cepurin-i-veteraniБЕОГРАД – Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин поручио је вечерас да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле, и изразио уверење да Руси и Срби никада неће бити једни против других.

„Руси никада неће бити против Срба, а верујем да ни Срби никада неће кренути на Русе. Срећан празник, Дан победе”, поручио је Чепурин на свечаној академији поводом 70. година од победе у Другом светском рату.

Он је истакао да будућност Европе, па и Русије и Србије, у многоме зависи од тога како ћемо да сачувамо оно што је вредно.

„Будућност је у великој и јединственој Европи. Само конструкција која не раздваја Европу зидовима, већ је чува, омогућава развој”, рекао је он.

Захваливши се свим савезницима који су се борили током Другог светског рата, Чепурин је рекао да су ипак највећи допринос дали совјетски и југословенски народ.

Он је подсетио да је за победу у том рату СССР дао 26 милиона живота, при чему су од тог броја њих 17 милиона били цивили, а Србија у оквиру Југославије милион и 700.000, такође укључујући велики број цивила.

„Знамо како се својих жртава сећају Јевреји, Јермени, а нама кажу – можда да заборавимо жртве. Али ми не можемо да заборавимо. И данас иако је прошло 70 година осећамо величанственост те победе”, рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да жели да ово што говори не буде уперено ни против кога.

„Хвала нашим народима, војницима, ветеранима. Сећамо се вашег подвига и увек ћемо чувати сећање на њега. Наша победа је заједничка и увек ћемо се сећати. Нећемо заборавити јер је то у нашим генима, а и наша будућност у многоме зависи од тога”, закључио је Чепурин.

Вучић на свечаној академији

Србија је у Другом светском рату жртвовала себе за велику идеју антифашизма, на којој данас почива Европа, рекао је вечерас премијер Александар Вучић и истакао да на Дан победе имамо право да будемо срећни и да славимо победу јаке, победничке Србије.

Вучић је на свечаној Академији поводом обелеžавања седам деценија од победе над фашизмом рекао да ми на Дан победе славимо то што су „наши људи победили немачку чизму и усташки нож и све друге који су у нестанку Срба видели решење својих проблема“.

Свако друго тумачење било би неисправно, поручио је премијер.

Он је рекао да када се види кроз шта смо прошли и колико нас је нестало и када се види да смо још ту и да хоћемо да идемо даље онда може бити јасно зашто нам је овај дан важан.

Показали смо да смо као и увек знали да одаберемо између добра и зла, рекао је премијер.

Вучић се захвалио амбасадору Русије Александру Чепурину и извинио на томе што, како је рекао, неретко заборавимо, некад намерно, некада ненамерно, на највећи допринос Црвене Армије.

Част борцима Црвене Армије, част палим борцима свих других савезничких војски, рекао је Вучић, на чије су речи окупљени у Сава центру устали и аплаузом поздравили.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дан победе у Београду

* Обавезна поља