Председник Србије Александар Вучић рекао је да је одржана седница Савета за националну безбедност са једном тачком дневног реда обавештајно деловање против Србије и неопходност предузимања мера контраобавештајне заштите наше земље у будућности и јачање капацитета одбране Србије од таквих активности.

„Ми смо као земља суочени већ дуги низ година са изразито офанзивним деловањем различитих обавештајних служби на територији Србије и то бисмо могли да поделимо у две групе најразвијенијих земаља света и групу регионалних земаља које имају изражен интерес на територији Србије и своје обавештајно деловање раде у пуном капацитету а усмерено је против интереса Србије”, рекао је Вучић новинарима, преноси Танјуг.

ДОКУМЕНТОВАНИ КОНТАКТИ КЛЕБАНА СА ПРИПАДНИЦИМА ВС

Председник Александар Вучић изјавио је да је снимак, на којем се види како руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац српском обавештајцу, направљен 24. децембра 2018. године, а да га није сачинила наша служба ВБА, али да је била потпуно упозната са случајем, преноси Танјуг.

„Пратећи објекат обраде, наше службе безбедности су дошле до података да ће се у Земуну, тог дана негде око 18 сати, пензионисани припадник ВС, потпуковник З.К. састати са Георгијем Клебаном”, пренео је Вучић на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност. Председник је истакао да је Србија у више наврата констатовала и документовала контакте Клебана са припадницима Војске Србије.

Са њим је, додао је, уочено 10 контаката са три конспиративна извора, а три пута Клебан уручује новац припадницима ВС, за шта постоји документација. Додао је да постоји документација о контактима неких других припадника руске службе безбедности са припадницима војних структура Србије, са чим се не излази у јавност.

НАРЕДНИХ ДАНА АКЦИЈЕ ПРОТИВ ОБАВЕШТАЈНИХ АГЕНЦИЈА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у наредном периоду бити спроведено неколико акција против припадника различитих обавештајних агенција чије деловање против Србије је доказано. „Наредних неколико дана уследиће оштре акције које ће бити уочљиве јавности”, рекао је Вучић током обраћања у Председништву, преноси Танјуг.

Председник је навео и да је Србија изложена снажном обавештајном раду других земаља, и да то у неким случајевима превазилази мере пристојности. Најавио је да ће у наредних два месеца да се изађе са свеобухватним општим правно политичким актом који би био пуна потврда нашег унутрашњег и спољног пута и неутралности и јачања те државне и војне позиције.

ВУЧИЋ: ПИТАМ РУСКЕ ПРИЈАТЕЉЕ – ЗАШТО?

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да руски обавештајац Георги Клебан више није на територији Србије. Он је поручио да је сигуран да је председник Владимир Путин није био обавештен о овом деловању, и да Србија има пријатељске односе са Руском Федерацијом.

Он је поновио да Србија не заборавља ста је Путин учинио за Србију у међународним организацијама ни подршку у опремању војске. Подсетио је и да је Србија једина није увела санкције Руској Федерацији, није гласала против интереса РФ, да једина одржава војне вежбе са руском војском и да ничим није угрозила пријатељство са Русијом.

„Зато питам руске пријатеље, а питао сам и данас амбасадора, Боцан Харченка: Зашто? Нисам видео никакву логику у свему овоме”, рекао је Вучић, преноси Танјуг. Он је поновио чврсту опредељеност Србије за војну неутралност и поручио:

„Србија своју политику неће окретати, и неће у НАТО, као што неће ни у ОДКБ, и неке друге, али учврстићемо наше позиције неутралности и самосталности”, Како каже захвалан за орден који је добио од Путина, и уложице и лични ауторитет да наши односи буду још бољи. „Знајући како се делимо: за Русе или за Американце, моја порука је да сам изабран за председника Србије да штитим наше интересе”.

