Toma NikolicПредседник Србије Томислав Николић на страни je Ивице Дачића у афери с објављивањем снимака из 2008. и 2009. године, на којима су приказани састанци тадашњег министра унутрашњих послова са Родољубом Радуловићем, званим Миша Банана. Да је то део судског поступка у коме би се доказала његова кривица и да је због тога осуђен, Николић би се, како каже, придружио онима који га осуђују.

„А све док га осуђује јавност, а сам врло добро знам како то изгледа кад те осуђује јавност, ја сам некако на његовој страни”, каже Николић.

Истовремено, из врха Српске напредне странке (СНС) стижу потпуно другачији тонови. Потпредседник СНС-а Небојша Стефановић каже да данас и Пајтић и Дачић говоре исту ствар, као да су коалициони партнери.

„И није им проблем што се Дачић састао и дружио са Мишом Бананом, него је проблем што се то појавило у медијима”, оцењује Стефановић и поручује да је „време да СНС пошаље јасан сигнал какву Србију жели и како ће то постићи”.

Председник Србије за сајт „Спутњик” истиче још и да не може да каже да воли Ивицу Дачића.

„Ја га ни не мрзим, немам разлога. Зашто бих га волео? Али не бих волео да се то било коме деси. Ово није напад на њега због неког полуживота, неморала, ово је нешто што треба да ради озбиљна држава… Полицијска истрага није за јавност. Кад то процури у медије, онда је човек већ осуђен. Сад цела Србија вероватно мисли – па видиш ти ово”, казао је Николић.

Уз опаску да „воли само СНС”, председник Србије (који је по преузимању дужности напустио СНС) објашњава да би можда у овој ситуацији могао бити и задовољан.

„Са те стране бих могао да кажем: ’Е, добро је – пропашће једна странка!‘, али не могу тако зато што је у питању човек, породица, па и други људи који су око њега, који су у тој странци”, појашњава Николић своје мотиве за одбрану Дачића.

Он не искључује могућност да Дачић није знао са ким прича.

„Веома је могуће да није знао са ким разговара. Можда ви данас разговарате са неким човеком за ког ће се кроз две-три године установити да се данас бавио продајем дроге, оружја, а да ви о томе ништа не знате и да се појави у друштву и да вас неко снима”, навео је председник Србије.

Стефановић пак у изјави за Танјуг констатује да председнику Демократске странке Пајтићу није проблем што ти сусрети (Дачића и Мише Банане) трају годинама, него је проблем да ли ће бити ванредних парламентарних избора или неће.

Уз опаску да је „ужасно колико дуплих аршина гледамо”, он као пример наводи писање ЦИНС-а и БИРН-а о копу „Западна Тамнава”. Како каже, и када такво писање није истинито, то су свеједно уважене демократске институције, „а када исте пишу о сусрету Дачића са Родољубом Радуловићем, онда су то институције које раде под окриљем Александра Вучића”. Како оцењује, оне иначе о председнику СНС-а пишу све најгоре од свог постојања.

Стефановић најављује и да ће на састанку Председништва СНС-а у петак затражити да се о свему томе озбиљно разговара.

„Да ли ће бити ванредних парламентарних избора, о томе ће одлучити Вучић, председник странке, али ми хоћемо да покажемо да Србија може много боље напред, да може са озбиљним, вредним и поштеним људима да има своју будућност”, каже Стефановић. Потпредседник СНС је синоћ, у гостима на ТВ Пинк, замољен да коментарише оцену председника Србије, изјавио: „Морам да кажем да се дубоко не слажем са том оценом”.

Заштитник грађана Саша Јанковић реаговао је слично као и Томислав Николић. „Одговорност министра Дачића је једно. То што се снимци служби користе за медијску дискредитацију, а не за процесуирање, јесте таблоидизација државе”, написао је Јанковић на свом твитер профилу поводом објављивања снимака састанака врха МУП-а за време мандата Ивице Дачића са Родољубом Радуловићем.

dacic-misa-banana 1

У Српској напредној странци јуче нису хтели званично да коментаришу то што је Томислав Николић подржао Ивицу Дачића. Један функционер који није хтео да га именујемо каже да поштује то што је рекао председник Србије, али да ће коначан суд о овом питању странка донети у петак на седници Председништва.

