DACIC, HANОБРЕНОВАЦ – Министар иностраних послова Ивица Дачић, након што је заједно са европским комесаром за регионални развој Јоханесом Ханом обишао Обреновац, оценио је да је стање у овом граду много боље него претходних дана.

Он је истакао да је веома корисно да комесар на лицу места види стање како би он и цела комисија схватили размере трагедије која нас је задесила.

„Нисмо залазили у све делове канала, али оно што смо видели је катастрофално имајући у виду да је ово седам или осам дана након главног таласа, да се вода даље не повлачи и да је питање када ће вода бити исушена. Тек након тога следи обнова кућа“, казао је Дачић.

Он је, на питање да ли се може очекивати откривање нових жртава, рекао да су му командант Кризног штаба и жандармерије објаснили да и даље постоје делови Обреновца које треба испитати, где је велика дубина и где треба пажљиво приступити.

„Нисмо видели никакве жртве, а пропо свих прича које се појављују по разним изворима. Веома је важно да сви имају једну врсту међусобне одговорности.

Нема потребе да се крију подаци. С друге стране није добро да ми уносимо одређене елементе који немају везе са реалношћу и само компликују ситуацију“, поручио је Дачић.

Истовремено је захвалио свим државама чланице Европске уније, али и света и Европској комисији за помоћ која је до сада пристигла.

Дачић је казао да је циљ Србије да Европској комисији проследи податке о штети који су реални, да се не деси да у евалуацији преценимо штету, чему смо, како је додао, склони. Због тога је одлучено да се у процени примењује методологија ЕУ.

Према његовим речима на процењену штету до 175 милиона евра Србија из Фонда солидарности може очекивати помоћ у висини од 2,5 одсто износа штете, а на све изнад тога, на помоћ у висини од шест одсто.

У Србију стигло 14 камиона помоћи из Словеније

Амбасадор Словеније у Србији Франц Бут уручио је данас представницима Министарства омладине и спорта хуманитарну помоћ која је стигла у конвоју од 14 камиона

Хуманитарну помоћ, коју су у Београд допремили припадници словеначке војске, према речима амбасадора Бута, чине храна, вода, одећа, обућа, санитетски материјал, козметика као и средства за хигијену, чишћење и дезинфекцију.

Према његовим речима, два камиона стигла су у Београд, а по два камиона су упућена у Бајину башту, Љубовију, Лозницу, Шабац, Мали Зворник, док су два камиона допремљена у Земун уместо у Љиг, јер до тамо нису могли да се пробију.

Реч је о хуманитарној помоћи коју су скупили словеначки Црвени крст, словеначки Каритас и Савез српских друштава Словеније, а под покровитељством словеначке владе.

„Ова помоћ је од значаја јер су се Словенци заиста одазвали у великом броју и показали висок степен саосећања са српским народом“, рекао је Бут.

Осим ове помоћи, према његовим речима, у Сремску Митровицу је јуче стигао један камион помоћи, а наредних дана ће у Србију доћи још неколико камиона из побратимских градова у Словенији.

Он је додао и да словеначки председник Борут Пахор следеће недеље долази у посету Србији, у прву жваничну посету једног словеначког председника нашој земљи од 1991. године, и да верује „да ће он донети и неке друге ствари“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић и Хан обишли Обреновац

* Обавезна поља