ivica dacic 5„Спремни смо да разговарамо с напредњацима о даљој сарадњи, ако СНС то жели, не због учешћа у власти, већ из жеље да допринесемо даљем развоју Србије”, изјавио је јуче лидер СПС-а Ивица Дачић после седнице председништва странке. Како је пренео Танјуг, Дачић је указао да су странке које су биле окосница владе освојиле 202 посланичка мандата, што, по њему, значи да су грађани резултате те владе, у погледу евроинтеграција, напретка у дијалогу с Приштином, промењене слике Србије у свету и започетих реформи, видели као прилику и историјску шансу.

Он је оценио да је то незабележен случај „у Европи да, после две године власти, владајућа коалиција освоји толико мандата у пропорционалном систему”, приметио је лидер СПС-а. „Имајући све то у виду, СПС и наша коалиција је спреман да са СНС-ом Александра Вучића разговара о даљој сарадњи, ако СНС то жели”, рекао је Дачић. „Са својим политичким легитимитетом и капацитетом, са 44 посланичка места, спремни смо да дајемо свој допринос развоју Србије, уколико је то потребно”, додао је.

Додао је да чланови председништва те странке нису разговарали ни о каквим условима нити захтевима коалиције СПС-ЈС-ПУПС (Јединствена Србија, Партија уједињених пензионера Србије) за улазак у будући владу, наглашавајући да то не би било ни политички коректно. „Никога не условљавамо, ништа не тражимо, нити се икоме нудимо. СНС је добио апсолутну већину и ми тај резултат поштујемо”, рекао је лидер социјалиста, пренела је Бета.

„Интересе Србије у овом тренутку заступају Вучић и СНС, јер је скоро 50 одсто грађана гласало за њих”, подвукао је Дачић.

Лидер СПС-а је нагласио да су изборни резултати тој странци донели и прилику да у овој години настави да се реформише, односно да подмлади свој кадар и руководство, да ангажује нове стручне људе, да се модернизује и да унесе нову енергију у свој рад. Он је задовољан изборним резултатима, а посебно чињеницом да је најбољи резултат остварен на Косову и Метохији, што је њему лична сатисфакција јер је водио преговоре у Бриселу.

Дачић је, одговарајући на питања новинара, нагласио да „не зна одакле информација да је био у Русији” и додао да не би то крио, наводећи да се у Русији, ни на било ком другом месту, неће обављати консултације о саставу нове владе Србије, пренео је Фонет. Дачић је навео да Србија има своје интересе када је реч о Украјини, Русији, као и да ће нова влада дати званичан став о Украјини.

„Тај став ће се базирати на две поставке. Прва је да Србија има традиционално пријатељство с Русијом и да то пријатељство ништа не може да наруши, а с друге стране да Србија иде европским путем и да је тај европски пут за нашу земљу веома важан”, рекао је Дачић.

Шарић није део преговарачког процеса

Упитан да ли би хапшење Дарка Шарића могло да утиче на могуће коалиционе преговоре, Дачић је у шали рекао да „није чуо да је Шарић део преговарачког процеса”. Такође је поновио да он лично Шарића никада није упознао.

„Ја њега не познајем. Можда би се могло обити о главу некоме ко га познаје”, рекао је Дачић.

„Сматрам да је његово хапшење изузетно важно за Србију и за кредибилитет њених институција. У сваком случају, институције треба да раде свој посао”, рекао је Дачић. Он је рекао да је за судски процес важно шта ће он говорити у своју одбрану, а не за политичку сцену у Србији.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић – не познајем Шарића

* Обавезна поља