ivica-dacic(8)БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да треба да буду испуњени сви услови за учешће Срба на косовским изборима. Позиција Србије према Украјини принципијелна, наводи Дачић. Србију овог месеца чека жива дипломатска активност, додаје шеф српске дипломатије.

Први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да се Влада Србије још није изјаснила о учешћу Срба на изборима на Косову 8. јуна, али сматра да треба да буду испуњени сви услови за њихово учешће.

„Нисмо задовољни начином на који Приштина злоупотребљава оно што је договорено у Бриселу“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова, преноси Танјуг.

Дачић је навео да Влада жели да Срби учествују на изборима, јер би то било добро како би остварили што значајнију политичку улогу.

Истакао је да Србија „није задовољна тиме што Приштина злоупотребљава двосмисленост неких споразума о којима се разговара у Бриселу“.

Дачић је напоменуо да Србија трпи притиске у вези са Косовом да не би спречавала његов пријем у међународне организације.

Навео је пример да је Косово поднело захтев за пријем у Венецијанску комисију због чега, како је навео, земље Квинте очекују да Србија не блокира ту иницијативу.

„Србија не може да спречи пријем, али неће да гласа и да аплаудира“, нагласио је Дачић.

Дачић, који је и министар спољних послова, каже да је позиција Србије у вези са кризом у Украјини принципијелна и да Београд поштује територијални интегритет сваке државе.

„Наш став је јасан, наша позиција је принципијелна и ми поштујемо територијални интегритет сваке државе“, рекао је Дачић, одговарајући на питање да ли Србија трпи притиске Запада да уведе санкције Русији због украјинске кризе.

Дачић је рекао да ће Србија морати да усклади своју политику са политиком Европске уније када постане њена чланица.

„Нисам видео ни да су све европске земље јединствене око тога“, приметио је Дачић.

Дачић је позвао земље Запада да се, како је рекао, ману притисака који се тичу односа Србије са Русијом и Кином и додао да неке земље не желе да одустану од праксе притисака на Србију, јер сматрају да једино они „функционишу код Срба“.

„Мало су се Срби променили, нема потребе да нас неко притиска, ми ћемо друге да притискамо. Ми ћемо да притискамо тиме што имамо конструктиван став“, рекао је Дачић.

„Нормално је да западне земље имају одличне односе са Русијом и Кином, а проблематично је да Србија има добре односе“, поновио је Дачић.

Напомињујући да Француска продаје Русији ратне бродове, од којих се један зове „Севастопољ“ по главном граду Крима, Дачић је приметио „а, нама ће замерити ако неки оркестар који се зове Севастопољ дође да држи концерт. “То не може тако са Србијом“, оценио је српски вицепремијер.

Дачић је рекао да је наложио „људима у министарству да какав је однос према нашим дипломатама, такав однос буде према њиховим дипломатама у нашој земљи“.

„У неким државама наше амбасаде не могу да добију ни паркинг место, а овде траже обезбеђење 24 сата“, навео је Дачић и додао да је „у дипломатији реципроцитет мајка и нема друге“.

Жива дипломатска активност

Дачић је најавио да Србију овог месеца чека жива дипломатска активност, и да у Београд већ сутра долази британски министар за европска питања Дејвид Лидингтон, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров највероватније 17. јуна.

„Односи са Великом Британијом су за нас од великог значаја, нису много узнапредовали последњих година и ми их стално позивамо да нађемо заједнички интерес“, рекао је Дачић.

У Београд ће 10. јуна, како је најавио, доћи и шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу, са којим ће, између осталог, бити речи о помоћи те земље са санирање последице катастрофалних поплава у Србији.

Дачић је рекао да је упутио позив министру спољних послова Русије Лаврову да посети Србију и да се 17. јун разматра као датум када би он могао да дође.

„То је за Србију веома битно и однос са Руском Федерацијом је наш спољнополитички приоритет“, рекао је он и подсетио да је последња посета шефа руске дипломатије Србији била пре три године.

Према његовој оцени, толико времена не сме да прође у билатералним посетама са земљом „која нас највише подржава“.

Дачић је најавио и долазак државног секретара Свете столице Пјетра Паролина, који ће боравити у посети Србији од 27. јуна до 1. јула.

Дачић: Русија је приоритет српских националних интереса

БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да су односи са Русијом тренутно приоритет међу националним интересима Србије.

Он је, гостујући у јутарњем дневнику ТВ Пинк, рекао да Србија није још чланица Европске уније, и не може, и неће уводити санкције Русији због ситуације око Украјине.

„Односи са Русијом су тренутно приоритет српских националних интереса”, рекао је Дачић.


Извор: РТС, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о активностима српске дипломатије

* Обавезна поља