1-majБЕОГРАД — Међународни празник рада, Први мај, обележава се широм света, као и у Србији, окупљањима на које су раднике позвали синдиклани лидери.

Празник је установљен у знак сећања на 1. мај 1886, када је више десетина хиљада радника у Чикагу изашло на улице захтевајући боље услове рада и осмочасовно радно време. Организатори протеста су захтеве претходно упутили послодавцима и властима тражећи да их испуне до тог датума.

Као одговор, уследила је репресија, а у сукобима са полицијом било је жртава и рањених на обе стране. Исход је био да су седморица синдикалних активиста осуђени на смрт.

Други конгрес Радничке интернационале, одлучио је да се од 1890. године, 1. маја широм света одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. века добило масовне размере.

Први мај у Србији обележен је први пут 1893. године протестним скуповима у Београду. Првомајске прослава у сеоским срединама у Србији почеле су најпре у селу Дубона, код Младеновца, две године касније. У Србији и региону временом је постао обичај да се тог дана у зору излази на Првомајски уранак у природу.

Празник рада је током дугог послератног периода, најмасовније обележаван у социјалистичким земљама, када су одржаване параде и сличне манифестације.

Последњих година, првомајски протести поново добијају видове протестних окупљања незадовољних радника, чији положај, због економске кризе, постаје све тежи.

Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Независност јуче су делили на четири локације у Београду пропагандни материјал са позивом Београђанима на данашњи скуп, којим ће се обележити Међународни празник рада, 1. мај.

Штандови са пропагандним материјалом ће бити постављени и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Како су синдикати најавили, Првомајски скуп у Београду почиње у четвртак у 12,00 сати на Тргу „Николе Пашића“, а након уводних говора окупљени ће се прошетати улицама у центру града, како би указали на сиромаштво, социјалну неправду, угрожена права радника, незапосленост…

Манифестација поводом Међународног празника рада, 1. маја, биће завршена на Тргу Славија, полагањем венаца испред споменика Димитрију Туцовићу, оснивачу организованог радничког покрета у Србији и великом борцу за радничка права.

Синдикати зову: Не на пир, на улице

Београд — Иако је у Србији сутра дан када би радници требало да буду најгласнији, радничка класа је утихнула, остала је још само првомајска жалопојка синдиката.

Првим масовним изласком на улице, пре 128 година, радници су се изборили за осмочасовно радно време и, као симбол успеха у радничкој борби, установили међународни празник рада и радничког покрета.

Синдикати упозоравају да у Србији велики број грађана нема посао, а да више од милион грађана живи испод границе сиромаштва, да је радно становништво принуђено да ради прековремено, за мале или нередовне плате, које углавном зависе од послодаваца.

Право на одмор, надокнаде за прековремени рад, рад у сменама и ноћу или државним празницима, увећање зараде по основу минулог рада, трошкови исхране и одмора, третирају се као кочница развоју и инвестицијама, а колективни уговори као непотребан и превазиђен инструмент који успорава напредак, упозоравају синдикати. „Циљ нам је развијена Србија задовољних грађана… Србија у којој се поштују права, закони, стандарди и истинске вредности, у којој се живи од сопственог рада, у којој сви имају право на рад, а не само на беду и глад, Србија у којој млади имају светлу будућност, а старији мирну старост… Србија у којој нема страха и неизвесности од сваког новог дана. Зато, будимо гласнији и одлучнији у борби за бољи и правичнији свет. Будимо солидарни и јединствени у борби за бољу будућност јер је само тако можемо изборити“, наводи се у првомајском прогласу синдиката.

„Изађимо на улице“

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) и Уједињени грански синдикати Независност позвали су своје чланове и Београђане да дођу на сутрашњи скуп, којим се традиционално обележава Међународни празник рада, 1. мај.

Савез самосталних синдиката Србије покушаће да 1. мај данас „извуче“ из стереотипа на – улице, симболично обележавајући оно што тај дан представља – борбу за радничка права, рекао је Танјугу потпредседник С С С С Зоран Михајловић.

„Имамо доста проблема као свуда у свету, радници се у Србији боре нажалост, за она основна права и враћамо се у прапочетак синдикалног деловања. Покушавамо да овај празник, који је обележаван прославама и пировањем, обележимо на улици. Ми смо сада у ситуацији да се боримо за три осмице – по осам сати рада, одмора и културног уздизања“, поручио је Михајловић.

Представници тих синдиката обележиће Међународни дан рада, 1. мај, окупљањем на Тргу „Николе Пашића“ и протестном шетњом до Славије, с циљем да скрену пажњу на тежак положај радника у Србији.

У Србији мора доћи до укрупњавања синдикалне сцене, јер, како је рекао, постоје синдикати чији се представнци не боре истински за права радника већ искључиво за своје интересе.

„1. мај није 1. април, не шалите се с нама“

Председници Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и Уједињеног гранског синдиката „Независност“ Бранислав Чанак позвали су грађане да се придруже протестној шетњи кроз Београд, којом ће се обележити Међународни празник рада.

