Премијерка Брнабић рекла је да је председник Вучић дао налог ВБА да испита могућу шпијунску аферу о врбовању српских агената након писања појединих медија. Према ранијем писању Радиа Слободна Европа, руски дипломата и припадник Војне обавештајне службе за кога се верује да је Георгиј Клебан снимљен је како даје новац једном наводно високопозиционираном званичнику Србије, који је његова обавештајна веза у нашој земљи. На друштвеним мрежама постоји и снимак који то наводно доказује.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се ВБА бави могућом шпијунском афером у којој руски шпијуни врбују српске агенте и да ће касније данас имати више информација о томе.

„Разговарала сам с председником Вучићем, он је дао налог Војно-обавештајној агенцији да случај испита. Још немамо све податке, уколико се испостави да је све истина, онда ће то бити озбиљно питање и проблем за нас. Председник је сазвао састанак у својству врховног команданта Војске Србије и обавестиће нас о резултатима истраге“, каже Ана Брнабић за Блиц.

Јутрос је из Председништва за сутра најављен састанак председника Вучића са руским амбасадором Александром Боцан- Харченком, али није познато да ли тај сусрет има везе са овим случајем и на чијиу иницијативу долази до њега.

РАЗМЕНА КЕСА

На видео снимку објављеном и на Јутјубу, види се сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих. Наводни “руски обавештајац” даје пластичну кесу “српском агенту”, који ту кесу оставља у паркираном аутомобилу. Двојица мушкараца затим одлазе у оближњи кафић, након чега се растају.

Када мушкарац, означен у опису видеа као “српски агент”, након састанка оде до свог аутомобила и отвори пластичну кесу коју је добио, у њој налази коверту са новцем, пише Радио Слободна Европа. Снимак је објављен 17. новембра.

Угледни истраживачки новинар Христо Грозев на свом Твитер налогу истакао је чињенице које на неки начин потврђују наводе медија.

„Оно што знамо досад је да је Клебан официр ГРУ, да је снимљен како размењује кесе са неким у Београду и да је изненада отишао са свог места помоћног аташеа руске амбасаде у Београду између јуна и августа ове године“. Надовезао се у следећем твиту да је непознато ко је друга особа на снимку и да ли су кесе садржале новац. „Не знамо ни ко је аутор снимка“, додао је. Грозев наводи да је у питању Георги Клебан (Georgy Viktorovich Kleban), као и да је његов идентитет утврдио путем алатке за упоређивање лица “Microsoft Azure”.

– Чини се да – упркос општем уверењу – неки људи у српској обавештајној и полицијској заједници нису пресрећни активностима ГРУ у Србији. Овај снимак агента ГРУ који наводно подмићује неименованог српског званичника процурила је јуче у медије – наводи Грозев. Исту интерпретацију понудила је и особа која је снимак окачила на Јутјуб.

„Руски шпијуни корумпирају Србију. Ово је видео-запис припадника главне обавештајне управе руске војне полиције (ГРУ) пуковника Георгија Викторовича Клебана како плаћа свог српског агента који је високопозиционирани српски службеник. Клебан ради у руској амбасади у Београду. Ово је оно што Руси раде нама, нашим ‘пријатељима‘”, стоји у опису видео-снимка на Јутјубу. Како што смо навели, Блиц је успео да добије потврду аутентичности снимка, али не и његове “интерпретације”. Такође, нисмо добили ни информацију ко је блуровани мушкарац са снимка.

ФАКТА

РСЕ је, с друге стране, добио потврду да је Клебан заиста био на службовању у Србији. Како је у Министарству спољних послова потврђено за овај медиј, он је био на позицији помоћника изасланика одбране при Амбасади Русије у Београду, али је са те позиције одјављен у јуну 2019. Клебан се тако, како је објашњено у МСП, не налази на дипломатској листи активних дипломатских представника страних држава у Србији доступној на сајту Министарства која је последњи пут ажурирана 15. новембра 2019.

Клебаново име појављује се на сајту Министарства одбране Србије у вести од 23. октобра 2017, када је, како је наведено, као представник изасланства одбране Руске Федерације поводом Дана ослобођења Новог Сада у том граду обишао гробове шесторице морнара Црвене армије.

ЗА ШПИЈУНАЖУ ДО 15 ГОДИНА РОБИЈЕ

Идентитет „српског официра“, као што смо већ навели, није познат. Такође, није познато ни шта је садржај црвене кесе коју је, како се чини, предао руском обавештајцу у замену за садржај беле кесе, односно одређену количину новца.

Ако би се истрагом утврдило да су у питању документа заштићена неким степеном тајности, казна за ово дело је и до 15 година робије. Дужина робије варира од последица које су наступиле по земљу, па се у 5. ставу члана 315 наглашава да ако су те последице тешке, казна не сме бити нижа од 10 година робије.

Данко Васовић о шпијунској афери

ПОЛИТИКА: НА СНИМКУ НИЈЕ СРПСКИ ОБАВЕШТАЈНИ ОФИЦИР

Видео снимак у коме наводно руски обавештајац српском официру предаје новац стар је више година. Осим тога, како Политика сазнаје, особа за коју се тврди да је српски званичник са чином официра, није припадник наших безбедносних структура. Другим речима, то је цивил који је највероватније трговао пословним подацима.

Иначе, Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се Војно безбедносна агенција бави могућом шпијунском афером у којој руски шпијуни врбују српске агенте и да ће касније данас имати више информација о томе. „Разговарала сам с председником Вучићем, он је дао налог Војно-безбедносној агенцији да случај испита. Још немамо све податке, уколико се испостави да је све истина, онда ће то бити озбиљно питање и проблем за нас”, рекла је Брнабић за београдске медије.

Она каже да очекује све информације током дана. „Председник је сазвао састанак у својству врховног команданта Војске Србије и обавесетиће нас о резултатима истраге”, закључила је Брнабић.

УТВРЂУЈЕ СЕ ИДЕНТИТЕТ ОСОБЕ СА СНИМКА

Безбедносно-информативна агенција потврдила је аутентичност снимка на којем руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац једном, наводно српском официру. Снимак је дефинитивно аутентичан и на њему се недвосмислено налази руски обавештајац Георгиј Клебан, речено је Танјугу у БИА.

Када је реч о другом човеку са снимка, за кога су медији објавили да је српски агент, у БИА кажу да на том случају интензивно раде ВБА и све остале безбедносне службе, укључујући и саму БИА, како би сви релевантни подаци бити поступни државном врху, на челу са председником Александром Вучићем. О детаљима случаја, јавност ће бити обавештена након седнице Савета за националну безбедност, која ће бити одржана у четвртак.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Да ли Русија шпијунира Србију, или Запад опет напада?

* Обавезна поља