IVICA DACICБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић позвао је данас Србе да изађу на поновљено гласање на три бирачка места у Косовској Митровици, поручио им да је то питање опстанка, те да ће им бити онако како одлуче.

„Како будете урадили тако ће и бити. Немојте да кажете сутра да смо криви ми у Београду“, рекао је Дачић и истакао да су Срби сада у предности јер знају колико њих треба да изађе на изборе да Албанац не би био градоначелник Косовске Митровице.

Дачић је апеловао да Срби изађу на поновљене изборе 17. новембра и да се уозбиље, јер је реч, како је нагласио, о опстанку и више од овога се не може.

„Ко то неће ризикујемо да се изгуби све. Србија више од овога не може да одбрани. И зато позивам Србе да изађу на изборе, не због нас у влади већ зато што је реч о њиховој судбини и о опстанку“, рекао је Дачић новинарима након конференције „Слобода изражавања и демократија и дигиталној ери – могућност, права и одговорности“.

Он је упитао да ли ико мисли да ће Србија да угрози своју будућност због 10.000 људи. Премијер је упитао ко ће их бранити ако не Србија и да ли су то ДСС,  Двери, Образ, навијачке групе.

„Неозбиљно је мислити да су Срби на Косову могли да опстану без помоћи Србије и шта сада треба да уводимо санкције, кога они слушају ако не слушају Београд“, рекао је Дачић.

Премијер је поновио да пре овога Србија на Косову није имала ништа осим принципијелног става да је Косово Србија и да је власт на северу Косова била легитимна са становишта Београда, али не и међународне заједнице.

Он је још једном указао на раније изнет став да би Србије требало да буде у ЕУ пре Албаније, као што је требало да буде и пре неких других држава истакавши „да су то године које су појели скакавци“.

„Ако Срби не изађу на изборе биће им градоначелник Албанац. Нек` им је са срећом“, рекао је Дачић и додао да је Србија на удару зато што им помаже, али и да није реч о статусним питањима већ о опстанку.

Значајан састанак због извештаја Ештонове ЕУ

Састанак у Бриселу са високом представницом за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон био је изузетно важан, јер она треба да поднесе извештај о примени Бриселског споразума уочи одлуке Европског савета о отварању преговора о чланству са Србијом, изјавио је Дачић.

„Јучерашњи састанак у Бриселу је важан моменат, јер Кетрин Ештон, у име ЕУ, треба да поднесе извештај о спровођењу Бриселског споразума Комитету за опште послове Уније, који ће затим предложити Европском савету да ли да у јануару отвори преговоре са Србијом“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, било је важно да се разговара о локалним изборима на Косову и Метохији, али и о другим темама, као што су полиција и правосуђе.

„Још једном смо оценили да смо задовољни бројем Срба који су изашли на локалне изборе, а оно што је важније од свега јесте да смо добили или ћемо добити у другом кругу избора за градоначелнике девет од десет општина легалну и легитимну власт признату не само од Београда и Приштине, већ и међународне заједнице“, рекао је Дачић.

Премијер је истакао и да је формирање Заједнице српских општина корак који затим следи, по завршетку другог круга локалних избора који ће бити 1. децембра.

Дачић је рекао и да је кратак рок за одржавање поновљених избора на три бирачка места у Косовској Митровици, али да треба истаћи да нису поништени цели избори.

„Нисмо одушевљени што ће ће се поново гласати у три општине 17. новембра, због кратког рока, али то није поновни први круг, већ део тог првог круга за избор градоначелника и скупштину северне Митровице“, рекао је Дачић.

Партије се удварале хулиганима

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је данас да су се политичке партије годинама „удварале“ хулиганима и да зато инциденти на утакмицама не треба никога да изненаде.

– Испада као да смо сад изненађени да постоје мафијашке и криминалне групе, а годинама и деценијама уназад се сви удварају тим групама, па и моја партија (СПС) је водила понекад политику удварања национализму и шовинизму јер је то било модерно и популарно када требају гласови – казао је Дачић новинарима на једном међународном скупу у Београду.

Дачић који је и министар унутрашњих послова, рекао је да нико од политичара „неће да му се звижди на стадионима“, али да томе мора да дође крај.

Премијер је додао да Србија „није Дивљи запад“ и да мора да се уведе ред.

Навео је да је неопходна широка сагласност у друштву да би се проблем хулиганизма решио, а потребна је и анализа закона. На питање зашто проблем с хулиганима не реши сада, Дачић је казао да није ни рекао да проблем не може да се реши и да се садашња Влада Србије неће понашати као претходна која је зазирала од проблема хулигана.

– Да ли ви знате ко је добио награду за развој демократије 2000. године? Па, ‘Делије’ (навијачи Црвене звезде). Они су тада били носиоци демократских промена – казао је Дачић.

Последњих недеља учестали су инциденти, а нереди су ескалирали пре и за време утакмице Црвена звезда-Партизан у суботу.

Не знам да ли сам прислушкиван

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да није изненађен вестима да се у Загребу крије шпијунска база коју користе ЦИА и НСА.

Премијер је новинарима по завршетку Међународне конференције о медијима у Хотелу Метропол рекао да не зна да ли и њега неко прислушкује, али и да није изненађен вестима из Загреба.

„Не знам да ли сам прислушкиван, али не бих могао рећи да сам изненађен тим вестима, да ли сте ви изненађени“, упитао је Дачић новинаре.

Хрватски портал „Индеx“, позивајући се на британски дневник Индепендент, објавио је јуче да се у амбасади САД у Загребу крије шпијунска база коју користе ЦИА и НСА.

Сличне се базе налазе у амбасадама у Атини, Бакуу, Будимпешти, Франкфурту, Женеви, Кијеву, Мадриду, Милану, Москви, Паризу, Прагу, Приштини, Риму, Сарајеву, Тбилисију, Тирани и Бечу, објавио је британски дневник позивајући се на документе „звиждача“ Едварда Сноудена.

 

Јединица која се користи за шпијунирање и прикупљање података често се налази на крововима америчких амбасада, пише Индепендент, илуструјући ову тврдњу снимком из ваздуха америчке амбасаде у Мадриду на чијем крову је видљив мистериозни бели објекат.

 

Подаци прикупљени на овај начин шаљу се директно у заједнички центар агенција ЦИА и НСА у Мериленду, где их анализирају амерички шпијуни, наводе медији.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачићеве поруке косметским Србима

* Обавезна поља