„Позивамо све који мисле да су били угрожени, или очекују да ће бити угрожени да дођу у протестну шетњу“, казао је Чанак.

По његовим речима, два су разлога за обележавање Међународног празника рада: сећање на погинуле пре 128 година у Чикагу и садашње стање у Србији.

„Ми имамо јаке разлоге за обележавање 1. маја, а један је дуга и веома мучна процедура промене Закона о раду, јер је била усмерена на укидање већ осиромашених права запослених и будућих запослених али и пензионера“, казао је Чанак.

Слоган скупа је „1. мај није 1. април, не шалите се с нама“.

„Србија више не може да говори ни о каквим реформама, ако се стално реформишу радници. Сад мало да пређемо на неког другога, да видимо да ли ће то дати резултате“, рекао је Чанак.

Он је истакао да Србија треба да дефинише шта хоће, где иде, с ким путује и ко плаћа цену тог пута.

„Ми треба да кренемо ка Европи стабилно, умивени, свеже обријани и лепо обучени, па тек онда да закорачимо у Европу. Не можемо све очекивати од Европе“, казао је Чанак.

Председник СССС Љубисав Орбовић је казао је да овај 1. мај опредељује у којем ће правцу ићи Србија: да ли неолиберални систем или равноправно друштво.

„Ово што нова влада најављује, води ка смањењу права запослених која су већ ниска, смањењу зарада која су такође ниска, као и смањењу броја запослених. Мора се рећи: ‘Не!“ „, казао је Орбовић.

По његовим речима, Србији су потребне реформе које ће обезбедити запошљавање и пристојан животни стандард свих.

„Идеја о штедњи и смањењу зарада и пензија је неприхватљив начин. Ми сматрамо да се повећањем потрошње може омогућити један прихватљив живот и на тај начин се покренути привреда“, казао је Орбовић.

„Покажимо да нисмо пуста раја“

Конфедерација слободних синдиката данас је, у прогласу позвала раднике да 1. маја организовано изађу на улице када их на протесте буде позвао било који синдикат и дигну глас за поштовање својих права.

„Ако верујете онима који вам обећавају било какав посао, бедне плате, рад од јутра до сутра, али и ‘боље сутра’, а сами годинама живе на ваш рачун и много боље од вас, онда седите код куће и чекајте“, наводи се у прогласу.

Радници се позивају да изађу на улице уколико се осећају преварено, али и спремно да се боре за будућност своје деце.

„Изађите на улице када вас будемо позвали ми или неки други синдикат, да им покажемо да нисмо ‘пуста раја’, коју свако може да вара и експлоатише колико му је воља, већ самосвесни и поносни радници који су спремни да се боре за своје право на достојанствен рад и живот“, наводи се у саопштењу.

Међународни празник рада, 1. мај, ове године ће, према најавама у региону и свету бити обележен углавном протестима, уместо уранцима, а политички лидери у својим честиткама поручују да су свесни тешке ситуације у којој се радници налазе.

Позив синдиката на сутрашњи протест

Председници СССС-а и УГС „Независност“, Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак, позвали грађане на првомајску протестну шетњу у центру Београда. Протестују због планова Владе да спроведе реформе којима се смањују зараде и права радника

Чанак је новинарима испред Теразијске чесме у центру Београда, где активисти синдиката деле грађанима позивнице за сутрашњу протестну шетњу, рекао да најављене измене Закона о раду воде додатном смањењу радничких права, преноси Фонет.

Протестну шетњу од Трга Николе Пашића до Трга Димитрија Туцовића, на Славији у Београду, синдикати организују под слоганом: „Данас није 1. април него 1. мај“, рекао је Чанак.

Објаснио је да се синдикати више неће шалити, нити ће дозволити да се неко шали са радницима.

Према речима Чанка, реформе у Србији се више не могу спроводити тако што се смањују права радника и крајње је време да се и други мењају.

Упитан шта мисли о најави премијера Александра Вучића да вишак запослених из јавног сектора нађе посао у приватним фирмама, Чанак је рекао да приватни сектор није довољно јак за тако нешто.

Као други разлог због кога сматра да је тај план тешко остварив, Чанак је навео то што је структура запослених у јавном и приватном сектору у Србији „потпуно опречна“.

Његов колега из Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић је оценио да се мора рећи „не“ намерама нове Владе Србије да смањи права радника, њихове зараде и број запослених.

Према Орбовићу, Србија мора да се окрене повећаној потрошњи и запошљавању, а не смањењу зарада и отпуштањима радника.

Противимо се најавама да ће радници радити 10, 12 или 14 сати, а да ће бити плаћени за осам сати, рекао је Орбовић и позвао на протестну шетњу у центру Београда поводом 1. маја.

Како регион обележава 1. мај

Загреб/Сарајево/Подгорица/Бањалука — Међународни празник рада 1. мај регион ће обележити углавном протестима, а не уранцима. Политички лидери кажу да су свесни тешке ситуације у којој су радници.

