ivica-dacic 3Вицепремијер Ивица Дачић рекао је да је 5. октобар пропуштена прилика, али и навео да је захвалан ”онима који су извели револуцију”.

Он је гостујући на РТС рекао да ће можда звучати иронично ако се захвали снагама ДОС-а, те истакао да је Србија до сада имала много пропуштених прилика. Такође, говорио је о посети председника Русије Владимира Путина, као и о надама за почетак преговора Србије са Европском унијом.

„Да се 5. октобар није десио, грађани не би могли да виде какви су они који су дошли на власт после револуције, а ни СПС се не би никада променио. Срби су у историји имали много пропуштених прилика, а једна од њих је 5. октобар. Сада то себи не смемо да дозволимо. Имамо прилику и легитимитет да стигнемо далеко испред, изгубили смо много времена, док су друге земље неправедно ишле испред нас. Жеље људи за променама не морају да значе да су они њима задовољни, али желимо да створимо једну бољу Србију”, рекао је Дачић.

Он је говорио и о односима у владајућој коалицији, који се чине нарушеним после увреда које је посланик СНС Александар Јовичић изнео на рачун њега и Бранка Ружића.

„Увек има некаквих личних ставова и господин Вучић и ја нисмо то коментарисали. Могу да кажем у наше заједничко име да су односи добри и коректни од самог почетка. Још од формирања претходне Владе говорило се да се коалиција распада, али односи су добри и ми смо посвећени питањима којима се бавимо као Влада”, навео је Дачић.

Министар иностраних послова је опширно говорио о даљим корацима Србије у намери да се започну преговори о придуживању Србије Европској унији.

„Нама долази редовни извештај и ако гледамо Западни Балкан, Србија ће имати најбољу оцену, што је за нас велико признање. Треба истаћи да ће се појавити критике, замерке и мишљења, да их нема Србија би већ била у ЕУ, али и када би се увели систематски прегледи актуелних чланица питање је какве би оцене и оне добиле”, истакао је Дачић.

Он је навео да је основа за, како је навео, свеокупну реформу, унутрашња реформа, те да је неопходно усклађивање законодавства Србије са законодавством Европске уније.

„Када је реч о поглављу 35, ту имамо пат позицију са Косовом, које нема Владу и ми немамо са киме да разговарамо. Надамо се да ћемо до краја године отворити то, као и поглавље 32, али то нећемо добити без такозваних вето поглавља 23, 24 и 35, код којих постоји могућност прекида преговора. Поглавље 32 говори о финансијској контроли, а у том смислу нема разлика између позиција Србије у ЕУ, пошто су сви папири прошли европске инстанце”, објаснио је Дачић

Потпредседник Владе Србије је истакао да посета председника Русије Владимира Путина нема везе са жељом Србије да буде чланица ЕУ.

„У оквиру примедби биће сигурно наведени проблеми око слободе медија, питање Јужног тока, као и усаглашавања спољне политике Србије са спољном политиком Европске уније. Имамо обавезу да до краја преговора то учинимо, али од широког домена питања данас је једина разлика у ставу око санкција Русији”, закључио је Дачић.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић се захвалио ДОС-у

* Обавезна поља