„Подршка коју је дао председник Николић је више морална. Премијер Вучић ће ставити политичку тачку на ову аферу”, каже функционер СНС-а.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је подршка коју је председник Николић дао Дачићу начелна, јер се у јавности олако износе судови о тој афери без много конкретних доказа.

„Од тога не треба правити политички спектакл. То што је Николић подржао Дачића у овом случају не мења однос снага између СНС-а и СПС-а. Одлуку о судбини владе и коалиције доноси премијер Александар Вучић”, нагласио је Вук Станковић.

Да ли Дачић за СНС и после нове афере остаје пожељан политички партнер?

Подсећања ради, и уочи расписивања ванредних избора одржаних у марту 2014. Ивицу Дачића су таблоиди недељама разапињали на насловним странама. Један од разлога за одржавање избора биле су афере везане за лидера СПС-а, али је после пребројавања гласова Вучић опет позвао социјалисте у владу.

„Вучићу је тада из тактичких разлога одговарало да има министре социјалисте, поготово када је требало смањити плате у јавној управи и пензије. Сада је све већа могућност да буду одржани избори, тим пре што је о њима говорио најзначајнији политички актер у Србији – Александар Вучић”, нагласио је Станковић.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар пак не очекује никакве радикалне последице на српски политички живот после објављивања снимака састанака и не верује да ће то убрзати процес евентуалног расписивања ванредних избора.

Клачар је Танјугу рекао да се свакако ради о непријатној ствари и за самог Дачића и за његов СПС, додавши да се ипак ради само о краткорочној штети странци и да дугорочно не очекује да то остави лоше последице. „Мислим да то неће убрзати процес расписивања евентуалних ванредних избора. Мислим да ће ово бити афера која ће да траје једно краће време и да ће динамика, што се тиче расписивања избора, да остане онаква каква је планирана и пре него што се овај снимак појавио”, каже Клачар.

Када су пре око две године Вучића питали о Дачићевој вези са чланом Шарићевог нарко-клана Родољубом Радуловићем, он је на РТС-у одговорио да то није питање личних односа.

„Ценим га, али никада нисмо исказивали ни љубав, ни симпатије, нити историјска помирења као неки други, нити је то наш посао. Наш посао је да остваримо циљеве због којих смо успоставили овакву владу. Влада је постигла много боље резултате него претходна влада за четири године”, рекао је тада Вучић.

Дачић има репутацију изузетно вештог политичара који је из сличних ситуација успевао да изађе као победник. Одолео је многим нападима за злоупотребе, од којих је најпознатија била афера „Кофер”, која је нестала после „историјског” договора Тадића и Дачића и чувеног историјског помирења. Ивица Дачић доживљава политику као шаховску симултанку против свих – и власти и опозиције. Њему је јасно да после избора неће бити лако остати у влади јер се досадашња конструктивна опозиција нада партнерству с напредњацима. За њих је то сасвим логично, јер би евентуално лош резултат социјалиста отворио Борису Тадићу и Ненаду Чанку могућност за квалитетније преговоре с Вучићем.

Дачић: Тадићу снимци нису служили за борбу против криминала

dacic-snimciЛидер СПС-а Ивица Дачић каже да је после изјаве бившег председника Србије Бориса Тадића очигледно да су постојале параполицијске снаге које су радиле за једну особу, а да снимци на којима су он и Родољуб Радуловић служе за уцењивање и изазивање политичких потреса.

Он је на конференцији за штампу рекао да је бивши председник коначно признао да је знао за снимке и пре него што му је (Дачићу) нудио коалицију након избора 2012. године. „Рекао је да је за снимке сазнао 2009, а мени средином 2012. нуди коалицију. Три године после тога признао је да је знао за снимке, а никада ми није рекао ни реч о томе. Самим тим је признао да снимци нису служили за борбу против криминала”, рекао је Дачић.

Напротив, додао је, све време су снимци служили за уцењивање, као и сада што служе за изазивање политичких потреса. „Сада је јасно да смо у држави имали параполицијске снаге које су радиле за једну личност у држави, а не државу, јер сам и ја био део државе”, нагласио је Дачић упитавши како је Тадић могао да чује за снимке на Савету за безбедност, чији је и он био члан као министар полиције.

