Православни верници, који поштују јулијански календар, данас славе најрадоснији хришћански празник Божић – рођење Исуса Христа.

Обележавање Божића почело је поноћним литургијама, а Божићну литургију у Саборној цркви у Београду овога јутра служиће поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј. Литургији ће присуствовати председник Србије Томислав Николић.

Поноћну божићну литургију у Храму Светог Саве служио је епископ топлички Арсеније, уз присуство бројних грађана, као и представника републичких и градских власти.

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника.

Поглавар СПЦ је поводом Божића поручио верницима да се радују и множе како би напунили земљу.

„Нека од овог Божића оживи Србија и нека наше породице испуни радост и дечија игра. Свето Јеванђеље нас управо и подсећа на то да, ако се не обратимо и не постанемо безазлени као деца, нећемо ући у Царство небеско. Зато је Божић празник и наше деце, празник младости и вечне будућности”, навео је патријарх у Божићној посланици.

Припреме за Божић почињу 40 дана раније, Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди”, а отпоздрављају са „Ваистину се роди”.

Обичај је да ујутру један члан породице одлази у цркву, да би се по повратку први пут после поста, омрсили, а обавезно је и ломљење погаче.

Одржало се веровање да се на Божић нигде не иде и да је породица на окупу, а сматра се да јепрва особа која за Божић дође у кућу, полажајник, успешан млади човек који треба да донесе просперитет домаћинству.

Божић по јулијанском календару, поред српске, славе и руска, грузијска и јерменска црква, Света гора и један део коптске цркве.

Путин честитао Божић православним верницима

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин честитао је данас Божић свим православним хришћанима и Русима који тај празник славе по јулијанском календару, преноси Тас.

„Божићни дани осветљавају наш живот посебном радошћу, буде најлепша осећања. Ово је време за лепе мисли и дела, нарочито према најближима и онима којима су помоћ и подршка најпотребнији”, навео је Путин у честитки.

Он је истакао велику и јединствену улогу Руске православне цркве и других веросиповести у очувању високих моралних вредности и очувању богатог историјског и културног наслеђа.

Руска православна црква има више од 30.000 цркава и 800 манастира у скоро 70 земаља.

Божић открива смисао живота

Божић нам открива циљ и смисао нашег живота на земљи, истиче поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј у Божићној посланици и напомиње да се на овај празник „посебно молимо за распето Косово које је наша земља”.

Бог постаје човек да бисмо се ми људи обожили, да бисмо постали „богови по благодати”, испунивши своје биће пуноћом божанске благодати, сматра патријарх Иринеј и наводи да то није хришћански максимализам, нити антрополошка утопија.

То је реалност живота у Христу. То је духовна реалност која је дар Божића, истиче патријарх Иринеј и опомиње да не дозволимо да нас ишта од овога света одвоји од љубави Божије.

Поглавар СПЦ позива да сви заједно узмемо учешће у божићном празновању, да оставимо свакодневне бриге, да „принесемо своје дарове Богомладенцу Христу – духовно злато, тамјан и смирну, а то значи нашу веру, наду и љубав – и да се сусретнемо са Богом и ближњим”.

Српски народ је народ Божића, део Народа Божјег или свега рода хришћанскога, рекао је патријерх Иринеј.

Он је и народ Светога Саве, народ светог цара Лазара Косовског и свих осталих мученика и новомученика, који у зла времена пострадаше, као витлејемска деца, за истину и правду Божију, сматра патријарх Иринеј, уз жељу да Бог подари „мир и благослов свему народу Свом”.

Њихове жртве се сећамо и молимо их да нас у небеском Витлејему помињу у својим светим молитвама, да бисмо били достојни својих светих предака, рекао је патријарх Иринеј и подсетио на такву поруку његовог претходника патријарха Павла.

Поглавар СПЦ сматра да су Косово и Метохију наша духовна и национална колевка, коју је велики Његош назао „грдним судилиштем”.

Док је Срба, биће и Косова. Косово је душа Србинова.Зато ће Косово и Метохија бити и остати наша земља, јер су ту наша Голгота и и наш Јерусалим, оценио је патријарх Иринеј.

Божић указује и на светињу живота, на служење животу, не само биолошком, већ и вечном, а не на робовање смрти, додао је патријарх иринеј, онапомињући да је „свему од Бога дарован живот, а посебно људском бићу”.

Божић нам оснажује и враћа библијски благослов: „Рађајете се и множите и напуните земљу”, каже патријарх Иринеј.

Дај Боже да овај благослов постане мера живота српског народа и свих народа на земљи, јер га на тај начин пакао братоубиства и чедоморстава био замењен рајским миром и пуноћом живота, позива патријарх Иринеј.

Нека од овог Божића, каже патријарх, оживи Србија и нека наше породице испуни радост и дечија игра.

Сву духовну децу у отаџбини и расејању, патријарх Иринеј је позвао да живе у међусобној братској љубави, „у љубави Божића”.

Нека овај Божић призове у заједницу све оне који су се на било који начин одвојили од Цркве Бога Живога, каже патријарх Иринеј и додаје – нека нестају јереси и расколи.

„У ове благословене божићне дане молимо се Господу, Цару мира да угаси непријатељства међу народима, да спасе људе Своје широм света и да буде милостив свима нама”, поручио је поглавар СПЦ у Божићној посланици.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Данас је Божић

* Обавезна поља