dacic-oko-rte1БЕОГРАД – Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће надлежне службе реаговати уколико утврде да је председник Србије Томислав Николић прислушкиван.

„Ако је било злоупотреба, њихов посао је да се то утврди и да се реагује“, рекао је Дачић новинарима у бази Противтерористичке јединице Министарства унутрашњих послова у Липовици.

Он је истакао да је политика државног руководства, њега као министра, али и директора полиције таква да ником не пада на памет да прислушкује председника Републике, премијера или првог потпредседника владе.

Дачић је додао да прислушкивање није у опису посла полиције и безбедносних служби, већ је њихов задатак да штите носиоце најважнијих државних функција.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова рекао је новинарима и да све структуре које се баве питањем безбедности треба да реагују на могућност да је неко прислушкивао председника и да утврде и испитају да ли постоји основ за такве тврдње.

Дачић је додао и да прислушкивање председника Републике није тема о којој се расправља на политичком нивоу владајућих странака.

Свакодневно решавамо проблеме

Дачић је најавио да ће дијалог Београда и Приштине у Бриселу бити настављен после новогодишњих и божићних празника, да тачан датум наставка дијалога још није утврђен и да се проблеми на Косову решавају свакодневно.

Дачић је рекао и да је за сада извесно да ће 9. јануара бити одржан састанак радних група Београда и Приштине, додавши да се и без тог састанка решавају свакодневни проблеми, чиме се највише бави министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин.

Он је додао да је идеја из Брисела да наставак дијалога буде 17. јануара, објаснивши да још није дао сагласност на тај датум.

Дачих је негирао да ће, као што су објавили поједини медији, наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу почети 19. јануара.

Он је претходно у бази ПТЈ МУП-а у Липовици присуствовао обележавању краја године, у оквиру чега је амбасадор Русије Алексанадар Чепурин уручио цистерну нафте тој јединици коју је донирао Лукоил.

„ЕУ предложила наставак дијалога 17. јануара“

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Европска унија предложила да дијалог Београда и Приштине буде настављен 17. јануара, али да он још није потврдио да пристаје на тај датум.

Радне групе за спроводјење Бриселског споразума састаће се 9. јануара, а Београд и Приштина свакодневно контактирају ради решавања проблема који искрсну, рекао је Дачић новинарима у бази Противтерористичке јединице (ПТЈ) у Липовици, чији су припадници облележили завршетак 2013. године.

Дачић је рекао да ће њему и потпредседнику Владе Александру Вучићу 21. јануара, на првој медјувладиној конференцији Србија – ЕУ, којом се отварају приступни преговор, бити уручен преговарачки оквир.

То је документ који је саставила ЕУ и на њега Србија није утицала, а Влада Србије ће га објавити када за то добије одобрење Европске комисије, казао је Дачић.

Упитан има ли помака у истрази навода о прислушкивању председника Републике, он је рекао да то испитују надлежне државне структуре и да се о томе не расправља на политичком нивоу.

Базу ПТЈ с Дачићем посетио је и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин који је јединици уручио донацију компаније Лукоиол.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић – „Уколико је Николић прислушкиван…“

* Обавезна поља