internet-ilustracija-1Све шифре корисника интернета се налазе у рукама седморо људи, популарно названих „кључарима интернета“. Ко су ови људи и ко их је овластио за тако нешто?

У време када од интернет зависи опстанак модерних система комуникације, банкарства, школства, производње и готово сваке замисливе људске делатности, широј јавности је готово непозната чињеница да „кључ интернета“ лежи у рукама седморо људи из седам земаља широм света.

Читав систем рада интернета се темељи на ДНС-овима, бројчаним адресама које се везују за сваку појединачну веб адресу. Када у свој браузер упишете адресу неког сајта, компјутер је преведе у бројчану адресу преко које се одвија даља комуникација са сервером, пише „Вечерњи лист“.

Додела ових адреса је изузетно компликована и изводи се помоћу посебног система који контролише ICANN, непрофитна организација за доделу имена и бројева са седиштем у Сједињеним Државама. Срце система чини тзв. „мастер кеy“, алгоритам који се обнавља свака три месеца, а чије сигурносне картице контролише седам стручњака за компјутерску безбедност из седам земаља света.

Ове картице се чувају у седам сефова у САД, а кључеве сефова имају само ови „велики кључари интернета“.

– Ових седам стручњака се бира посебним процедурама, а долазе из различитих земаља како ниједна земља или корпорација не би имала могућност самосталног утицаја на рад мреже. Уз ових седам особа постоји још седам резервних експерата који би могли да заузму њихова места ако им се нешто догоди – кажу из ICANN-а.

Свако од ових тромесечних обнављања „мастер кеy“-а се организује уз екстремне мере безбедности. У просторију где се одвија цели процес са сигурносним картицама улази се тек након низа безбедносних провера које подразумевају уношење кодова, биометријско очитавање длана, као и идентификацију на основу снимка рожњаче.

Безбедносне мере су толико строге да ни чистачице ни радници обезбеђења не могу ући у просторију, тако да у опис посла „кључара интернета“ улази и усисавање и чишћење. Сваки тренутак састанка и целокупну процедуру снимају камере.

Притисак страних влада

ICANN је, упркос свим овим мерама безбедности, на удару светских влада које би желеле да пребаце део одговорности и овлашћења на себе или да га макар ставе под окриље Уједињених нација.

Став међународне заједнице је да је данас интернет много важнији него што је био у тренутку свог настанка, када га је ICANN преузео у своје руке. Управо је чињеница да је ICANN сам себе поставио за чувара ових шифри, темељ захтева светских моћника за преузимање овлашћења.

– Често нас питају ко нас је овластио за генерисање ДНС кодова. Одговор на то питање је: корисници интернета. Генеришемо кодове од настанка мреже и немамо намеру да предамо овлашћења неком другом – кажу из ICANN-а.

Ова информација делује умирујуће за кориснике интернета, пошто се бољим избором чини да интернет контролишу експерти него било која од светских сила, закључује „Вечерњи лист“.


Извор: Вечерњи Лист

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко контролише све интернет шифре?

* Обавезна поља