IVICA DACICБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да изјава некадашњег немачког канцелара Герхарда Шредера да је 1999. прекршено међународно право када је бомбардована Србија нема правног значаја за Србију, осим да је потврда онога што је Србија увек говорила – да је бомбардовање било агресија а не мировна интервенција.

Дачић је, одговарајући на питања новинара како реагује на Шредерову изјаву, рекао да је широм света свима било јасно да војна интервенција НАТО на Србију нема никакве везе са правним поретком и међународним прописима.

„Бомбардовање Србије било је изведено без одобрења Савета безбедности УН. Касније је дошло до признавања једнострано проглашене независности Косова и цео тај процес је потпуно отишао ван међународног права“, рекао је Дачић.

Он је указао да питање актуелне ситуације у Украјини, конкретно кад је реч о Криму, али и у другим деловима света где долази до сличних сценарија, увек доводи до прављења аналогије са Косовом.

„Свако ће поставити питање Косова јер, ако су једном приниципи прекршени, као на примеру Косова, зашто не би били прекршени и у неким другим примерима“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, кад то питање буде дошло пред сваку земљу, сви ће се сетити аргумената Србије, али то, на жалост, Србији не значи много јер „ми тај проблем имамо, па имамо“.

„Мене само занима како сада реагују и неке политичке странке у Србији које су говориле да је Милошевић крив за бомбардовање“, рекао је Дачић.

Он је навео да не осећа никакво задовољство због Шредерове изјаве, већ још већу антипатију према таквим поступцима, „нарочито према образлагању да је то била хуманитарна интервенција“.

Дачић: Одговорити да ли Милошевићи могу да се врате, ред је да се то питање реши

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић рекао је данас да „после 14 година треба коначно да се зна“ да ли породица бившег председника СРЈ Слободана Милошевића може да се врати у Србију и да то није политичко него правно питање.

Дачић је новинарима у Палати Србија рекао да је ред да се реши то питање, али да нико није имао политичке храбрости да се суочи с њим.

– Нисам с њима (породицом Милошевић) у добрим односима, не говорим да је то наш политички услов (повратак у Србију). Ако су криви, нека буду осуђени – рекао је председник СПС-а.

Дачић је казао да је о том питању разговарао и с некадашњим председником Србије и ДС-а Борисом Тадићем 2008. године. Према његовим речима, у решавању статуса породице Милошевић не види ништа спорно и треба одговорити на питање да ли неко сме да се врати у земљу, да ли се против неког води поступак, да ли има потерница и да ли ће бити хапшења.

– Неко треба да саопшти да ли се (Милошевићи) гоне. То су правна питања, не политичка, ова власт сигурно не прогони породицу Милошевић – рекао је лидер СПС-а.

Он је рекао да је породица Милошевић разочарана односом Србије према Слободану Милошевићу и, не рачунајући његову супругу Мирјану Марковић, не желе да дођу у Србију јер сматрају да се држава некоректно понела према бившем председнику.

– Не тражимо аболицију, али после 14 година треба да се зна да ли је неко одговоран. То није у нашим рукама, то је у рукама правосуђа – рекао је Дачић.

Данас се навршава осам година од смрти Слободана Милошевића у Хашком трибуналу где му је било суђено због злочина у бившој Југославији.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић – Потврда да је бомбардовање било агресија

* Обавезна поља