Александар Вучић на конференцији за штампу Извор:Фејсбук/Будућност Србије

НАМЕНСКА ИНДУСТРИЈА ПОД СТРАХОВИТИМ ПРИТИСКОМ

Напади на српску наменску индустрију су учестали, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље, изјавио је председник Александар Вучић и истакао да Србија не може да опстане као војно неутрална и снажна без снажне наменске индустрије, што је разлог за жестоке нападе на наменску, како би је по сваку цену разорили они који Србији не желе добро.

„Напади на наменску индустрију су учестали, жестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља обавештајну канализацију, како то називају стручни кругови, и увек је против српске наменске и због тога што постоји конкуренција у фабрикама баш у тој земљи и због тога што се обавља посао за обавештајне изворе неких других, већих западних земаља”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Вучић је констатовао да грађани готово да нису ни приметили да су наше обавештајне и контраобавештајне агенције успеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама, који је износио техничку и технолошку документацију за израду муниције 12,7 мм у Првом партизану у Ужицу, додајући да је муниција 12,7 мм најтраженија у свету.

„Да ли је некоме било лакше да узме одатле или у Коњицу, изгледа да су лакше нашли неког нашег који би ту документацију предао Албанцима у руке. Ми смо и Србина и Албанца ухапсили”, рекао је Вучић. Истакао је да су у току жестоки напади на Крушик из много разлога, као и на фабрику у Лучанима, који стално трају.

„И увек, читава централна и западна Србија, што се тиче наменске индустрије, је под страховитим притиском и хоће да нам је униште”, подвукао је Вучић. Он је навео и да је Радоша Миловановића за директора фабрике у Лучанима поставила власт ДОС-а, а да је он сада, када компанија ради боље него раније, по први пут под жестоким нападима.

„Ако Миловановић позове раднике да га подрже и они дођу то је притисак на суд, али се испред суда појаве представници политичких странака који су против њега онда је то богоугодно дело, није притисак на суд и нормално је, а све у циљу даљег урушавања и разарања наше наменске индустрије”, рекао је Вучић.

Разлог за то је, нагласио је председник, у томе што позиција војне неутралности значи да морамо да имамо, у доброј мери, обезбеђена средства – муницију, оружје, опрему из сопствених извора. „Не можете да опстанете као војно неутрална и снажна земља уколико немате снажну наменску индустрију. И зато је тако жесток напад на српску наменску индустрију, зато желе да је по сваку цену, униште и разоре сви који не желе добро Србији”, поручио је Вучић.

Констатовао је да ће надлежни и по том питању морати да предузимају одређене мере, али ће много офанзивније да говоре истину људима, како би све могли да сагледају. „Очекујемо, после доласка хеликоптера МИ 17 и оружја и резервних делова, и хвала Русији на томе, и даље снажење и јачање српске војске”, рекао је Вучић.

НЕЋЕМО МЕЊАТИ ПОЛИТИКУ НЕУТРАЛНОСТИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће мењати своју политику и да ће се, никада снажније, борити за самостални и назависни пут и политику неутралности. „Јачаћемо војску Србије. Србија ће бити све јача. То је земља слободарског народа и никада нисмо пристајали и никада нећемо бити неко ко ће да дозволи да други њима управља”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

МОСКВА: ПРОВОКАЦИЈА ПРЕД ВАЖНЕ ПОСЕТЕ

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова оцењује да је снимак а наводним руским обавештајцем само последња у низу провокација.

„Сада предстоји сусрет на врху, а већ смо навикли да недељу или неколико дана пред такве сусрете појављују занимљиве приче, некакве сензације. А онда пролази време и све се то дезавуише и испоставља да је реч о јефтиној провокацији“, рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре, преноси Спутњик.

Како је истакла, сва питања која изазивају забринутост земље решавају се одговарајућим каналима, „а према овом треба да се односимо као према провокативној причи“.

