trejsi-en-dzejkobson-1ПРИШТИНА – Амбасадор САД у Приштини Трејси Џејкобсон позвала је Србе да изађу на предстојеће парламентарне изборе, указујући да имају могућност, уколико масовно гласају, да освоје више од 10 посланичких мандата, колико им је загарантовано „косовским уставом“, али истовремено поручује да ће изабрани посланици морати да положе заклетву „Косову“ и раде по „Уставу Косова“.

Она је, у емисији „Слободно српски“, која је вечерас емитована на мрежи српских телевизија на Косову и Метохији, подсетила да је она, као и амбасадори земаља ЕУ на „Косову“, лично била за то да резервисана места за Србе у „косовском парламенту“ остану у још једном мандату, али би и за то биле потребне промене „устава“, што би захтевало двотрећинску већину гласова парламентараца, а тога није било.

„Лично сам присуствовала састанцима са представницима мањинских политичких партија, августа и септембра 2012.године, у време укидања надгледане независности и тада смо разговарали о резервисаним местима. Мањинске партије су тада истакле да имају намеру да покрену питање продужења мандата резервисаних места, а ми, као дипломате, смо рекли да ћемо их подржати у томе. Али наравно да нисмо у позицији да било шта обећамо“, истакла је она.

Џејкобсон је подсетила да је она амерички амбасадор и да нема право гласа у „косовској скупштини“, да може само да разговара са посланицима, да им пренесе своје мишљење, и то редовно чини, али да ни она, нити било који други припадник међународне заједнице, није био у позицији да обећа да ће тај закон ићи у овом или оном смеру, и то и даље не чини.

Америчка амбасдорка позвала је све „грађане Косова“ да масовно учествују на изборима и дају свој глас оним лидерима за које мисле да су најспремнији да воде своју земљу напред.

“Мислим да би заиста било добро ако будемо имали високу излазност свих на Косову, укључујући и српско становништво. Прошле недеље сам била на северу, била сам у Северној Митровици и Зубином Потоку, и осетила сам тамо позитивну атмосферу према изборима. Није било пуно конфузије или неслагања, као што смо то имали пре општинских избора, на пример”, указала је она.

Џејкобсон је изнела став да су људи спремни за изборе, да су се већ привикли на њих и да су спремни да изаберу своје представнике преко којих ће учествовати у доношењу „косовских закона“.

„Драго ми је што то Београд подржава, као и ми“, поручила је она додајући да ко год да буде изабран за посланика, мораће да иде у „косовску скупштину“ и да ради у њој, као и да положи у њој заклетву, те ради на основу „Устава Косова“ и под заставом „Косова“.

„Биће то једна веома интересантна ситуација када се буде формирала нова скупштина. Биће ту политичара који су изабрани из српских странака, било са заједничке листе, можда из независних групација, али ко год да буде изабран, мораће да иде у скупштину Републике Косово, и да ради у тој скупштини, као и да положи заклетву, и ради на основу Устава Косова, и са том заставом. Тако да је на политичарима појединачно да одлуче на који начин ће да помире своју могућност да утичу на законодавство у земљи у којој живе – што мислим да је и најважније –са чињеницом да им се не допада идеја о признавању Косова као независне државе“, поручила је она.

Коментаришући прошле „парламентарне изборе“ на „Косову“ Џејкобсон је оценила да су ти избори били „заиста нерегуларни“. Међутим, она је оптимиста по питању предстојећих који ће се одржати 8.јуна.

„Сматрам да је Косово показало на општинским изборима да може да спроведе слободне и фер изборе и верујем у успех. Чињеница да су на делу били тужиоци, да је полиција реаговала на наводе о неправилностима, да су лидери политичких партија наложили својим представницима у бирачким одборима и општинским комисијама да не варају са гласовима, да смо имали огромну међународну и локалну посматрачку мисију, да су бирачи сами иступали И извештавали о уоченим неправилностима, мислим да су то све били важни фактори и надам се да бирачи који су прошли кроз успешне изборе прошле јесени, било да су на северу или на југу, имати поверења у процес и изаћи и искористити своје демократско право да гласају“, закључила је Џејкобсон.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Заклетва српских посланика на Уставу Косова

* Обавезна поља