С тим у вези поменуо је изјаву некадашњег министра одбране Драгана Шутановца путем „Твитера” да ни он није знао за снимке, а био је члан Савета за безбедност. „Очигледно да ја нисам био на том састанку Савета или су те структуре обавештавале само одређене чланове”, приметио је Дачић нагласивши да му је жао што по ко зна који пут мора да говори о састанку с Радуловићем, те да намерава последњи пут да се обрати на ту тему јер је већ одавно све познато. „Нисам никада имао тајне састанке, постојала су само тајна праћења”, констатовао је Дачић поручивши да „није идиот да у присуству полиције” ради нешто нелегално.

С тим у вези је двојицу полицајаца упитао где су били тада, „Лазаре, јеси био присутан, Ацо, где си седео”, а оба припадника МУП-а су потврдила да су била на састанку и седела на само два и по метара од њега. „Нисам знао да се води истрага против било ког од тих људи. Тек је две године касније поднета кривична пријава против Радуловића”, објаснио је он и додао: „Седам година је ваљда довољно време да се анализира природа мојих контаката и комуникација. Очигледна је жеља била да се ја увучем у цео процес не обавештавајући ме да се у мом окружењу налази за полицију сумњиво лице, што је била њихова обавеза. Ја сам тиме могао да угрозим безбедносни систем земље”, навео је Дачић додајући да Радуловић није био у Белој књизи о организованом криминалу када се све дешавало. „Моји контакти нису били тајни и сви људи у кабинету председника Тадића знали су за то. Циљ свега је било да се увучем у ову причу као и председник Црне Горе Мило Ђукановић”, рекао је, оценивши да је ту реч о трговини политичким утицајем. „Нећу више ни о бананама, јагодама и било чему, то нека раде полиција и тужилаштво”, поручио је Дачић.

Тадић: Немам везе са снимцима

Boris Tadic-sdsНекадашњи председник Србије и председник Социјалдемократске странке Борис Тадић изјавио је јуче на конференцији за новинаре да нема појма ко је пустио снимке састанака врха МУП-а за време мандата Ивице Дачића са Родољубом Радуловићем и да то нема везе са њим, те да је очигледно да се ради о сукобу унутар Владе Србије, „пошто нико не би смео из владиних институција да пусти тај снимак без дозволе највиших функционера”.

Тадић је напоменуо да као председник СДС-а неће учествовати у тој дебати, у којој, како је навео, режимски медији покушавају да пребаце притисак и тежиште пажње на опозиционе странке, као и да му не пада на памет да уђе у актуелну владу. „Нема ниједног разлога да се компромитујем учешћем у тој влади, а још мање ми пада на памет да мењам Дачића на функцији на којој јесте”, истакао је Тадић.

Тадић је истакао и да никада у животу са Дачићем о било каквом снимку и његовој вези са Радуловићем није разговарао. „Мислим да је најпрљавије што може да инсинуира један политичар у Србији да имплицитно оптужи оне који су сада мртви, а мислим да је та оптужба упућена према мом бившем шефу кабинета (Миодраг – Мики Ракић), и то су радили неки његови сарадници из странке током протеклих 48 сати, што сведочи о моралном карактеру ове владе којој сам најоштрија опозиција”, поручио је Тадић.

Објаснио је да свака служба безбедности у свету снима оне који су сумњиви, а да у овом случају нису снимали представника владе, већ да је истрага била због Радуловића. „Ако којим случајем представници владе дођу у контакт са онима који су сумњиви због неког кривичног дела, онда и представници владе и други грађани по природном механизму бивају снимљени, и то је мој једноставни одговор”, навео је Тадић, додајући да је питање за надлежне да ли је неко обавештавао или није оне који су на снимку са осумњиченим.

Нагласио је да није знао са ким се представници владе срећу, већ да је накнадно, на Савету за националну безбедност, добио план деловања у борби против организованог криминала и шверца наркотика и у том контексту био информисан о постојању разних снимака, не само тог снимка.

Према његовим речима, свака држава штити свој интегритет и безбедност, легитимним и легалним методама, а то је радила и наша држава, по закону и у координацији са међународним безбедносним институцијама. „Ми смо у том тренутку били држава која се потпуно искрено и отворено борила против организованог криминала, добили смо највеће међународне квалификације за то. Први пут у новијој историји од 2008. до 2012. године Србија је постала међународни учесник у борби против тероризма и организованог криминала”, истакао је Тадић, наводећи да је као председник државе био свом снагом томе посвећен.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић опет у афери – Николић га брани, Стефановић напада

* Обавезна поља