Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас у Бриселу да је Србија на добром путу и да ускоро очекује отварање нових поглавља у приступним преговорима, те поручио да су неприхватљиве и контрапродуктивне изјаве појединих лидера у региону којима призивају промене граница.

Комесар Хан је након разговора са шефом дипломатије Србије Ивицом Дачићем изјавио да не сме бити одлагања у процесу придруживања.

– Уверени смо да ће нова поглавља бити убрзо отворена. Свака могућност се мора искористити како би се задржали замах и динамика овог процеса. Србију желим да похвалим и због лидерства у области регионалне сарадње и добросуседских односа – рекао је он новинарима.

Хан је изразио разочарење због „запаљивих изјава појединих лидера у региону“ и упозорио да се такве изјаве могу „обити о главу“ онима који их изговарају.

– Желео бих да изразим своју разочараност, чак и изнервираност, због запаљивих изјава појединих лидера у региону. Такве поруке, које могу да се схвате као мешање у унутрашња питања суседних земаља и призивају мењање граница, нису прихватљиве и више су него контрапродуктивне – нагласио је Хан.

Запаљиве изјаве се могу „обити о главу“

Он је навео да Европљани имају јак интерес да у региону владају мир, стабилност и просперитет, наводећи да се то може постићи једино уз добросуседске односе и заједнички рад.

– Ако неко мисли да овакве изјаве могу да створе притисак на ЕУ, то је велика грешка. То се лако може ‘разбити о главу’ пошиљаоцу тих порука – рекао је Хан.

Када је реч о наставку дијалога Београда и Приштине, европски комесар очекује да се делегације ускоро поново састану.

Изостанак састанака и на политичком и на техничком нивоу још од фебруара Хан приписује заузетости због изборне кампање у Србији, али верује да је у интересу свих да се настави дијалог и да наредни састанак буде веома брзо.

Он је још једном честитао Александру Вучићу победу на изборима за председника Србије, наводећи да је уставни оквир јасан, те да је будући председник више пута поновио да га поштује и да га неће мењати.

Наставити реформе у Србији

– Оно што је сада важно јесте да дође до реконструкције владе. У сваком случају, и већина и политичка ситуација у Србији су јасне – приметио је Хан.

Истиче при томе да је важно да се успостављањем нове владе успостави конструктивна сарадња будућег председника са новом владом, да се омогући наставак рада на унутрашњим реформама у Србији и да се настави дијалог с Приштином.

Упитан да прокоментарише протесте који се након председничких избора одржавају у Србији, комесар Хан је изјавио да се од свих земаља кандидата очекује да обезбеде могућност свима да изразе своја виђена и евентуалне забринутости.

Потребан дијалог с демонстрантима

Хан је изјавио да очекује да што пре дође до реконструкције српске владе после председничких избора да би се наставиле неопходне реформе и нагласио да је нужно да власти уђу у расправу с демонстрантима у Србији да би се негодовања окончала.

Он је рекао да се од земље која је кандидат за чланство у ЕУ, као што је Србија, очекује да сви имају право да негодују и демонстрирају да би изразили оно што их брине.

На питање новинара како гледа на демонстрације које се свакодневно одржавају у Београду и другим српским градовима, европски комесар за проширење је одговорио да сматра да је „то право свих“.

– Кад је у питању земља кандидат за чланство у ЕУ, очекујемо да свако има могућност да изрази оно што га забрињава и да може да негодује и демонстрира….То се одвија на миран начин и то је у реду и сматрам да је дужност власти у земљи да на прави начин реагују на то и уђу у расправу с људима, јер мора постојати интерес да је у питању заједничко кретање ка европској перспективи – рекао је Хан.

Он је рекао да се то мора поштовати што „претпоставља да власти буду у контакту с демонстрантима, да покушају да уђу у расправу и нађу решења“.

Ивица Дачић: Тражимо заједничке интересе

У заједничком обраћању новинарима Дачић је рекао да је заједнички закључено да је Србија умерено реаговала „не зато што се плаши или што је слаба, већ зато што жели да тражимо заједничке интересе“.

– То није терминологија коју треба да користимо, то нису идеје којима треба да се руководимо, јер и политичари из Србије могу да користе сличне ствари. И ми можемо да говоримо о томе да сви Срби треба да буду у једној држави да се то односи и на Републику Српску и на Србе у Хрватској и Црној Гори, којих има једна трећина, али то би нас водило, не овим путем напред, већ би нас водило у прошлост – рекао је Дачић.

Дачић је европском комесару за преговоре о проширењу Јоханесу Хану пренео поруку да ће Србија и после избора новог председника и формирања нове републичке владе наставити да реализује своје спољнополитичке приоритете, међу којима је најважнији чланство у ЕУ.

– Очекујемо да крајем јуна, на следећој Међувладиној конференцији, буде отворено још неколико поглавља. Ми се надамо да ће их бити четири. Међутим, колико год их буде било то ће значити да динамика и континуитет у процесу напредовању на путу европских интеграција постоје – изјавио је министра спољних послова Србије после разговора с Ханом.

Наводећи као други спољнополитички приоритет регионалну стабилност, Дачић је навео да ће Србија уложити максимум напора да својом конструктивном улогом да значајан подстицај да Балкан буде зона регионалне стабилности и мира.

Најавио је и да ће Србија учинити све да допринесе наставку дијалога с Приштином, али и да очекује да се испуни оно што је за Србију најбитније, а то је формирање Заједнице српских општина.

Не треба да буде непотребних одлагања у процесу приступања Србије ЕУ

Хан је казао да не треба да буде непотребних одлагања у процесу приступања Србије ЕУ, али да Србија мора да уради свој део посла посебно у спровођењу реформи и напретку у дијалогу са Приштином.

– Делимо заједнички поглед да не би требало да буде непотребних одлагања у процесу приступања, што значи да ЕУ мора да испоручи, када Србија испуни захтеве, и да билатералне односе остави по страни. Али ово такође значи да Србија мора да уради свој посао, јер темпо преговора зависи од примене реформи, посебно у подручјима владавине права и економије – рекао је Хан.

Хан је додао да темпо приступних преговора Србије са ЕУ наравно зависи и од напретка у дијалогу са Приштином“ и изразио наду да ће „обе стране показати конструктиван приступ и остварити додатне опипљиве резултате“ и да ће ускоро бити отворена нова поглавља.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић са Ханом о Србији на добром путу

* Обавезна поља