ivica-dacic-beograd-23-10-2014-1БАЗЕЛ – Министарски састанак земаља чланица ОЕБС показао је да постоје значајна размимоилажења унутар организације, оценио је данас у Базелу министар спољних послова Србије Ивица Дачић, наводећи да Србија као председавајућа ОЕБС од 1. јануара жели да буде поштен посредник и преговарач у решењу украјинске кризе.

Дачић је у изјави новинарима рекао да се ОЕБС налази у периоду када због конфликата не постоји консензус и да се и Швајцарска током председавања суочила са изазовима због кризе у Украјини.

Наш је циљ да у следећој години наставимо са оним што је Швајцарска започела. То значи да се настави спровођење споразума из Минска. Сматрамо да је то једини начин за деескалацију сукоба. То значи прекид ватре и функционисање мисија које постоје. ОЕБС је једина међународна организација која је тренутно присутна у Украјини, рекао је Дачић.

Он је истакао и да је за решење кризе у Украјини важно да се настави политички дијалог.

Дачић је истакао да је председавање ОЕБС велики посао за Србију и да ће прва обавеза бити да се одреди представник председавајућег ОЕБС у контакт групи Русије и Украјине, што је до сада била швајцарски дипломата Хаљди Таљавини.

Ми у ових неколико недеља треба да предложимо новог представника председавајућег ОЕБС у тој тројној контакт групи. То је изузетно важно, јер је она важна за примирје и политички дијалог у Украјини, рекао је Дачић наводећи да се на основу резултата те контакт групе прати спровођење Минског споразума.

„За нас је значајно да смо практично завршетком овог министарског састанка преузели палицу председавања ОЕБС, а да ће у формалном смислу наш рад почети 1. јануара“, рекао је Дачић.

Он је оценио да је следећа година, током које ће Србија председавати ОЕБС, важна јер има низ значајних годишњица, попут 40 година од Хелсиншког финалног акта, којим поводом ће бити одржан и састанак у Хелсинкију.

Током године ћемо, закључно са министарским састанком у Београду, размотрити начин функционисања ОЕБС и перспективе, рекао је Дачић.

Он је навео да је ОЕБС основао панел од 13 еминентних личности који ће дати своје виђење проблема унутар ОЕБС и дати предлоге како би та организација могла што боље да функционише ради изградње ефикасног система безбедности Европе.

Он је најавио да ће до краја године посетити Француску, Русију, Украјину и изразио наду да ће Србија успети да одигра улогу поштеног посредника и преговарача како би се остварили циљеви ОЕБС.

Велики је изазов и одговорност, али је ово и прилика да се Србија, после дугог низа година, покаже као озбиљан и кредибилан фактор који може да има важну улогу као што је дужност председавајућег ОЕБС, оценио је Дачић.

„Подржавамо борбу против тероризма

Борба против тероризма главна је тема другог дана министарске конференције ОЕБС-а у Базелу, на којој учествује и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић који председава данашњој седници, указао је на модерне облике тероризма и истакао да је у борби против тероризма потребна координисана међународна акција и сарадња земаља ОЕБС-а.

„Веома је важно што је тероризам главна тема данашњег заседања“, рекао је Дачић и истакао да Србија подржава борбу против тероризма укључујући и борбу против организација као што је Исламска држава.

Србија ће од 1. јануара 2015. године председавати ОЕБС-у.

„Дачић је оценио да постоји нераскидива повезаност у вези са безбедношћу у оквиру региона ОЕБС и држава на Медитерану. Савремене претње попут међународног тероризма, организованог криминала, трговине наркотицима и илегалне миграције, само да поменем неке од њих – имају наднационални карактер и не познају границе“, упозорио је Дачић.

Он је нагласио да одговори на те претње захтевају координиране међународне напоре и блиску сарадњу надлежних институција како у државама учесницама ОЕБС, тако и у државама партнерима.

Шеф српске дипломатије је на маргинама конференције имао низ билатералних састанака укључујући и сусрете са колегама из Русије, Турске и Ссведске који су пружили подршку председавању Србије ОЕБС-у.


Извор: Бета, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о размимоилажењима унутар ОЕБС-а

* Обавезна поља