CIRSD-tribina-njujork-1ЊУЈОРК — Центар за међународну сарадњу и одрживи развој одржао је трибину у Њујорку на тему Запад и Русија – нов хладни рат и промоцију новог броја часописа Хоризонти.

На трибини у организацији ЦИРСД, чији је председник бивши српски шеф дипломатије Вук Јеремић, учествовали су између осталих и руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин и некадашњи немачки министар одбране Карл Теодор Гутенберг. Они су изнели различите ставове о томе ко је одговоран за једногодишњи грађански рат у Украјини.

Хладни рат ће ваљда остати само то по имену и неће прерасти у сукоб Запада и Русије, став је о коме су се сагласили учесници трибине у њујоршком Харвард клубу. О свему осталом углавном нису.

Руски амбасадор на Ист риверу Виталиј Чуркин сматра непотребном иницијативу украјинског председника Порошенка за размештање трупа УН у тој земљи.

„Лично сам изненађен због тог захтева, јер је пре пет дана постигнут мировни договор у Минску у коме нема речи о мировном снагама Уједињених нација или полицији Европске уније. Уместо да износе нове идеје, требало би да спроведу оно што је договорено пре само неколико дана“, рекао је Чуркин.

Бивши немачки министар одбране каже да Украјина има право да сама бира да ли ће бити део НАТО-а, али подсећа да његова земља није у прошлости подржавала ту идеју, као и да не одобравају слање оружја Кијеву. Он ипак наводи да је Русија одговорна за оно што се сад дешава у Украјини.

„Многи кажу да је договор из Минска већ мртав, али ја мислим није. Оно што је важно да се сада догоди је престанак слања оружја побуњеницима из Русије. Више држава из Европске уније сада жели да се ситуација смири и да дође до разговора“, каже Карл Теодор цу Гутенберг.

До разговора јесте дошло, али повишеним тоном и на самој трибини.

Познати амерички економиста и професор Колумбија универзитета Џефри Сакс нема речи хвале за спољну политику своје земље. Он каже да једнополарни свет који је настао за време прве Бушове администрације и даље представља начин размишљања у Вашингтону.

„Нападали смо једну за другом државу чим нам се пружила могућност. Срушили смо Садама, Гадафија, подржали побуњенике против Асада у Сирији. Цео Блиски исток је у пламену данас, цела северна Африка“, рекао је Сакс.

Председник ЦИРСД-а Вук Јеремић сматра да је трибина била занимљива за америчку публику и да се може доћи до мира у Украјини.

„Закључак данашње расправе је да је ситуација тешка, али да постоји простор за проналажење заједничког именитеља. Надам се да је наша дебата организована у Њујорку направила барем минимални допринос проналажењу таквог решења“, рекао је Јеремић.

На трибини је говорио и бивши премијер Аустралије Кевин Руд, који је истакао да је колективни промашај међународне спољне политике довео до грађанског рата у Украјини.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Трибина ЦИРСД-а у Њујорку – Све ће остати на хладном рату

* Обавезна поља