ivica-dacic-OEBS-1Председавајући ОЕБС, први потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић замолио је данас Албанију да се бави питањима принципа ОЕБС-а и да не брине о разговорима Београда и Приштине, који се обављају у Бриселу, а не у ОЕБС-у.

Он је, на зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС у Бечу, рекао да Србија, као председавајућа, поштује принципе ОЕБС и да не треба тражити од ње да их не поштује када је Србија у питању.

„Исти принцип за Косово и Украјину

Одговарајући на питање делегације Албаније при Парламентарној скупштини ОЕБС да ли ће Србија прихватити чланство Косова у овој организацији, рекао да Србија поштује принцип очувања територијалног интегритета и да не може мање да брани територијални интегритет Србије од Украјине.

– Немојте од нас тражити то посебно не као председавајућег ОЕБС. Бићу веран ОЕБС и оставите ово питање тамо где се одлучује, а то свакако није овде – одговорио је оштро Дачић.

Он је подвукао да треба одвојити питање нормализације односа Београда и Приштине, то јест оних ствари везаних за свакодневни живот градјана покрајине, од питања које су од статусног значаја.

„Разговори се воде у Бриселу, а не у ОЕБС-у

Према његовим речима примедба Србије, када је реч о Косову јесте да је један део наше територије, самостално одлучио да се отцепи и то урадио једнострано, без сагласност државе од које жели да се одвоји.

С тим у вези је указао да неки други слични примери нису признати. Дачић је нагласио да се у свакодневним дискусијама може видети куда може водити пример Косова, и каква би била међународна реакција.

Он је Албанији поручио да ово није скуп на којем треба расправљати на ову тему.

– Замолио бих Албанију да се бави питањима принципа ОЕБС-а и да се не брине о разговорима са Приштином, јер се то обавља у Бриселу, а не у ОЕБС – подвукао је он.

„Не прихватамо једностране акте

Дачић је нагласио да Србија жели да разговара о регулисању односа, али не може да прихвати једностране акте.

– Морамо да се вратимо у правни систем. Зато не можемо да прихватимо да Косово буде равноправни члан. Може да учествује у регионалним форумима и ми не спречавамо ни европски пут, али што се међународних организација тиче, што је везано са потребом да Србија мора да се сагласи са независношћу, тога неће бити – јасно је рекао Дачић пред око 250 посланика из земаља чланице ОЕБС.

– Немојте да претварамо састанке у расправу – замолио је Дачић представнике Албаније.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачићева полемика са делегацијом Албаније

* Обавезна поља