kosovo-jihad-al-qaeda-790x539ФРАНКФУРТ – На Косову постоји верски екстремизам и потенцијал за тероризам, као што постоји у Европи, Азији или Северној Америци, а где год постоји висока незапосленост, хронично сиромаштво и мало могућности за бољи живот, таква врста екстремизма ће наћи уточиште, оценио је за франкфуртске „Вести” Џонатан Рател, заменик главног тужиоца канцеларије Специјалног тужилаштва Косова (КСТК).

 

Лист подсећа да је та канцеларија надлежна управо за истрагу и подизање оптужби када је реч о случајевима повезаних са тероризмом, а да тренутно спроводи две одвојене истраге.

Рател очекује да ће ускоро бити окончане, а надлежни тужилац КСТК-а представиће оптужнице.

„Тренутно, КСТК спроводи две кривичне истраге које укључују одређен број људи. Истраге се развијају и очекујем оптужнице у блиској будућности. Реч је о веома озбиљним оптужбама које се односе на учествовање и регрутовање за терористичке активности. Не могу да причам о истрагама које су у току, али могу да кажем да са косовском полицијом имамо веома добру сарадњу, као и са другим агенцијама које помажу око прикупљања доказа и дају друге форме асистенције”, објаснио је он.

Рател је додао да постоји велика забринутост због екстремистичких активности у читавој Европи, која се, како каже, „суочава са феноменом прикључивања младих особа, углавном мушкараца, у конфликте на Блиском истоку, пре свега у Сирији и Ираку”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на На Косову постоји потенцијал за тероризам

* Обавезна поља