kosovo-lokalni-izbori-2ПРИШТИНА – Бирачи на Космету данас излазе на локалне изборе, а бирачка места биће отворена до 19 часова. На изборима учествују 33 српске листе. За безбедност је задужено 6.000 полицајаца, а изборе ће, осим локалних, пратити и страни посматрачи. Нека бирачка места у северној Косовској Митровици отворена са закашњењем јер ни бирачке комисије ни изборни материјал нису били комплетни.

10:15 Портпарол мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Никола Гаон изјавио је да су након мањих техничких проблема у међувремену отворена сва бирачка места на Косову и Метохији.

10:00 Кандидаткиња за градоначелницу Косовске Митровице Адријана Хоџић гласала је јутрос на једном од гласачких места у Сувом Долу након чега је оценила да су ови локални избори историјски и да је најважније да протекну мирно.

09:50 Стране агенције јавиле су данас да су отворена биралишта у оквиру локалних избора на Косову истичући да избори представљају тест односа Београда и Приштине.

09:20 Сва бирачка места у општини Грачаница отворена су јутрос на време, а међу гласачима је било и оних који су јавно изразили своје незадовољство пошто их нема на бирачким списковима.

09:00 КПС на прелазу Јариње на дозвољава да прођу аутобуси са расељенима који су организовано кренули на гласање. Путници излазе из аутобуса и прелазе пешице, један по један, а очекује се да из Лепосавића крене аутобус који ће из од Јариња превести до гласачких места, каже за РТС Александар Ерац из Канцеларија за КиМ у Краљеву.

08:56 Заговорници бојкота локалних избора на Косову и Метохији у непосредној близини бирачких места у северној Косовској Митровици врше притисак и провоцирају оне који јутрос гласају, јавља извештач Танјуга са лица места.

Веће групе људи које су против одржавања ових избора налазе се у непосредној близини тих места, а они су јутрос неке од грађана који су гласали шиканирали, упућивали им претње и погрдне речи.

08:50 Члан „Централне изборне комисије Косова“ Ненад Рикало рекао је за телевизију Мост из Звечана да су са малим закашњењем отворена сва бирачака места на Косову и Метохији.

08:35 „Председница ЦИК“ Ваљдете Дака данас је на првој конференцији за новинаре од отварања бирачких места за локалне изборе на КиМ кратко саопштила да су у свим срединама на време отворена бирачка места изузев на једном бирачком месту у северној Косовској Митровици.

Она је објаснила да је у том случају, у основној школи Свети Сава, дошло до кашњења отварања бирачког места, због тога што се нису појавили чланови бирачког одбора.

Дака је рекла да је веома рано давати било какве друге оцене о самом изборном процесу и излазности и најавлила за 12 часова нову конференцију за новинаре.

08:30 Кандидат листе Грађанска иницијатива „Српска“ за градоначелника Грачанице Бранимир Стојановић рекао је јутрос да очекује да локални изборе на Косову протекну мирно.

08:20 Према извештају дописника Бете, у северној Косовској Митровици још нису отворена биралишта и гласање није почело.

08:10 У северном делу Косовске Митровице гласање на локалним изборима на Косову и Метохији касни на појединим бирачким местима због техничких проблема које има ОЕБС. Међу првим грађанима који су дошли да гласају на бирачком месту у Основној школи Свети Сава је и кандидат „Српске“ за градоначелника Крстимир Пантић који није због тога успео да гласа.

07:45 Свих 24 бирачких места у општини Грачаница отворено је на време и без било каквих проблема, рекао је Танјугу представник листе Грађанска иницијатива Српска у „Централној изборној комисији Ненад Рикало“.

На Косову и Метохији данас се одржавају локални избори на којима ће учествовати 103 изборне листе са укупно 7.932 кандидата за одборнике, а државни врх Србије позвао је Србе да изласком на изборе подрже стварање Заједнице српских општина, односно државу Србију.

Гласање је у већини места почело на време, у седам часова.

Члан „Централне изборне комисије Косова“ („ЦИК“) Ненад Рикало рекао је за телевизију Мост из Звечана да су са малим закашњењем отворена сва бирачака места на Косову и Метохији.

„На четири бирачка места у Зубином Потоку и на неколико бирачких места у северној Косовској Митровици није достављен целокупан бирачки материјал као би се на време отворило бирачко место, али је и то отклоњено“, рекао је Рикало и додао да су то технички проблеми који су решавани током јутра.

„На северу КиМ отворена су 94 бирачка места“, додао је Рикало.

Кандидат за градоначелника Грађанске иницијативе „Српска“ Крстимир Пантић рекао је раније да је проблем са саставом бирачких комисија заправо опструкција политичких опција блиских Приштини. Поред тога, додаје Пантић, представницима „Српске“ који је требало да контролишу гласање на појединим изборним местима, нису издате акредитације.

У осталим општинама на северу Косова и српским срединама гласање је почело на време и протиче без проблема.

Организованим превозом пут покрајине кренули су грађани који могу да гласају искључиво на територији Косова и Метохије.

Међутим, део аутобуса заустављен је на прелазу Јариње. КПС је до шест сати јутрос пропустио само шест аутобуса – два из Смедерева и четири из Краљева.

Александар Ерац из Канцеларије за Косово и Метохију у Краљеву каже за РТС да путници излазе из аутобуса и пешке, један по један, прелазе границу.

Очекује се да из Лепосавића крене аутобус који ће их потом од Јариња превести до гласачких места.

На прелазу Мердаре од ноћас није прошао ни један аутобус којима су расељени пошли на гласање, па су кренули пут Јариња и тамо ће покушати да уђу на Косово.

Право гласа на изборима има 1.779.357 гласача који ће бирати одборнике и градоначелнике у 39 општина.

Од укупно 103 потврђене изборне листе, 38 је албанских, 33 су српске, а остало су листе независних кандидата, Бошњака, Турака, Рома, Црногораца, Хрвата, Горанаца и Ашкалија.

Изборе ће, осим локалних, пратити и страни посматрачи, међу којима и они из ЕУ, која је први пут послала посматраче на локалне изборе. Безбедност ће током изборног дана обезбеђивати 6.000 косовских полицајаца, као и припадници Еулекса и Кфора.

Гласачи ће на бирачким местима добити два гласачка листића са кандидатима за градоначелнике и одборнике.

Очекује се да резултати избора буду проглашени прелиминарно 4. новембра, а званични најкасније 6. новембра.

Истраживања невладиних организација указала су на неизвесну изборну трку, посебно за места градоначелника, па се у 80 одсто случајева очекује и други изборни круг, заказан за 1. децембар, када ће се гласати за два кандидата која су у првом кругу добила највише гласова.

Из више места у Србији обезбеђен је превоз за интерно расељене са КиМ, који имају право гласа на косовским локалним изборима.

Председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић позвали су Србе да изађу на изборе и истакли да ће само велики одзив, јединствен наступ и подршка државној политици обезбедити опстанак Срба на Космету.

Изборна места отворена су од седам ујутру до 19 часова.


Извор: Р Т С, Б - 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Данас шиптарски избори на Косову

* Обавезна поља