„Тим видео-снимком треба да се баве вероватно они којима је то намењено а што се тиче широке јавности очигледан је задатак који су поставили аутори тог тзв. филма: то су провокативне акције, покушај да се изазове одговарајуће расположење код људи пред читав низ разговора, сусрета, посета. Тако нешто смо виђали са завидном регуларношћу. У последњих годину дана могу да наведем десетак сличних примера када смо или пред посете, разговоре, самите, или одмах после одвијале сличне провокативне приче, хибридни гестови, фејкови“, навела је Захарова.

„Ако постоје нека питања, свака држава има одговарајуће инструменте да их реши на цивилизовани начин. Ми смо сви одрасли људи и сви то одлично схватамо“, закључила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

КРЕМЉ СЕ ОГЛАСИО „ШПИЈУНСКОЈ АФЕРИ“ У СРБИЈИ

Поводом истраге о снимку на којем се види руски обавештајац како наводно предаје новац српском агенту, огласио се Кремљ.

„Односи са Србијом су партнерски, братског карактера. Ништа не може да утиче на то“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Ројтерс.

„Ми не знамо о каквом инциденту је реч и то тек треба да буде утврђено“, рекао је Песков, преноси Тас. То није питање којим се бави председништво, рекао је портпарол Кремља.

Подсетимо, на друштвеним мрежама објављен је видео-снимак на ком се види руски обавештајац и, како је наведено, високопозиционирани српски службеник, који му предаје новац. Видео-снимак је објавио бугарски новинар, а аутентичност снимка и идентитет руског обавештајца који је радио у амбасади Русије потврдила је Безбедносно-информативна агенција.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је ситуација врло озбиљна и да је врховни командант председник Србије заказао хитну седницу Савета за националну безбедност, након које се очекује више информација.

ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ ДА ПУТИН НИЈЕ ЗНАО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после седнице Савета за националну безбедност да верује да руски председник Владимир Путин није био обавештен о састанцима руских и српских официра, који се налазе на недавно објављеним видео-снимцима.

Вучић је седницу заказао поводом могуће обавештајне афере, чији су актери руски обавештајац и, наводно, један српски безбедњак. „Верујем руским пријатељима да желе најбоље односе са Србијом. Не пада нам на памет да Русију оптужујемо да је непријатељ Србије. Напротив“, рекао је Вучић.

Вучић је у обраћању јавности рекао да је седница имала само једну тачку дневног реда — о обавештајном деловању у Србији и јачању капацитета одбране од таквих активности. „Као земља смо суочени са офанзивним деловањем служби, подељених у две групе — најразвијеније земље света и регионалне земље“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, значајан број земаља жели да дође до великог броја информација о војницима и наоружању које наша војска набавља. „Њихова жеља је инфилтрација у редове наших снага“, рекао је председник. „Ми смо наше контраобавештајне мере ојачали“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да видео-снимак није направила наша Војно-безбедносна агенција. Он је објаснио да су се, према подацима српских контраобавештајних служби, у Земуну састали српски потпуковник З.К. и руски официр Георгије Клебан.

„Република Србија је у више наврата документовала контакте потпуковника Клебана са припадницима Војске Србије. Имамо документоване сусрете и других припадника руских служби безбедности са припадницима војних структура. Имамо 10 контаката документованих, са фото и видео документацијом.

Имамо документовање и са девет других припадника наших оружаних снага. Желим да кажем да смо ми кренули да радимо објект обраде З.К. због контаката са хрватском службом у 2012. години, јер је требао да буде посредник у добијању докумената о грађанском рату у Хрватској“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да очекује да ће за два месеца Србија да изађе са правно-политичким актом, који би био пуна потврда пута војне неутралности и даљег јачања тог пута. Вучић није искључио могућност да су Руси у праву када кажу да је можда у случају обавештајне афере реч о провокацијама пред важне сусрете српских званичника са руским председником Владимиром Путином.

