dacic-lavrov 3Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је да су оптужбе Запада о наводној умешаности особља Руско-српског хуманитарног центра у Нишу у шпијунажу бесмислене, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао ЕУ да не шири „страшне приче” о центру који је Брисел, како је нагласио, одбио да посети.

Дачић је, након састанка са Лавровом, рекао да су активности центра у Нишу искључиво хуманитарне природе и да немају никакве везе са шпијунажом, пренела је руска агенција Тас. „Руско-српски хуманитарни центар није преплављен шпијунима, они немају шта да раде у Нишу. Шпијуни се шаљу на непријатељске територије, а Срби воле Русију, чак и више од појединих Руса”, поручио је Дачић.

Лавров је истакао да је, током неколико година постојања центра, САД и ЕУ понуђено да га посете „као одговор на спекулације” и истакао да су они „очекивано” одбили те понуде „свесни да су њихове претпоставке лажне”.

„Не бих волео да наши партнери у ЕУ наставе да причају страшне приче о центру у Нишу, да је он препун руских шпијуна и да је узрок вештачких проблема у односима са нама, Србима и ЕУ”, рекао је Лавров.

Он је, такође, рекао да Москва цени одбијање Србије да се придружи санкцијама ЕУ против Русије.

Нешто раније, у разговору са Дачићем, заменик руског премијера Дмитриј Рогозин је истакао да Русија не одустаје од намере да сарадници руског хуманитарног центра у Нишу добију дипломатски имунитет.

„Центар у Нишу је хуманитарни центар и нема никакве везе за питањима одбране. Ми сматрамо да треба убрзати потписивање споразума о статусу сарадника како би он почео да функционише за оне послове за које је основан”, навео је Рогозин.

Дачић се, како преноси Б 92, претходно састао са министром одбране Сергејем Шојгуом, са којим је разговарао о војнотехничкој сарадњи, обуци војних кадрова српске војске у Русији и набавци наоружања од Русије.

Дачић је у Москви поручио и да Србија не планира да се придружи НАТО-у и да то одражава став већине српских грађана.

„Не планирамо да се придружимо НАТО-у. Нико у влади није иницирао чланство Србије у алијанси. Наша сарадња и односи са НАТО-ом остају на нивоу партнерства у име мира и одржавају се на бази појединачног плана за оне земље које не желе да постану чланице алијансе”, рекао је Дачић, а преноси Тас. Говорећи о плановима Србије да се придружи Европској унији, шеф српске дипломатије је истакао да Србија жели да постане чланица ЕУ и да је то у нашем интересу. „Ми смо земља која се географски и политички налази у том делу Европе. То, међутим, ни на који начин не може да угрози наше добре односе са Русијом”, поручио је Дачић.

На односе са НАТО-ом осврнуо се и Лавров, рекавши да Русија није прекинула односе са алијансом и да жели да их обнови „на бази једнакости”. Лавров је додао да Русија не жели сукоб са НАТО-ом, али да је видела како алијанса „спроводи неке агресивне намере под слоганом борбе против претње са истока, која у реалности не постоји, а зарад повећања војних буџета и војне логистике”.

Шеф руске дипломатије је после разговора са Дачићем рекао и да је Србија Русији потврдила да не планира да учествује у акцијама НАТО-а које су усмерене против Русије. „Србија, као и многе друге земље које нису део алијансе, учествује у читавом низу акција НАТО-а, укључујући вежбе.

Истовремено, наши српски пријатељи су нам потврдили да ће о учешћу у акцијама одлучивати на основу својих процена. Не планирају учешће у акцијама које имају антируски карактер”, закључио је Лавров.

Дачић и Лавров позвали на затварање Хашког трибунала

Ивица Дачић и Сергеј Лавров позвали су на затварање Хашког трибунала што је пре могуће, јер није допринео процесу помирења. Русија сматра да је рад Хашког трибунала пристрастан и политички мотивисан и позива на његово затварање што је пре могуће, рекао је Лавров после састанка са Дачићем у Москви. Дачић је рекао да се Хашки трибунал претворио у антисрпски суд и да Београд позива на његово скорашње затварање. „Делимо мишљење Русије да Хашки трибунал мора да се затвори што пре. Свака нова пресуда распирује мржњу, а стране почињу да расправљају о томе ко је више, а ко мање крив”, истакао је шеф српске дипломатије.

