glavni-odbor-sps-sednica-foto-tanjug-1398518013-486663БЕОГРАД – Ивица Дачић, председник Социјалистичке партије Србије, рекао је јуче да верује да нико не може да води странку боље од њега. Он тврди да охрабрује своје страначке колеге да му неко од партијских другова „изађе на црту” на конгресу странке 14. децембра.

„Да мислим да неко може да води странку боље од мене, сигурно бих му је препустио”, рекао је јуче Дачић новинарима пре одржавања седнице Главног одбора СПС-а, која је била затворена за јавност.

Нагласио је да подржава демократски начин одлучивања и подсетио да се својевремено борио за председничко место у странци против четири кандидата, као и да је на место председника Главног одбора дошао уз противљење тадашњег лидера СПС-а Слободана Милошевића, додајући да „тежег противника од њега нисам могао имати”.

„На место председника странке нисам дошао падобраном, већ се за то место борио. Период пре конгреса увек је време када има одређених позитивних импулса, али проблема у односима у СПС-у нема”, истакао је Дачић који је најавио да ће ГО СПС-а у септембру донети одлуку о одржавању конгреса и изабрати организациони одбор који ће тај конгрес припремити.

Лидер социјалиста је казао да је циљ његове партије да на следећим изборима добију већи број гласова него што имају сада, нагласивши да се политичка сцена у претходним годинама веома променила. То је један од разлога зашто је, мисли Дачић, потребно модернизовати и ревитализовати партију. Најавио је да ће те промене донети и нова кадровска решења.

Дачић је рекао да ће о проблемима у странци расправљати кад их буду заиста имали, и да о томе само чита у медијима. Каже да не зна да ли уопште постоји случај „Бранко Ружић”. Лидер СПС-а је поновио да Ружић није био на прослави 24 године странке јер је био одсутан, а што му је он претходно одобрио.

Потпредседник Владе Србије, који је и министар иностраних послова, сматра да је велико достигнуће државног руководства то што је промењен међународни положај Србије у односу на ранији период.

Говорећи о 100 дана рада владе, Дачић је рекао да ће СПС редовно анализирати рад својих министара, како би дали што већи допринос раду владе, наводећи да је задовољан како су радили министар енергетике Александар Антић и министарка пољопривреде и животне средине Снежаном Богосављевић-Бошковић, јер су, како је Дачић казао, адекватно реаговали током ванредне ситуације изазване поплавама која је умногоме обележила првих 100 дана рада владе.

„Да ли је премијер задовољан – видећемо”, истакао је Дачић.

На новинарско питање о евентуалној смени директора јавних предузећа, међу којима су и директор „Србијагаса” Душан Бајатовић и директор „Дунав осигурања” Марко Ћулибрк, Дачић је одговорио да то питање није за њега, већ за премијера.

О подршци Јеремићу влада није разговарала

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је јуче да Влада Србије није разговарала да ли ће подржати кандидатуру Вука Јеремића за место генералног секретара Уједињених нација и додао да ће се о томе разговарати наредних месеци. „О томе смо разговарали са Вуком Јеремићем и он нам је изнео своје планове, али још нисмо донели одлуку”, рекао је Дачић.

Загрљени Дачић и Антић

Већина чланова Председништва СПС-а били су у здању СПС-а на Студентском тргу пре 13 часова, за када је заказан почетак седнице. Десетак минута пошто је седница већ требала да почне, испред зграде СПС-а стигао је Александар Антић и на паркингу сачекао свог шефа који је стигао минут касније. Осим срдачног руковања, њих двојица су загрљена ушла у зграду СПС-а.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић хвали самог себе

* Обавезна поља