griborskiВАШИНГТОН – Украјински сценарио могао би да приближи и уједини Кину и Русију у њиховом савезништву у односу на Запад. Уколико се то деси, Кина би се осећала далеко сигурнијом у свом ривалству са САД за примарни утицај у азијско-пацифичком региону. Украјинска ситуација би такође могла да поспеши изградњу гасовода Русија-Кина и утиче на Москву да више прилагоди и усаглашава своју политику са Кином.

Политички аналитичар и председник консултантске фиме „Just Consulting“, Џозеф Грибоски за наш програм о циљевима и резултатима посете америчког председника Барака Обаме Азији.

Грибоски: “Администрација председника Барака Обаме је већ раније најавила стратешки заокрет, који ова посета симболизује. Интересантно је али и важно да Кина није укључена у ову турнеју, мада је била главна тема разговара у свим земљама. То значи да је Обама настојао да ублажи бојазни азијских земаља у погледу Пекинга и његове растуће економске и војне моћи. На првој станици у Јапану, председник Обама је подржао територијални сувернитет те земље, посебно у погледу спорних острва на која Кина такодје полаже право и, што је још важније, у контексту америчко-јапанских одбрамбених односа. То је јасна порука Кини. Други циљ посете је да се поспеши закључивање споразума о слободној трговини познатог као ‘Транс-пацифичко партнерство'“.

Глас Америке: Како бисте проценили америчку регионлну стратегију у светлу растућих бојазни од Кине?

Грибоски: “Пре свега нови тренд Америке према Кини ће се огледати у настојањиима на њеној изолацији да би се обуставила њена регионална хегемонистичка политика. Мада се често помиње као нова глобална сила мислим да то није оно што она жели да буде. На пример, интерес Кине за Африку није резултат њених жеља да постане глобални актер, већ да се домогне енергената нужно потребних за њену огромну популацију, за електричну енергију, економију, одржавање војне структуре, итд., а све је то потребно и за даљи економски развој. Мислим да Кина за сада није заинтерсована за неки глобални утицај, већ за регионалну хегемонију, односно да има известан утицај у, на приимер, Вијетнаму, Лаосу, Камбоџи, Бурми и Северној Кореји.”

Глас Америке: У светлу украјинске кризе и посете председника Обаме Азији, да ли видите могућност већег приближавана Пекинга и Москве?

Грибоски: “Историјски гледано, Русија и Кина нису никада биле блиски партнери или нарочито пријатељске земље. Русија зазире од растуће популације Кине и њене све веће економске моћи. После распада Совјетског Савеза Русија и Кина су успоставиле ближе односе, посебно у погледе заједничких интереса у Савету безбедности УН, као и у енергетском и економском домену. То значи да би украјински сценарио могао да приближи и уједини Кину и Русију у њиховом савезништву у односу на Запад. Уколико се то деси, Кина би се осећала далеко сигурнијом у свом ривалству са САД за примарни утицај у азијско-пацифичком региону. Украјинска ситуација би такође могла да поспеши изградњу гасовода Русија-Кина и утиче на Москву да више прилагоди и усаглашава своју политику са Кином.“


Извор: Глас Америке

Оставите коментар

Оставите коментар на Грибоски – Украјина може приближити Русију и Кину

* Обавезна поља