Протестна окупљања у БиХ као и протестне шетње у Црној Гори и Хрватској последица су изузетно лоше економске и социјалне ситуације радника.

У Босни и Херцеговини 1. мај – празник рада биће обележен наставком готово тромесечних социјалних протеста.

Тако ће се, на пример и сутра наставити мирно окупљање Мостараца, а обележавање 1. маја протећи ће уз разноврстан програм, најавио је Дневни аваз.

Првомајско дружење ће бити уједно и демонстрација за 1. мај, не знамо како да га зовемо – празник рада или нерада, кажу представници мостарских демонстраната.

У Сарајеву се упорни демонстранти, незадовољни властима и социјалном ситуацијом, окупљају већ месецима па се очекује да ће тако бити и сутра.

Пред Празник рада, и синдикати у БиХ истичу да је положај радника јако тежак, почев од тога да су плате и тамо где су редовне, јако ниске, а да у многим случајевима радницима нису уплаћени порези и доприноси.

Драгана Врабичић, председник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне делатности Републике Српске, упозорава да су притом људи задужени и закључује да „нажалост ништа не указује на то да ће се стање поправити у скорије време“.

Да је већина радника у БиХ незадовољна, сматра и Авад Бахто, потпредседник Савеза самосталних синдиката БиХ, који указује и на тежак статус грађана на бироу, док су међу онима који имају радно место врло ретки радници који осигуравају минимум егзистенције, па оцењује да ће „време испред нас донети још горе него што је данас“.

Привредници потврђују да радницима није лако и наводе да је пословна клима у БиХ врло лоша, има све мање инвестирања, добар део радника се води на чекању у предузећима.

„Можемо рећи да је радничка класа у БиХ, па и Брчко дистрикту, у врло незавидном положају“, оцењује Шевал Суљкановић, председник Удружења послодаваца Брчко дистрикта, а преносе Независне новине.

Синдикалне централе у Хрватској организоваће првомајску протестну поворку у Загребу са 1100 учесника под геслом „Црвени картон Влади“, које ће држати у рукама. На том скупу тражиће расписивање превремених парламентарних избора, при чему неће, као лани, бити великог протеста у центру града.

Они ће, како су најавили, поручити Влади, за коју сматрају да је марионетска, да је „стотине хиљада незапослених с малим изгледима да ће наћи достојан посао, а да стотине хиљада запослених страхује од отказа“, као и да се „не опиру реформама већ незнању, трагично неуспешној економској политици и исто таквој власти“.

У Хрватској су актуелни и преговори о изменама Закона о раду, у којима синдикати замерају да нису били питани, тврде да желе компромис али не и нарушавање основних радничких права, пренела је агенција Хина.

Међународни празник рада синдикати у Црној Гори ове године, за разлику од претходних, обележавају у Подгорици протестним шетњама, али и музичким хепенингом. Ипак, ни најзначајнији датум за раднике синдикате није „помирио“- опет ће одвојено марширати улицама Подгорице, преносе подгорички медији.

Како је за портал ЦдМ потврдио Видак Ђурановић из Самосталног синдиката та организација ће ове године Празник рада обележити протестном шетњом улицама Подгорице, која ће бити завршена музичким хепенингом.

Током протестног марса биће упућена поруку институцијама о неопходности отварања нових радних места у производњи.

Друга струја, Уједињени Самостални синдикат Црне Горе, одвојено ће организовати протестну шетњу, испред зграде Владе, јер се противе одржавању хепенинга.

И политичари у региону свесни су тешке економске ситуације али у честиткама изражавају и наду у бољу будућност.

Председник Хрватске Иво Јосиповић истакао је да су заједништво и солидарност, култ рада и његово вредновање, прави пут у борби с бедом, мада се празник рада ове године обележава у околностима вишегодишње привредне кризе.

И премијер Зоран Милановић честитао је празник рада уз поруку да су у Влади свесни да грађани још не осећају резултате Владине реформске политике, али да због будућности Хрватске, Влада не сме одустати од промена и неће се препустити популизму.

Он истиче и да овогодишњи 1. мај Хрватска обележава у тешкој привредној ситуацији, најтежој од последњег рата, а да су за то криве године неодговорног гомилања дугова и живота изнад стварних могућности.

Премијерка РС Жељка Цвијановић поручила је да ће ентитетска влада наставити да јача дијалог са социјалним партнерима, с циљем унапређења животног стандарда свих радника у РС.

И председник РС Милорад Додик поручио је да ће институције наставити да буду максимално посвећене поштовању радничких права. Он је у честитки поводом 1. маја навео да ће се институције РС са синдикатима и послодавцима трудити да сачувају што већи број радних места, побољшају положај радника и створе услове за ново запошљавање.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић у првомајској честитки изразио је жељу да се „у времену које је пред нама интензивније посветимо економском развоју наше земље, инвестицијама и отварању нових радних места, наставку изградње друштва социјалне правде и једнаких шанси за све грађане, елиминисању корупције и криминала“, објавили су медији у региону.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Данас је 1. Мај – Међународни празник рада

* Обавезна поља