Он је одговарајући на питање да ли ће руског председника Владимира Путина питати за обевештајну аферу у којој је учествовао и руски обавештајац, приликом њиховог сусрета који је планиран за 4. децембра, Вучић је на новинарима рекао да не би искључио могућност да се то сада дешава и због тих сусрета планираних у Москви.

„Не искључујем да су Руси по том питању у праву зато што ми поседујемо више снимака које нисмо публиковали, јер то није посао обавештајних агенција“, рекао је Вучић поводом реговања из Москве да се такве провокације дешавају уочи важних сусрета званичника Србије и Русије. Србија, наводи, не бежи од тих тема.

СРБИЈА НЕЋЕ У НАТО

„Што се тиче односа са Русијом, Клебан више није на територији Србије. Имамо изразито пријатељске односе са Русијом. Србија је једина земља која није увела санкције Русији, нисмо никада гласали против интереса Русије, једини одржавамо војне вежбе са Русијом, изван ЗНД. Уверен сам да Путин није био обавештен о овоме.

Не заборављамо подршку Русије у опремању наше војске. Имао сам само једно питање данас за наше руске пријатеље. Поставио сам питање Боцан-Харченку: ’Зашто?‘. Ништа више. Нисам видео логику у свему“, додао је Вучић. Српски председник наводи да Србија своју политику према Русији неће мењати.

„Русију доживљавамо као братску и пријатељску земљу. Осим што ћемо своју земљу заштити и сачувати. Србија неће у НАТО, али ни у ОДКБ или неки трећи војни савез. Све што се догодило — само нас је учврстило у политици самосталности. Харченко ми је пренео личну поруку Сергеја Шојгуа, посвећену добрим односима према нашем народу и Србији.

Знајући нас у Србији, који се увек деле на оне који су за Русе и Американце, и увек то објашњавају патриотизмом, моја порука грађанима је да сам изабран да штитим интересе грађана Србије, а не неке друге земље. Бескрајно сам поносан на орден Александра Невског, који сам добио од председника Путина“, рекао је председник Вучић.

Међу првима су у зграду Председништва стигли директор БИА Братислав Гашић, директор полиције Владимир Ребић, министарка правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. Затим је дошао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а нешто пре 18 часова на Андрићев венац стигла је и председница Владе Ана Брнабић.

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко није раније данас коментарисао садржај јутрошњег разговора са председником Александром Вучићем. До сусрета Вучића и Боцан-Харченка је дошло због могуће обавештајне афере, чију позадину, по налогу председника Вучића, истражују српске безбедносне структуре.

Наводна афера са „руским шпијуном“, без сумње, удар је елемената НАТО структура на државу Србију и покушај њене дестабилизације. Ово је за Спутњик изјавио политиколог Александар Павић, који оцењује да је највероватније непосредни окидач за све била последња заједничка војна вежба са Русијом.

Фото: Срђан Илић/Pixell

НИЈЕДНА МИНА НИЈЕ ОТИШЛА У УКРАЈИНУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом тврдњи дела опозиције објављених на твитеру да је Србија продавала оружје Украјини које је коришћено против Руса, да ниједна мина није отишла за Украјину, нити је испоручивана преко Уједињених Арапских Емирата,

„Данас смо оптужени из једне од тих кухиња обавештајне канализације како су српским минама и како је Србија наоружавала Украјинце у борби против Доњецке народне републике и да су нашим минама убијани руски војници. Коме је то одговарало баш на данашњи дан да пусти кроз ту обавештајну канализацију – сами закључите. Истина је следећа, многи ће да се изненаде”, рекао је Вучић новинарима.

Он је показао текст и слике мина како је то објавио бугарски сајт.

„Али, пошто ово није бурек, ово није нешто што не разликујете. Ми смо истражили комплетну нашу трговину са Украјином, истражили све што имамо, све што смо икад радили са Украјином, која је иначе дозвољени ‘енд усер’, да јесмо никаквих проблема не бисмо имали, све би било у складу са законом, али нисмо”, навео је Вучић.

