На месту где су пре годину дана непознате особе са фантомкама и багерима, у ноћи од 24. на 25. април, у Херцеговачкој улици у београдској Савамали насилно порушиле махом нелегалне објекте, данас се окупило више хиљада грађана са питањима – ко је „комплетни идиот” који је донео одлуку да се у престоници руши у току ноћи, ко је из врха београдске власти одговоран за то, зашто полиција и друге надлежне службе нису реаговале, али и зашто до данас тужилаштво није обавестило јавност о детаљима истраге.

Сат времена пре почетка протеста у Херцеговачкој улици била је постављена жута паткица, заштитни знак иницијативе „Не (да)вимо Београд”, организатора скупа, симболично названог „Трагом фантома”. Из различитих праваца пристизале су групе суграђана и организација без политичких обележја, а било је уочљиво и присуство полиције.

Окупљени су носили транспаренте „Београд није Мали”, „Проћи ће и ваше”, „Пажња, ботови на путу”, „БГ на води лоповима годи”, „Пада Мали, а пашће и велики”… Протестанти су се осврнули на то да је, како су нагласили, јавни дуг нарастао у последњих пет година, а могли су да купе специјално издање листа „Данас” посвећено случају „Савамала” које је продавано на скупу.

Осим представника организације „Не (да)вимо Београд” у Херцеговачку су међу првима стигли професор ФПН-а Ђорђе Павићевић, председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ, новинарке Наташа Јеремић и Антонела Риха… Њима су се придружили представници полицијског и војног синдиката, незадовољни просветни радници, удружења „Локални фронт”, „Подржи РТВ”, покрет станара и власника приватних зграда из Ниша, као и студенти и грађани који од почетка априла шетају на „Протесту против диктатуре”.

Са импровизоване бине у Карађорђевој улици организатори су захвалили окупљенима што не гаје културу заборава и нагласили да ово није протест само „круга двојке”.

Јово Бакић – први говорник

Јово Бакић, доцент са Филозофског факултета у Београду био је први говорник на протесту. Он је позвао учеснике да поздраве полицааце који су на службеној дужности на демонстрацијама. Требало им је годину дана да стигну, рекао је Бакић. Нису они криви, додао је, већ човек под надимком „слина“. Бакић је истакао да су наши преци морали да се боре против Кучук алије, а ми данас, рекао је, боримо се против Кучук „малије“.

Говорник је назвао премијера „Вучићу, Ердогане“. Онај који у себи обједињује и председника и премијера, изразава болесну тежњу да апсолутно влада. Вучићу, један обичан Шредеру, неће ти ово проћи, рекао је Бакић. Говорник је са импризоване бине поручио да власт „пере прљави новац од трговине дрогом“.

„Ово је земља за нас, ово је земља за сву нашу децу“, истакао је Јово Бакић. Он је рекао да је нашу земљу заробила мафија и да је прва дужност грађана ослобођење од мафије.

Окупљенима се обратила и студенкиња на мастеру Филозофског факултета, као једна од учесника протеста „Против диктатуре“.

– Говорили су ми заврши факултет и иди одавде. То не желим. Нећу да будем јефтина радна снага, коју ће држава да продаје, извози и понижава. Та држава ноћу руши, преко дана фиктивно гради, нема разумевања за незапослене, од ње се људи плаше. Због овога заједно са колегама студентима шетам о чему се не прича на телевизији и шушка у кафићима. Због тога протестујем – рекла је Сања.

Љуба Славковић, у име Иницијатива „Не давимо Београд“ стала је пред микрофон. Она је подсетила на догађај у изборној ноћи пре годину дана када су срушени објекти.

– То тако не може и неће проћи, људи морају да одговарају за кривична дела. Морамо да знамо све о пројектима јавног значаја ианче се са објектима у Херцеговачкој урушила држава. Ово је борба за институције, за социјални програм – рекла је Славковићева.

Камион испред Скупштине града

Демонстранти су стигли на Трг Николе Пашића, а са разгласа се пушта изјава градоначелника Синише Малог поводом рушења у Херцеговачкој улици, као и председник скупштине Града Николе Никодијевића, али и премијера Александра Вучића.

Са разгласа обратио се новинар Борис Малагурски, поручивши да сви треба да се боре на својим радним местима, на изборима против мрака, страха и да и сутра демонстранти дођу и подрже протест „Против диктатуре “ сутра у 18 сати испред Народне скупштине. „Чији је град“, „Наш град“, узвиквала је маса.

Тоалет папир на Владу Србије

Демонстранти су стигли испред зграде Владе Србије и на самом почетку Немањне запаљене су димне бомбе, а зграда Владе Србије засута је ролнама тоалет папира.

Колона је у Кнеза Милоша код Лондона је попадала „у несвест“, а за „буђење“ упаљена је и бакља. Демонстранти су наставили ка згради Скупштине града.

И овај пут демонстранти су опремили са свим могућим инструментима за за што гласнији протест – пиштаљке су обавезан део униформе, а једна госпођа је направила и звечке од флаше и пиринча. Додатно су помагале и шерпе и лонци о које су лупали станари на прозорима и терасама куда је пролазила колона. Колона је стигла до Гаврила Принципа и кретаће се после тога Балканском до Немањине.

 

Подсећање на догађај

У ноћи између 24. и 25. априла група особа с фантомкама на главама багерима је порушила неколико објеката у Херцеговачкој улици. Та маскирана група је малтретирала и пролазнике у том крају, одузимала им мобилне телефоне и везивала.

Грађани су у тој ноћи позивали полицију, али она није реаговала и усмеравала их на комуналну полицију која је говорила да то није у њиховој надлежности.

Из извештаја тадашњег заштитника грађана Саше Јанковића о контроли рада полиције те ноћи види се да је „из врха“ полиције службеницима наређено да тако поступе, а начелник Комуналне полиције Никола Ристић је у разговору с омбудсманом тврдио да грађани нису позивали Комуналну полицију, иако се показало супротно.

Јанковић је утврдио да су органи и службе града Београда начинили пропусте у погледу законитости предузетих мера после рушења у Херцеговачкој улици.

Председник Владе Србије Александар Вучић убрзо након догађаја у Савамали изјавио је да су ноћно рушење извели „комплетни идиоти“, да је требало да руше по дану, а мало касније рекао да иза рушења стоји градска власт, али све време инсистира на томе да су порушени објекти били нелегални.

Бивша супруга градоначелника Београда Марија Мали, рекла је пре извесног времена у интервјуу Мрежи за истраживање криминала и корупције (КРИК) да јој је Синиша Мали рекао како је организовао рушење барака у Савамали.

До сада нико није ни кривично ни политички одговарао за рушење у Савамали, нереаговање полиције и узнемиравање грађана. Предмет о Савамали (КТН-60/16) у тужилаштву је и након годину дана у предистражној фази.

Иначе, објекти у Савамали су се налазе налазили на делу земљишта до којег треба да се простире урбанистички пројекат „Београд на води“. Такође, рушење се догодило у ноћи након парламентарних избора у Србији.

Протестима Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ до сада се прикључивало више хиљада грађана.

 

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на „Трагом фантома“ – годишњица рушења у Савамали

* Обавезна поља