Amfilohije-527-240x240Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Афилохије казао је 2. маја 2015. године у манастиру Савина код Херцег Новог да је недавно проглашење ратног злочинца Хашима Тачија и албанског премијера Едија Раме за почасне грађане Улциња почетак припајања делова Црне Горе тзв. Великој Албанији.

„Проглашени су почасним грађанима у Улцињу. Другим речима, већ полако припајају Косово и Метохију, делове Црне Горе и Македоније Албанији”, упозорио је Митрополит Амфилохије.

Владика је то рекао поводом тридесете годишњице страдања Ђорђа Мартиновића, косметског Србина кога су албански терористи 1. маја 1985. године набили на пивску флашу.

„То је модеран начин набијања на колац. Види се и по презимену одакле је Ђорђе Матртиновић пореклом, да је из Бајица код Цетиња. Његовим страдањем започело је набијање на колац Косова и Метохије, страдање које и данас траје ”, казао је Митрополит Амфилохије.

Он је подсетио да су ондашње комунистичке власти покушале да Мартиновићево страдање сакрију од јавности, те да су чак тврдиле да је у питању самоповређивање.
„Али, мучеништво не може бити заборављено нити остати нечујно”, рекао је Владика.

Владика је указао на континуитет нацифашистичког, комунистичког и НАТО насиља над Косовом и Метохијом, од 1941. године до наших дана.

„Пред нашим очима, уз сарадњу савремених моћника и тирана, у чијем тиранству нажалост први пут у историји учествује и власт ове државе и овога народа, дешава се и наставља велико насиље и несрећа на Косову и Метохији”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је назвао тугом и жалошћу чињеницу да је црногорска власт признала независност Косова и Метохије.

“Туга је и жалост да је савремена црногорска власт признала ту тиранију, прихватила бомбардовање Косова и Метохије, насиље над Косовом и Метохијом, као и прогон многобројних сународника који су с Косова и Метохије поново прогнани у Црну Гору”, рекао је Владика Амфилохије.

mitropolit_amfilohije

Владика је казао да је недавно упутио писмо председнику Владе Црне Горе Милу Ђукановићу у којем га је известио о страдању једне избегличке породице из Метохије, која је пореклом из Васојевића.

„Отац те породице, коју знам и коју сам обилазио, о којој већ шеснаест година брине манастир Острог, претходно ми је написао писмо у којем каже да се спрема да иде у Француску као азилант, јер му, вели, нема живота овде у Црној Гори. Живе у некој рушевини која има само кров, али су им надлежни наложили да се иселе и из те рушевине”, казао је Владика.

Он је казао да му се тај косметски страдалник у писму пожалио да су му недавно претукли супругу само због тога што је обукла мајицу на којој је писало „Србија”.

„Оца те жене су убили Шиптари, брата су јој убили, сестре су јој силовали, и њу су силовали”, рекао је Митрополит Амфилохије и додао да је копију тога писма, уз своје пропратно писмо, упутио Милу Ђукановићу, те да од њега очекује одговор.

„Написао сам му: Ево шта се догађа са мојим и вашим Црногоркама у време вас као председника који је признао независно Косово и у време мене, несрећнога и јаднога Митрополита Црне Горе”, казао је Владика Амфилохије.

У манастиру Космач на Скадарском језеру он је рекао да СПЦ у Црној Гори не може као своје прихватити државне границе авнојске филџан-државе.

„Нека наша уважена власт схвати да не може несместива, безгранична, Христова Црква да буде у границама авнојевске филџан-Црне Горе“, рекао је Владика Амфилохије коментаришући тако захтев државних званичника да Црква у Црној Гори саобрази своју мисију са границама независне црногорске државе.

Он је казао да Црква више од две хиљаде година има своје устројство, а да су се све државне границе мењале кроз историју.

„Ево, овај храм су, рецимо, градили Мрњавчевићи. По њима су они били окупатори, тако и Немањићи. Па онда редом – све окупатор до окупатора – до Митрополита Амфилохија. Сад ме онај Кривомозгић прогласио за окупатора Цетињског манастира, и то са Ловћена. Отишао горе да се руга Светом Петру Другом, Ловћенском Тајновидцу, да поред његових моштију прича такве сулуде бесмислице мислећи да тако служи Богу и овој држави“, казао је Владика Амфилохије.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Владика Амфилохије о Косову и Црној Гори

* Обавезна поља