Додао је да у тексту те ‘обавештајне канализације’ пише да је то испоручивано преко Уједињених Арапских Емирата који су потписали свој споразум са Петром Порошенком (бившим председником Украјине), што је, како каже Вучић, иначе њихово право, као и то што имају споразум и са РФ.

Напоменуо је и да је шеик Бин Зајед много бољи пријатељ са Путином него он.

Вучић је навео Ђиласове тврдње да је продаја српског оружја Украјини ишла преко Емирата и „Вучићевог великог пријатеља, шеика Мухамеда”, инсинуирајући тако ко су истински већински власници Београда на води.

„Он увек полази од себе, зна какав је лопов и мисли да су сви такви”, додао је Вучић.

Како каже, истражен је сваки лот.

„Сваки лот, свих мина који је отишао, а ниједан никада није отишао за Украјину, и ниједан лот оваквих мина није отишао за Емирате. Онда смо ишли даље и установили да смо имали преко Американаца, две америчке и једне полуамеричке фирме, али је била и једна чудна компанија јер смо дошли до тих бројева мина и установили кад и коме су продате и са којим циљем. Да видите како се судбина игра када много лажете, шта се догоди”, истиче он.

Тај лот, каже Вучић, баш тих мина које су на слици, је део серије од 15.000 мина, које су продате предузећу „Техноремонт” у власништву Петра Црногорца, иначе власника фирме ЦПР Инпеx.

„То је где ради мама Обрадовића из Ваљева, тј. где је радила до јуче. Та фирма је купила 15.000 тих мина и продала их компанији Натан, пољској, а не украјинској, и то преко Кипра”, објаснио је Вучић.

Каже да је било интересантно да није добијена подршка пољских државних органа за то, што је обавеза, већ је то добијано од других компанија, па преко Кипра извезено за Пољску. Нигде и ни на који начин ни Украјина нити било ко није поменут , рекао је Вучић.

Србија то, иначе, додао је, не би дозволила као „енд усер” због наших добрих односа и са РФ, али и са Украјином.

„Они, иначе, што је још интересантније имају заједничку фирму са Дамјановићем, лицем безбедносно интересантним као припадником једне од регионалних служби безбедности. А они вам контролишу неке од најпознатијих информативних портала на територији Србије чији су новинари изразили највећу жељу за мојом скором смрћу пре неколико дана”, додао је Вучић.

Како је рекао, свет је мали, свака лаж се открије и не можете да сакријете трагове своје прљаве кампање и мржње против Србије.

„Зато ћемо ми морати народу много тога да објашњавамо, да говоримо чињенице, шта морамо да предузимамо у наредном периоду. Иначе све остало што је рађено са минама, рађено је уз посредство углавном домаћих и америчких компанија. Све су били дозвољени енд усери, само у једном случају и то у ранијем периоду, пре 2012. смо имали Саудијску Арабију, али ништа од тога није завршавало у Европи, напротив”, рекао је он.

Вучић је на крају рекао да што се оружја тиче Србија ће да га прави и продаје.

„Кад будемо имали фабрике бурека и пецива онда ћемо другачије да се понашамо, а до тада нећемо да се стидимо, него ћемо да се поносимо са наших 11.000 радника који вредно раде да би заслужили плате за своје породице, али и да би допринели војној и одбрамбеној снази Србије”, закључио је он.

Такође је поручи да резервну отаџбину немамо.

„Наша земља се зове Србија, Србију ћемо умети да сачувамо, заштитимо, умети, за разлику од прошлости, знати и да обранимо и чуваћемо српски пут у будућност”, рекао је он.

То је наша политика и једина могућа политика на којој ће Србија да истрајава. Са свима желимо да будемо пријатељи, никога не угрожавамо, али и своју земљу ћемо и те како умети да сачувамо, закључио је он, преноси Танјуг.


Извор: Политика, Спутњик,

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Москва о „шпијунској афери“

* Обавезна поља