dacic-oebsБЕЧ – Први потпредседник и министар иностраних послова Ивица Дачић истакао је данас у Бечу да Србија, током председавања Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), идуће године жели да своје искуство искористи у циљу пружања доприноса стабилности и мира, нагласивши да искуства прошлости показују да одржива решења могу бити постигнута само кроз дијалог.

Он је, представљајући приоритете српског председавања ОЕБС, на седници Сталног савета ове организације У Бечу, рекао да су се Швајцарска и Србија, пре две и по године одлучиле на јединствени корак, консекутивно председавање.

Такав корак омогућава, како је казао, заједнички одговор на изазове у корист организације.

Дачић је подвукао да ће посебна пажња бити посвећена западном Балкану, региону, који је, како је констатовао, у прошлости био суочен са многим проблемима и патњама, додајући да је данас ситуација значајно промењена.

Потребно је даље улагати напоре у циљу додатног поспешивања стабилности, рекао је Дачић, најавивши да ће посебна пажња бити посвећена мерама помирења, као дела постконфликнте консолидације.

Најављен обилазак и мисије на Косову

Дачић је подвукао да су данас Србија и остале земље региона опредељене за убрзање евроинтеграцијског процеса и регионалну сарадњу. Осврнувши се на улогу ОЕБС, он је посебно похвалио ангажовање мисије ове организације на Косову.

Дачић је истакао да ће Србија, током председавања, сарађивати са изаслаником председавајућег за западни Балкан Жераром Студманом, те најавио да намерава да настави активности инициране током председавања Швајцарске.

С тим у вези је поменуо конференцију на високом нивоу који Швајцарска, као председавајућа ОЕБС организује током ове године, заједно са Процесом сарадње (РЦЦ) о илегалној миграцији и најавио да ће се радити на томе да се одржи наставак идуће године.

Имајући у виду побољшање станје у региону уверени смо да има више могућности за хоризонталну сарадњу мисија ОЕБС на терену, казао је Дачић рекавши да има намеру да као будући председавајући обиђе све мисије ОЕБС на терену, укључујући ону на Косову.

Опасност од замрзнутих конфликта

Он је подвукао да лекције научене из ближе прошлости могу бити корисне за друге регионе и да је Србија спремна да своје искуство пренесе другим регионима.

Актуелна криза у Украјини, према његовим речима, може имати утицаја на замрзнуте конфликте, те му је намера да уложи додатне напоре како би се одржале редовне седнице већ постојећих формата дијалога током председавања Србије.

Истовремено је поручио да је одговорност на странама у конфликту, и да је уверен, поучен из искуства нашег региона, да конкретни, иако мали, кораци могу повећати поверење међу странама.

Искуство западног Балкана показује да конкретна и одржива решења могу да се постигну само кроз дијалог и конкретне политичке мере.

С тим у вези је истакао да ће Србија посветити већу пажњу области медијације ОЕБС.

Дачић је рекао да је током ове године организација суочена са једном од највећих криза у својој историји, која је показала значај ОЕБС.

Мисија за Украјину

Он је казао да је одлука о успостављању посебне мисије за надгледање станја у Украјини допринела деескалацији, и да и поред инцидената узимања као таоца припадника мисија, присуство особља ОЕБС на терену, у овом тренутку има веома важну улогу.

Дачић је истакао да Србија подржава рад мисије и да је за продужење мандата без одлагања.

Он је нагласио да Србија подржава све активности које имају за циљ успостављање мира и обустављање сукоба. Без тога, како је додао, немогуће је успоставити инклузивни национални дијалог, који треба да омогући стабилизацију.

Такође се осврнуо и на значајне јубилеје идуће године, подсетивши да се обележава четири деценије од Хелсиншке повеље, која је, како је подвукао, после Повеље УН, можда најзначајнији документ у модерној историји.

Истовремено је изразио наду да ће годишњића бити искоришћена за реформисање ОЕБС кроз процес „Хелсинки плус 40“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић изнео приоритете преседавања ОЕБС-ом

* Обавезна поља