекс Вронг/Getty Images

БЛЕРОВА МЕТОДА ПРЕВАРЕ

И сада се поставља питање да ли ће му ове структуре украсти изборну победу масовним гласањем у одсуству, путем поште. Та могућност је врло реална, верује Синиша Љепојевић, објашњавајући да је реч о „изузетно ефикасном методу преваре“ коришћеном у Великој Британији за време Тонија Блера (о чему је Гардијан писао нашироко 2005. године), а који се сводио на куповину гласова припадника мањинских заједница који на изборе иначе не би изашли.

„Изгледним ми се“, каже Љепојевић, „чини сценарио по коме ће Доналд Трамп добити изборе, али их друга страна неће признати, уз изговор да се чекају гласови упућени преко поште, или да они нису прописно пребројани. Из тога ће онда настати одуговлачење, мучење, и велико насиље“.

„Хилари Клинтон која Бајдена унапред позива да не призна изборни пораз, оспоравање изборног резултата, народ на улицама, актуелни председник проглашен за аутократу… Присутни су сви елементи које смо видели и у Србији, Украјини, сада у Белорусији: обојена револуција сад долази и у Америку, с циљем да Трамп буде срушен. И он јако добро зна шта му се спрема, и зато на то и јавно упозорава“, наводи Срђан Перишић.

„А Трампове присталице несумњиво ће бити спремне да бране своје гласове“, закључује Синиша Љепојевић. „И онда више нећемо имати само сукобе полиције и демонстраната, већ Американаца између себе. И настаће хаос из кога ће Америка јако тешко моћи да изађе“.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Насиље и крађа гласова – спрема ли се Трампу обојена револуција?

* Обавезна поља