svece 1ГОРАЖДЕВАЦ – Данас се обележава 11 година од када су непознате особе убиле два и раниле четири српска дечака која су се купала у реци код Гораждевца. Британски амбашадор на Косову Јан Клиф изјавио је данас да би био више него задовољан када би се случај убиства деце из Гораждевца решавао на суду, али да је проблем у недостатку доказа.

Починиоци, који још нису пронађени, убили су Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19) и тешко ранили још четворо њихових другова Богдана Букумирића (14), Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13) и Ђорђа Угреновића (20).

„Канцеларија за Косово и Метохију поново инсистира и позива да надлежни покрајински органи, и посебно међународна заједница, уложе сав свој ауторитет и коначно расветле овај и све остале злочине почињене над српским народом у Покрајини, и да починиоци буду пронађени и кажњени“, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.

Додаје се да се не зна ни ко је убио 14 Срба у Старом Грацком и породицу Столић из Обилића, као ни ко је подметнуо бомбу под аутобуса Ниш-експреса у Ливадицама.

„Подједнако страшно као сами злочини је то што правде још нема. И док се сећамо трагично настрадалих момака, нажалост и даље се дешавају инциденти због којих се Срби осећају небезбедно на својим огњиштима, попут напада у само последња два дана на имовину породица српских повратника у Гњилану и Истоку и јутрошњег паљења два аутомобила у северном делу Косовске Митровице“, саопштено је.

Додаје се да то потврђује да је потребно још много труда и рада на терену, укључујући и присуство представника међународне заједнице, да би се на Косову превазишли безбедносни проблеми и обезбедили услови за нормалан живот свих грађана у Покрајини.

Данашњем парастосу у 13 часова у Цркви рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу у име Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије присуствоваће заменици директора Канцеларије Душан Козарев и Жељко Јовић. После парастоса биће одржан помен на локалном гробљу.

Клиф: Био бих задовољан када би случај био решен

Клиф је у изјави Танјугу рекао да је у потпуности свестан колико је случај Гораждевац осетљив за српску заједницу, да је о томе неколико пута разговарао са људима у том месту и са представницима српске заједнице који су ово питање истицали.

Мислим да је у овом случају само питање доказа, становиште припадника Еулекса који се баве овим питањем јесте да им је потребно више доказа да би могли да наставе са овим случајем,”- истакао је британски дипломата.

Могу рећи да бисмо били више него задовољни када бисмо видели да се ови случајеви решавају на суду нарочито када су у питању осетљиви случајеви попут овог који су резултирали одређеним бројем смртних случајева и када су жртве деца, рекао је Клиф.

Нажалост као што можемо видети у целом региону, где је било озбиљних случајева, постоје примери како је тешко доћи до нових доказа и привести починиоце правди, казао је амбашадор Велике Британије на Косову.

gorazdevac_660x330

Михајловић: Главни кривац међународна администрација

Директор Канцеларије Владе Србије за односе са медијима Миливоје Михајловић изјавио је данас да је за злочин у Гораждевцу главни кривац међународна администрација, која управља Косовом и Метохијом и да се нада да ће и тај, као и сви други почињени злочини бити истражени, јер без тога нема трајног мира.

Михајловић је рекао да за готово све злочине, који су проузроковали етничко чишћење Метохије и доброг дела Косова до сада нема одговорних, ни судских процеса и да је главни кривац гломазна и корумпирана међународна администрација.

Директор Канцеларије Владе Србије за односе са медијима је у Јутарњем програму ТВ Пинк указао да је циљ етничко чишћење и да је за тај злочин била неколико пута покретана истрага, која још није дала никакве резултате.

ДСС: Злочини над Србима остају некажњени

Демократска странка Србије саопштила је данас, поводом 11 година од злочина у Гораждевцу, да искључиву одговорност за то што до данас нико од организатора етничког чишћења и извршилаца није осуђен сносе КФОР, УНМИК и данас ЕУЛЕКС.

„На дан једанаестогодишњице монструозног кукавичког стрељања српске деце у Гораждевцу, које је за циљ имало етничко чишћење Косова и Метохије од Срба, треба да се подсети да је злочин извршен у време када је за безбедност у покрајини био задужен КФОР под командом НАТО, а цивилну управу спроводио УНМИК“, наводи се у саопштењу ДСС.

Тиме, и то не сме да се заборави, за овај злочин, као и за све друге, у Обилићу, Старом Гацку, Ливадицама, организовани погром широм КиМ 2004…највећу одговорност сноси међународна заједница, сматрају у тој партији.

У саопштењу се каже да сваки корак повлачења српских институција са КиМ и предаје власти институцијама лажне државе Косово, који владе Србије чине од 2008. године, представљају чин незваничног, али ефективног ослобађања од одговорности за извршене злочине и албанских злочинаца и одговорних институција међународне заједнице.

„Бриселским споразумом српска Влада је прихватила да су послови одржавања јавног реда и мира и спречавања и откривања криминалитета на КиМ у искључивој надлежности Косовске полиције, полиције самопроглашене НАТО-мафијашке државе, а да ће правосуђе бити интегрисано и да ће да ради у оквирима правног система Косова. Тиме је српска власт прећутно прихватила да извршиоци бројних злочина извршених над Србима никада не буду откривени и осуђени“, истиче ДСС се у саопштењу.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Данас 11 година од злочина у Гораждевцу

* Обавезна поља