Он је критиковао пресуду против првог председника Републике Српске Радована Караџића, а осврнуо се и на ослобађајућу пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, рекавши да је Србима тешко да поверују да трибунал може да донесе и позитивну одлуку. „То је антисрпски суд. Осуђује без доказа”, закључио је Дачић.

Лавров је рекао да постоје многобројни примери у којима је трибунал показао свој пристрасни карактер „прикривањем несрпских осумњичених за ратне злочине”, а као један од примера је навео случај Рамуша Харадинаја. За Харадинаја Лавров каже да је у интерним документима НАТО-а, који су својевремено дистрибуирани у Савету безбедности УН, окривљен као ратни злочинац „који ужива у убијању људи”, али га је трибунал ослободио, „а НАТО је срамно одбио да трибуналу поднесе информације које је поседовао”.

Састанак Дачића и Шојгуа

dacic-sojgu

Србија је заинтересована за развој војне сарадње са Русијом, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић на састанку са руским министром одбране Сергејом Шојгуом у Москви.

Дачић је српским новинарима рекао да ће се Специјална комисија за војно–техничку сарадњу Србије и Русије састати 13. априла у Београду, али није изнео више детаља о томе.

Раније је објављена вест да је Србија већ предала списак потребног наоружања руској страни. Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин, током посете Београду у јануару ове године, рекао је да ће Комисија „размотрити молбу Србије“, а да ће на њу „у складу са могућностима бити одговорено“.

Руски министар одбране, током састанка са Дачићем, оценио је да је српско–руска сарадња веома активна.

„Наш приоритет је реализација споразума постигнутих на највишем нивоу“, казао је Шојгу.

Према његовим речима, курс проширења партнерства потврђен је током недавне посете председника Србије Томислава Николића Москви и његовим разговорима са председником Русије Владимиром Путином. Шојгу је позвао српског министра одбране Зорана Ђорђевића да учествује на 5. Међународној конференцији за безбедност која ће бити одржана 27. и 28. априла у Москви, а чија ће главна тема бити борба против тероризма.

„Ми видимо његову посету као добру могућност за лично упознавање и размену мишљења о кључним питањима билатералне војне сарадње. Имамо згуснут распоред активности ове године, укључујући преговоре представника генералштаба, заједничке војне вежбе, узајамне посете делегација, припрему војних кадрова, официра, итд.“, казао је Шојгу.

Руски министар је такође изразио наду да ће српски војници и ове године учествовати на Међународним војним играма у Русији, на Тенковском биатлону и „у свим другим активностима“. Шојгу је истакао да Русија наставља да ради на хуманитарном деминирању у Србији и да постоји велико искуство у тој области, а да би значајан заједнички пројекат могао да буде деминирање сиријске Палмире.

Srpsko-ruski-centar-700x560„Када смо оснивали Српско–руски центар у Нишу ми смо претпоставили да ћемо те радове обављати и у трећим земљама“, истакао је Шојгу.

„Данас радимо на деминирању споменика културе у Палмири, а радићемо и на деминирању целог града, у којем је некада живело 100.000 људи“, додао је Шојгу.

Он је истакао да избеглице имају „огромну жељу да се врате својим кућама и свом животу“.

Током састанка два министра, посебна пажња је била посвећена европској безбедности, укључујући и ситуацију на Балкану.

Дачић је рекао да је „Сергеј Шојгу један од највећих пријатеља Србије“ и да је био „наш гост и у тренутку када је Србија била бомбардована“

„Србија Русију сматра својим природним савезником, са којима чврсто сарађује већ вековима“, казао је Дачић.

Он се захвалио Русији на подршци коју пружа Србији и српском народу, а „посебно за Косово и Метохију“. Дачић је такође рекао да са Шојгуом већ годинама има добру сарадњу, а да су добро сарађивали и по питању решавања кризе у Украјини, док је био председавајући ОЕБС–а.

Дачић је започео дводневну посету Москви, где се састао и са митрополитом Иралионом поводом договора о почетку радова на изради мозаика у Храму Светог Саве у Београду. Дачић ће се данас састати и са потпредседником Владе Русије Дмитријом Рогозином.

