dacic glas amerikeБЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је спор руског и америчког амбасадора у Београду део ширег сукоба и кризе у свету и оценио да је потребно да дође до попуштања у односима великих сила.

„Ми имамо посебан интерес да дође до попуштања у односима великих сила. На крају крајева, када се велике силе сукобљавају, терен на којем се сукобљавају обично је уништен. Обично последице сносе сви мали около”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

Он је казао да је на седници Сталног савета ОЕБС-а још раније приметио да у односима великих сила влада атмосфера међусобног неповерења и оптуживања. Изразио је наду да криза неће достићи врхунац и да се сукоби неће проширити.

Дачић је рекао да је свет у веома тешкој кризи, кризи неповерења у којој је дошло до „обнављања хладноратовског менталитета”.

„Сигурно је да је данас Европи и свету потребно да се врати изразима од пре 30, 40 година. Један од таквих израза је детант, тј. попуштање између великих сила”. рекао је он.

Додао је да Србија на срећу није тема око које постоје размимоилажења, али да може и да ће дати допринос у смиривању ситуације.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је пре два дана да су изјаве америчког амбасадора Мајкла Кирбија о посети председника Русије Београду „нове и неочекиване”.

Он је реаговао на интервју који је Кирби недавно дао. Амерички амбасадор поставио је тада питање зашто Путин долази у Србију на 70. годишњицу ослобађања Београда и да ли су у Србију позвани и званичници дугих земаља – некадашњих република Совјетског Савеза, одакле су јединице 1944. године, у саставу Црвене армије, учествовале у ослобађању Београда.

Чепурин је казао да је амбасадор САД показао „невероватно незнање историје” тврдећи да је у бившем Совјетском Савезу било дванаест република, а заправо их је било петнаест.

Нема званичне потврде да ће Путин доћи али га очекујемо

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да још нема званичне потврде да ће председник Русије Владимир Путин доћи у посету поводом 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

„За сада још нема званичне потврде, та тема, и уопште његова спремност да дође у Србију, више пута је разматрана на разним састанцима”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре поводом одласка на жаседање Генералне скупштине УН.

Дачић је рекао да се Србија припрема за тај долазак и очекује Путинову посету али да ништа још званично није потврђено.

Наступ у УН за јачање положаја Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће делегација Србије следеће недеље учествовати на више скупова у оквиру заседање Генералне скупштине Уједињених нација и да је то веома важно за јачање спољнополитичког положаја Србије.

Дачић је данас на конференцији за новинаре поводом Генералне скупштине УН рекао да ће делегацију Србије предводити председник Томислав Николић, а да ће он као шеф дипломатије учествоати на висе скупова и билатералних састанака.

„Веома важан наступ за јачање спољнополитичке позиције Србије која је, рећи ћу и то, веома промењена у односу на време од пре неколико година. Србија сада има сигурно много значајнију, јачу и бољу позицију него у претходним годинама”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да има заказаних 15 састананак с министрима спољних послова, међу којима су шефови дипломатије Русије, Украјине, Швајцарске, Сингапура, Кубе, односно земаља које су важне Србији и земаља које су важне за председавање ОЕБС-ом.

Он је рекао да ће учествовати на неколико додатних скупова, попут специјалне седнице о раду популационог фонда УН, министарској конференцији ОЕБС-а у светлу актуелних криза које угрожавају европску безбедност, као и на састанку тројке ОЕБС-с, коју чине претходно председавајућа Украјина, актуелна председавајућа Швајцарска и Србија као следећа која ће председавати том организацијом.

Биће одржан и састанак министара спољних послова Западног Балкана с комесаром за проширење ЕУ који ће бити наставак оног што је било у берлину, али и припрема следећег скупа 23. октобра у Београду где би требало да се окупе министри спољних послова и економије земаља Западног Балкана, представници ЕУ и међународних финансијских организација, рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је рекао да ће учествовати и на састанку у вези с мировним операцијама у организацији САД, као и о страним борцима, односно људима који одлазе да се боре за Исламску државу, и на посебној седници Савета безбедности УН којом ће председавати председник САД Барак Обама и којој ће моћи да присуствују све чланице УН.

Dacic i Ban

Србија подржава глобалну борбу против тероризма

Министар спољних полсова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија подржава глобалну борбу против тероризма пошто из „свог искуства зна колико је то тешка болест”.

„Ми смо свакако чланица глобалне алијансе за борбу против тероризма. У том смислу Уједињене нације, све велике земље које воде борбу против тероризма могу да рачунају на Србију”, рекао је Дачић.

Дачић је на конференцији за новинаре поводом заседање Генералне скупштине УН следеће недеље, рекао да ће делегација Србије учестввати на висе скупова о борби против тероризма и страним борцима, односно људима који одлазе да се боре за екстремисте као што је Исламска држава.

„Ми ћемо максимално помоћи у борби против радикалног исламизма, нарочито зато што неки наши држављани учествују у тим терористичким операцијама и представљу претњу за мир и стабилност у нашем региону”, рекао је Дачић.

Он је рекао да Србија ради на измени закона у вези са санкцијама људима коју уцествују у терористичким организацијама широм света.

Дачић: Зашто бих ја био на челу Прајда

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да би за спољнополитичку позицију земље било добро да буде одржана Парада поноса, али да он „не зна” зашто би он био на челу колоне током тог догађаја.

Дачић је рекао да „око тога не постоји јединствена политика Европске уније” и да постоје земље ЕУ где то „никада није било одржано, нити ће бити одржано”, али је на питање новинара у којим то чланицама ЕУ није била одржана Парада поноса, он одговорио да не познаје ту област.

„Ја нисам познавалац те области, али нису… једноставно се не размишља ни о земљама неким, које су кандидати, о том догађају”, рекао је Дачић.

Од земаља кандидата за чланство у ЕУ Параде поноса су одржане с проблемима у Албанији, Црној Гори и Србији, док се на истамбулском Прајду окупља више десетина хиљада људи.

Дачић је на конференцији за новинаре поводом предстојећег заседања Генералне скупштине УН упитан да ли би стао на чело колоне на Паради поноса, на шта је он одговорио: „Тешко да бих ја био на челу колоне и не знам зашто бих то урадио”.

На поновљено питање да ли би стао на чело колоне као потпредседник владе, он је одговорио:

„’Оћете ви да станете? (Потврдан одговор новинарке). Па, наравно, изволите само, није проблем. Значи, никакав проблем није. Ја се иначе залажем да постоји консензус око тога. Нема дилема, ја се залажем за одржавање тог скупа и мислим да би с аспекта спољнополтичког интереса земље било добро да тај скуп буде одржан”.

Дачић је рекао да Србија треба да поштује законе о забрани дискриминације и једини услов за то јесте ризик који постоји, и да одржавање Параде поноса зависи од безбедносне процене.

На питање шта држава ради из године у годину пошто се Парада поноса забрањује сваки пут из истог разлога, Дачић је рекао да не може да одговара на питања која нису у његовом ресору, али да је реч о догађајима који „траже посебне безбедносне мере”.

„Тешко је то спречавати и радити током године, јер знате, многи од оних који су били приведени за време првог Прајда до следеће године су већ били пуштени. И то је сада питање за целу државу”, рекао је потпредседник Владе.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о сукобу амбасадора, прајду, тероризму …

* Обавезна поља