radulovic-sasa-ministarБЕОГРАД –Министар привреде Србије Саша Радуловић изјавио је данас да је бојазан да ће нови закон о раду наводно да проузрокује велико отпуштање и да ће бити смањења плата, неоправдана и да до тога неће доћи.

Представници синдикалних организација упозорили су раније да ће се усвајање измена тог закона негативно одразити на раднике, да ће довести до пада зарада и да је за њих једно од најспорнијих решења у предложеном Нацрту будући начин обрачуна накнаде зараде и других примања у време одусуства с посла, годишњег одмора и других облика плаћеног одсуства радника и исплате отпремнина.

Министар привреде је рекао да се, напротив, због постојећег закона губе радна места и да су две кључне одредбе, према новом закону, да се отпремнине и минули рад рачунају према годинама радног стажа код последњег послодавца.

„Плата за време годишњег одмора остаје иста као што је била”, нагласио је Радуловић и додао да ће и „боловање и даље износити 65 одсто плате као и раније”.

Он је рекао да је циљ повећање животног стандарда грађана и да ће бити спречене злоупотребе којих је било углавном у јавном сектору.

Радуловић је у Јутарњем програму ТВ Пинк рекао да постоје бојазни у јавности да ће нови закон о раду наводно да проузрокује велико отпуштање и да ће бити смањења плата, што једноставно, како је рекао- није истина.

Радуловић је подсетио да пола милиона људи ради у микро предузећима са мање од 10 запослених, 200.000 људи у малим предузећима са 10 до 50 запослених, док у држави и државној управи и јавним и друштвеним предузећима ради 740.000 људи, а још 300.000 људи у великим приватним предузећима.

Према рачуници синдиката, измене појединих одредаба закона могле би да доведу до пада зарада између осам и 15 одсто, што је, како истичу, неприхватљиво.

Синдикати указују да је нацрт измена закона непримењив и да ће „утицати на другачију прерасподелу”, односно да би његовом применом сваки запослени био оштећен за 50 евра месечно у нето износу.

На годишњем нивоу, имајући у виду и доприносе, то би износило око 1.020 евра.

Имајући у виду број запослених, сваке године 1.720.000 запослених било би оштећено за око 1, 7 милијарди евра, показала је рачуница синдиката.

Они страхују да би накнада за минули рад убудуће могла бити смањена на 0,4 одсто по години стажа радника и обрачунавана само за године стажа код последњег послодавца.

Рачуница представника Савеза самосталних синдиката Србије (С С С С) и УГС Независност показала је да ће изменама закона накнада на основу минулог рада бити мања за око 1.700 динара, што је умањење за више од 10 одсто.

Одбици због боловања до 30 дана повећаће се на 42,4 одсто, што ће утицати на смањење зарада за око 12.000 динара, изнели су представници СССС и Независности на конференци пре десетак дана.

Према њиховом прорачуну, одбици због одсуства са посла у трајању од 15 дана због повреде на раду износиће 21,2 одсто, тако да ће радник са просечном зарадом примити 9.251 динар мање, а због годишњег одмора у трајању од 30 дана примиће за око 16.000 динара мање.

Представници Министарства рада и социјалне политике објаснили су да није реч о умањењу зараде, већ о умањењу накнаде, односно додатака које би запослени остварио да ради.

„Ми смо предложили да основица не буде просек тромесечне плате него основна плата запосленог коју би остварио да ради без икаквог увећања”, рекао је државни секретар Зоран Мартиновић за Танјуг. Према важећем закону раднику се услед одсуства с посла плаћао просек зараде из претходна три месеца којим су били обухваћени и додаци на зараду коју је запослени остварио по основу прековременог, сменског, ноћног рада и слично у посматраном периоду.

„Тако се дешавало да онај који одуствује с посла има више примања од оног ко је у то време на послу и ради”, упозорио је раније директор Уније послодаваца Драгољуб Рајић.

Он је додао да је зато предлог послодаваца био да се примања за период одсуства с посла утврђују у износу основне зараде запосленог у претходна три месеца плус минули рад.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Да ли је оправдан страх од новог Закона о раду?

* Обавезна поља