Српски министар спољних послова је у Русију допутовао на позив руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, са којим ће се састати 1. априла. Главна тема разговора двојице министара биће „актуелно стање и перспективе билатералне сарадње“, заједнички инвестициони и економски пројекти и сарадња у међународној арени.

Дачић са митрополитом Иларионом о обнови Храма Светог Саве

dacic-ilarion

Захваљујући донацији „Гаспромњефта“ од 4 милиона евра за израду мозаика у Храму Светог Саве у Београду дошло је време да са теоретског пређе на практични план, рекао је руски митрополит Иларион (Алфејев) током састанка са потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем у Москви.

„То је сума са којом радови могу да почну“, оценио је руски митрополит Иларион.

Митрополит је казао да су се појавиле и „несугласице страна које раде на том пројекту“, али је изразио наду да ће упркос томе ускоро почети реализација пројекта.

Он се пожалио да руска страна није добила никакве предрачуне, а да су се до садa више бавили „уметничким делом посла“.

„Надам се да ћемо у скорије време прећи на практичан план“, додао је он.

Митрополит Иларион је истакао да је сада најважније расписати тендер за извођача радова.

Дачић је потврдио да Србија ради на томе да реализација почне што пре, наводећи да сада крећу проблеми око тога ко ће бити извођач радова и око избора идејног решења.

„Осликавање храма је велики посао“, додао је он.

Српски министар је позвао митрополита Илариона да посети Београд, одрже састанак и наставе дијалог.

Дачић је изразио задовољство због „сарадње наше две цркве“ и посете руског патријарха Кирила Београду.

„Захвални смо вам на помоћи, а нарочито када је реч о Косову и Метохији“, рекао је Дачић.

Српски министар је казао да Србија „разуме (тешку) економску ситуацију“ и захвалио се Русији и „Гаспромњефту“ на инвестицијама у Србији.

Рогозин тражи Споразум о Руском центру у Нишу

dacic-rogozin

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин изјавио је данас да је нeопходно што пре потписати међудржавни споразум Русије и Србије о условима боравка, привилегијама и имунитетима представника Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

„Споразум о том центру смо усагласили још 2014. године, али сада морамо да кренемо даље, тим пре што је сличан споразум потписан са НАТО-ом“, истакао је потпредседник руске владе на састанку са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Рогозин и Дачић разговарали су и о економски питањима, пре свега о туризму, грађевинској и аутомобилској индустрији, али и о пољопривреди.

Потпредседник руске владе очекује да ће грађевински радници из Србије ускоро бити укључени у пројекте који се реализују у Руској Федерацији.

Говорећи о сарадњи у ауто-индустрији, Рогозин је подсетио да су се представници руских компанија попут „Камаза“, „Ростеха“ и „Автоваза“ већ сусрели са председницима српске ауто-индустрије и да су их упознали са специфичностима оних делова који су се раније производили у Турској, а који би се сада производили у Србији.

Ивица Дачић и Дмитриј Рогозин у Москви

„Сада руски стручњаци проучавају списак који су добили од Привредне коморе Србије везан за потенцијалне произвођаче“, рекао је он, додајући да ће током следеће две до три недеље бити организована посета руске делегације из „Ростеха“ Београду како би били закључени уговори.

Рогозин обећао Дачићу да ће предати диск Путину

Током састанка Дачић је уручио Рогозину диск на којем се налази снимак воштане фигуре руског председника Владимира Путина, која је недавно постављена у српском Музеју воштаних фигура у Јагодини.

Дачић је замолио Рогозина да, уколико буде у могућности, уручи це-де председнику Русије.

„Ја ћу проценити да ли личи или не. Ја га виђам често и у разним ситуацијама. Обавезно ћу му га предати“, рекао је Рогозин том приликом.

Дачић је започео дводневну посету Москви, где се састао са министром одбране Сергејом Шојгујом и са митрополитом Иралионом поводом договора о почетку радова на изради мозаика у Храму Светог Саве у Београду.

Српски министар спољних послова је у Русију допутовао на позив руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, са којим ће се састати 1. априла. Главна тема разговора двојице министара биће „актуелно стање и перспективе билатералне сарадње“, заједнички инвестициони и економски пројекти и сарадња у међународној арени.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић активан у Москви

* Обавезна поља