ivica-dacic-beograd-23-10-2014-1РИМ — Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би новоизбрана председница Хрватске требало да „води рачуна о ономе што прича и ради“.

У интервјуу италијанској агенцији Нова уочи састанка са шефовима дипломатија Италије и Албаније у Риму, Дачић је поводом иступа Колинде Грабар Китаровић рекао да би она требало да „води рачуна о ономе што прича и ради“ јер више није у опозицији, већ је дошла на власт.

„Понекад политичари у изборној кампањи говоре нешто јер нису сигурни да ће бити изабрани. Али, проблеми настају после, јер они морају да испуне оно што су обећали и зато морају више да воде рачуна о томе шта изјављују“, казао је Дачић.

Министар је додао да изјаву Колинде Грабар Китаровић о Војводини „ставља у контекст изборне кампање“ и истакао да „не очекује да наши односи са Хрватском постану компликованији и сложенији од онога какви су сада“.

Министар Дачић је изјавио да је принципијелан став Србије да косовске власти не могу да искористе продају комбината Трепча, а да не обештете Србију, док је намеру Приштине према Трепчи оценио као недопустиву национализацију.

„Наш интерес је постизање договора, али не можемо да прихватимо такву врсту једностране одлуке која доноси и политичку и материајалну штету“, казао је Дачић.

Он је подсетио и да је у последњих 15 година Србија „платила више од 500 милиона евра“ јавног дуга Приштине.

Косовска председника Афитете Јахјага данас је у интервјуу истој агенцији рекла да је „Трепча јавно власништво Косова“ и да се то питање може решавати „искључиво у складу с косовским уставом и законима“.

Али, Дачић је одговорио да „они сматрају да је све што се налази на Косову, њихово власништво. То је као да ми данас одлучимо да је Фијат у Крагујевцу у потпуности наш. Наравно, то може тако да се ради, али не у цивилизованим земљама. То се зове национализација“.

Министар је рекао да ће предмет преговора у Бриселу бити и друга предузећа и објекти у јавном власништву, не само тај комбинат.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић опоменуо Китаровићеву

* Обавезна поља