kostunica2-300x199БЕОГРАД Позивамо грађане да у што већем броју изађу на изборе и свој глас дају ДСС јер ће тако бити потпуно сигурни да, гласајући за војну, политичку и економску неутралност, гласају за будућност Србије каже у интервјуу за Курир лидер ДСС Војислав Коштуница, тврдећи да је ЕУ већ нанела економску штету Србији, те да ће Споразум о слободној трговини с Русијом, који је веома важан, бити укинут ако се наставе европске интеграције.

Какви су изгледи да ДСС буде у будућој влади са СНС?

– ДСС би волео да одлучујуће утиче на формирање владе. То би значило нову државну политику и стављање тачке на европске интеграције. Сваки грађанин зна да је СНС данас главни заговорник европских интеграција, а да је ДСС за политичку неутралност Србије. Народ ће одлучити шта му је ближе – или Брисел, или Београд.

Ко су, конкретно, прихватљиви партнери за ДСС?

– Ми се обраћамо народу и нудимо нов национални договор о будућности земље. Остале парламентарне странке су за ЕУ и сматрају да нам нема живота без ЕУ. Да ли је истина да нам нема живота без ЕУ, или је истина то да је управо живот само у слободи и развоју који нам омогућава политичка неутралност.

А с ким никад не бисте седели у Немањиној 11?

– Све је јасно – и шта ми хоћемо, и шта СНС и оне странке које подржавају СНС хоће.

Како одговарате на тврдње да су САД против уласка ДСС у владу?

– Мислим да само народ треба да одлучи ко ће ући у српску владу.

Колико је остварива ваша политика политичке и војне неутралности?

– Војна неутралност је до сада дала само добре и позитивне резултате и ниједан негативан. Српски војници не смеју да гину широм света зарад туђих интереса. Ако се војна неутралност показала у тако добром светлу, то је поуздан знак да би исто тако било и с политичком неутралношћу.

Усамљени сте у политици против чланства у ЕУ. Већина грађана подржава странке које су чврсто за европске интеграције.

– Ако смо данас усамљени, сутра нећемо бити. ЕУ нема више ону снагу и животну и покретачку енергију коју је некад имала. ЕУ је дезоријентисана и не зна шта ће сама са собом даље да ради. Нико не зна ни да ли ће ЕУ уопште опстати и шта ће с њом бити ако је 2017. и Британија напусти. Економски гледано, ЕУ је већ нанела Србији страховиту штету. Од 2008. изгубили смо милијарду и по евра само на укидању царина на робу из ЕУ. Сада наступа укидање царине на пољопривредне производе из ЕУ, а завршни ударац ће бити дозвољавање да странци купују земљу у Србији. Зато ЕУ више не представља живот и развој за Србију него мртву догму која нас уназађује и разара.

Зашто тражите да се 2015. одржи референдум о европским интеграцијама кад се очекује да преговори буду завршени 2018. и да ћемо добити чланство 2020?

– Подсетићу вас на обећања да је требало још 2007. да уђемо у ЕУ. Ко је од политичара који тако говоре спреман да своју имовину заложи да ћемо 2020. ући у ЕУ. Ако хоћемо да сачувамо Србију и њену привреду, ово је последњи тренутак да отворимо националну дебату о томе шта је за Србију боље, да ли да прогласимо политичку неутралност или да будемо чланице ЕУ.

У претходној кампањи обећавано је да ћете, ако ДСС дође на власт, обезбедити 10 милијарди евра из Русије, које ће директно бити уложене у домаћу привреду. Остајете ли и сада при томе?

– Економија политичке неутралности би привукла земљи тако потребне инвестиције. Инвестиције из ЕУ су готово потпуно замрле. Они не могу ни сами себи да помогну, а камоли нама. Ми имамо веома важан Споразум о слободној трговини с Русијом, који ће бити укинут ако наставимо европске интеграције. Сигуран сам да би из Русије и многих других држава стигле инвестиције ако би Србија прогласила политичку неутралност.

Како видите забрану косовске полиције да уђете на Косово?

– Покушали су да спрече да се обратим народу у Митровици, али је народ дошао на Јариње, и ту смо имали скуп. Албанским сепаратистима нисам по вољи и потпуно ми је јасно зашто. Народ све види и све добро разуме. Овај догађај само је потврдио да се ради о лажној држави Косово. Ни бриселски споразуми ни сва подршка западних земаља не могу помоћи да Косово постане држава.

Како одговарате на оптужбе да се највише спорних приватизација догодило у време док сте ви водили владу?

– Истина је да се у време док сам био председник владе неупоредиво боље живело него данас. Погледајте запосленост тада и данас, то једноставно није упоредиво. Незапосленост је данас готово удвостручена. Или погледајте задуженост – ми смо пре времена вратили дуг ММФ и захвалили на сарадњи. Да не помињем да смо две године имали суфицит у буџету, што је за ову владу једноставно недостижно. Кад сам ја био председник владе, евро је износио 75 динара, а данас је 115 динара. Нећу набрајати даље.

Спорне приватизације?

– Ако је било спорних приватизација, нека правосудни органи раде свој посао, али не може се заборавити и сметнути с ума како се живело тада, а како данас.

На сваким изборима ДСС има приближно исти проценат подршке. Шта вам то говори?

– Не треба судити пре народа. Видећемо шта ће рећи грађани на изборима.

Колико је реална постизборна коалиција са СНС у Београду, пошто учествујете у раду привременог органа?

– Грађани ће одлучити ко ће водити Београд. Нема унапред склопљених коалиција. ДСС је затражио поверење грађана и изнео свој програм, а народ ће дати последњу реч.

И даље не верујете у остваривост пројекта „Београд на води“?

– Мислим да о овом пројекту мора да се изјасни и струка, јер је незамисливо да се трајно промени и уништи досадашњи изглед Београда а да о томе нема никакве расправе. Не може се подићи зграда од 50 спратова у потпуно туђем стилу у самом срцу града без става струке и грађана. Против сам тога да се промени душа Београда, пошто је то најбржи пут за потпуну промену историјске свести народа. Наравно, сматрам да се ради о нереалном пројекту.

Да ли бисте и данас подржали Томислава Николића на изборима за председника Србије?

– Режим Демократске странке је морао да оде, и ту нема никакве дилеме, али то не оправдава неопростиве грешке СНС као што су Бриселски споразум и еврофанатизам.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Коштуница – ЕУ више нема ону снагу

* Обавезна поља