stefan-fileПОДГОРИЦА – Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је данас да Брисел од Црне Горе очекује благовремену примену акционих планова за поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права.

Црна Гора је 18. децембра отворила пет нових преговарачких поглавља, међу којима и поглавља 23 и 24, која је Брисел раније означио као кључна за даљи европски пут те државе.

Поглавља 23 и 24 односе на области правосуђа и владавине права, а Црна Гора је прва држава са којом се преговори воде према новом принципу. Тај принцип подразумева да поглавља 23 и 24 буду отворена током читавог преговарачког процеса и затворена на самом крају.

Филе је казао да ће Европска комисија пажљиво посматрати напредак Црне Горе у тим поглављима.

„Важно је да црногорски грађани виде и осете бенефите од реформи у областима правосуђа и фундаменталних права што пре. Због тога очекујемо да акциони планови за поглавља 23 и 24 буду примењени благовремено и у складу са постављеним роковима”, рекао је он агенцији Мина, а пренели су подгорички медији.

Филе је истакао да је сада право време примену акционих планова за поглавља 23 и 24.

„Сад је време да се са акционих планова ствари помери на конкретне акције у свим овим областима, тако да црногорски грађани могу да осете опипљиве резултате”, навео је он.

Црна Гора је, до сада, привремено затворила два преговарачка поглавља 26 – које се односи на образовање и културу и 25 – које покрива области науке и истраживања.

Званична Подгорица је преговоре са ЕУ почела 29. јуна 2012. године, када је у Бриселу одржана прва Међувладина конференција између Црне Горе и ЕУ.

Црну Гору на путу ка пуноправном чланству у ЕУ очекује 33 преговарачких поглавља.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Филе упозорио црногорски режим

* Обавезна поља