IVICA DACICКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Премијер Србије Ивица Дачић позвао је грађане Косовске Митровице да изађу на поновљене локалне изборе у недељу и тако покажу јединство, јер је то, додао је, једини пут до Заједнице српских општина, али и једини начин да се одбрани Србија и да настави да помаже Србима с Косова.

Завршној конвенцији Грађанске иницијативе „Српска“ уочи поновљених локалних избора поред Дачића присуствују и министри Владе Србије Александар Вулин и Зорана Михајловић.

Дачић је, обраћајући се на завршној конвенцији Грађанске иницијативе „Српска“ у центру Косовске Митровице, поручио да Србија не може да се брани пушкама и тенковима већ само јаким политичким везама и паметним одлукама.

„Морате да схватите, да нам помогнете да бисте себи помогли, да можемо да вам помажемо и даље. Лако је донети одлуку тврдоглаво и ударати главом у зид. Наш циљ није да лупамо главом о зид већ да га срушимо. Зато морате да изађете на изборе“, рекао је Дачић пред 5.000 окупљених грађана.

Излазак на изборе није да би се помогло Приштини и косовском премијеру Хашиму Тачију, већ зато што је то једини начин да Срби на Косову имају власт коју не признаје једино Београда, већ и Приштине, „а што је најважније и међународна заједница, јер без њиховог признања не можемо ништа да урадимо“

„Направите избор да буде у српском интересу. Важно да Срби буду јединствени, да заборавимо разлике између политичких партија и да треба да имамо најјачу политичку партију на Косову, а то је Српска партија“, рекао је Дачић.

Овде се ради о одбранити интереса Србије, а не о томе како издати те интересе, навео је Дачић и додао:

„Данас се Србија не брани више пушком, морамо да је бранимо победом на изборима. Доста је било пораза на изборима и свим другим стварима на Косову. Ајде, корак по корак, победа на изборима, конституисање Заједнице српских општина, наших органа, полиције, правосуђа… Од 1999. Србија је присутна, али из Београда. Нама треба српски центар власти овде на северу, у Косовској Митровици“.

Имамо један циљ, истакао је премијер, а то је да освојимо више гласова него албански и бошњачки кандидат.

„Гласајте да можемо да имамо и даље ту артерију, односно вену сарадње са Београдом, да људи могу да раде, примају плату, пензионери пензије, да ви одлучујете како ћете даље да живите. Србија је и даље на Косову и неће отићи. Хоћу да пожелим срећу српској ствари, српском интересу на Косову и нашем јединству. Партија је много, али Србија и српски интерес је само један“, закључио је Дачић.

Премијер Дачић је поновио да Србија никада неће оставити грађане Косовске Митровице, поручио им да ни они не смеју оставити Србију, али и да не смеју да понављају грешке из историје које су доводиле до расељавања.

А поручујући да не смеју да понављају грешке из прошлости Дачић је подсетио на искуство Српске Крајине.

„Руководство Републике Српске Крајине играло се са својим грађанима. Где су данас Срби из РСК, расељени и протерани уз највеће етничко чишћење после Другог светског рата. Не смемо да понављамо грешке из историје“, поручио је Дачић.

Премијер је подсетио да је у Косовској Митровици био и када се бранио мост, када се проглашавала независност Косова и Метохије, да је одатле небројено пута упућивао поруке да Србија нема право и неће никада заборавити овај део своје територије и закључио:

„Србија никада неће напустити и заборавити север Косова“.

Министарка Михајловић позвала је грађане Митровице да у недељу изађу на поновљене локалне изборе, поручивши да је то једини начин да сачувају радна места. Михајловић је рекла да ће Заједница српских општина бити формирана, јер је то прави начин да се више повежемо и да имамо радна места која нам требају.

„Не треба нам бојкот. Они који позивају на бојкот су против наде. Мора се изаћи на изборе јер је то једини начин да сачувамо радна места“, поручила је Михајловић.

Кандидат за градоначелника Косовске Митровице Грађанске иницијатива „Српска“ Крстимир Пантић позвао је грађане да изађу у недељу на поновљене локалне изборе, јер ће једино тако омогућити Србији да настави борбу за Косово и Метохију.

Пантић је подсетио да су Срби 14 година бранили Косовску Митровицу, да су заједно проливали крв како би сачували присуство државе Србије на том простору, упркос супротстављеном мишљењу и личним и партијским интересима.

„Зато треба да сачувамо јединство иако постоје нека супротна мишљења. Сви морамо да водимо рачуна о државним и вишим интересима, а не партијским и личним. Наших 28 суграђана је дало живот за овај град, хиљаде су повређене. Нико од нас због тога нема право да препусти овај град због једних избора, да препустимо онима који не мисле добро ни нама ни нашој држави“, поручио је Пантић.

Он је подсетио да српски народ на Косову нема резервну државу и владу, као и да своје циљеве може да оствари једино уз Владу Србије.

„Држава Србија ће бити на овим просторима колико се ми сами изборимо. На нама је да ту могућност искористимо заједно са Владом Србије. Неки кажу да ови избори значе признавање такозване независности, али управо неизлазак значи да ћемо препустити овај град онима који нам не мисле добро, који су протерали Србе са Косова и Метохије, и који им не дозвољавају да се врате“, рекао је Пантић.

Он је грађане Косовске Митровице замолио да забораве на међусобне сукобе и позвао их да изађу на изборе и формирају Заједницу српских општина која ће бити ентитет и гарант да ће Срби остати и опстати на Косову и Метохији.

„Дајмо шансу Србији за наставак борбе за Косово и Метохију, изађимо на изборе“, закључио је Пантић.

Делегација Владе Србије стигла је у Митровицу око 12.30 часова, где их је аплаузом дочекало више хиљада грађана окупљених на централном градском тргу Шумадија.

Грађани су испунили централни градски трг Шумадија, а окупљени носе заставе Србије и „Српске“. На скуп у северну Косовску Митровицу дошло је и више аутобуса из других делова Косова и Метохије. Посету премијера прати велики број домаћих и страних новинарских екипа, које су специјално за ову прилику дошли у Косовску Митровицу.

Са централног градског трга Шумадија, због митинга су уклоњени путнички аутомобили који су били паркирани, бина је наткривена специјално за ову прилику, а полиција је затворила све прилазне улице.

У северном делу Косовске Митровице видљиво је почано присуство припадника „Косовске полиције“. На централном градском тргу стационирано је једно ватрогасно возило, а кроз град се могу видети и мобилне патроле Кфора.

Косовска Митровица је облепљена плакатима Грађанске иницијативе „Српске“ на којима је лик вицепремијера Александра Вучића.

У недељу 17. новембра у северном делу Косовсне Митровице биће поновљено гласање на локалним изборима на три бирачка центра, где је гласање поништено због иницидената у првом кругу 3. новембра.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић подсећао на Српску Крајину

* Обавезна поља